АКТУЕЛНОСТИ
Конкурс Еразмус + за 2017/18 година18 АВГ/17


Термини за упис на ТМФ во академската 2017/18 година06 ЈУЛ/17


Конкурс за упис за академската 2017/2018 година06 ЈУЛ/17
Почитувани кандидати,
Во прилог го објавуваме Конкурсот за упис за академската 2017/18 година. Сите заинтересирани кандидати кои сакаат да се запишат на Технолошко- металуршкиот факултет сите потребни информации можат да ги најдат во конкурсот или на телефонските броеви: 023088280/3088267.
Деканат на ТМФ


Konkurs_I_ciklus_2017-2018 (1)-1.pdfПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ за АВГУСТ-СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА28 ЈУН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е
Пријавувањето на испити за АВГУСТОВСКО-СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе биде од 28.06.2017 год. (среда) до 06.07.2017 год.(четврток)од 11 до 13 часот.
Сите студенти задолжително да ги пријават испитите електронски на I-KNOW системот и потоа пријавите да ги достават во службата за Студентски прашања.
За останатите студенти кои не се запишани по I-KNOW системот, пријавувањето на испити се врши во Службата за студентски прашања.
За пријавување на испит:пријава за секој испит што ќе се полага и уплатница од 50 денари за административна такса за секоја пријава.

Oдделение за студентски прашања
и библиотечно работењеСООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА23 ЈУН/17
СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИОТ ФАКУЛТЕТ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНАТА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ДЕН 05.07.2017 (СРЕДА) СО ПОЧЕТОК ВО 09.00 ЧАСОТ.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЌЕ БИДЕ НА ДЕН 04.07.2017 година (ВТОРНИК) ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА ОД 11.00-13.00 ЧАСОТ.


Студентски прашањаУСЈЕ ЦЕМЕНТАРНИЦА- оглас за платена ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА за ...13 ЈУН/17
Цементарница УСЈЕ распишува конкурс за ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА
ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ И РАЗВОЈ НА МЛАДИ ТАЛЕНТИ. Сите заинтересирани кандидати можат да се пријават следејќи ги информациите кои се во прилог.ОГЛАС-окта1.docxСвечено доделување на дипломи за дипломирани студенти и маги...12 ЈУН/17
С о о п ш т е н и е
Се известуваат сите студенти дека на Денот на факултетот, 19 јуни (понеделник), во Амфитеатарот на ТМФ, со почеток во 11 часот, свечено ќе бидат доделени дипломите на сите дипломирани студенти од прв и втор циклус студии.
Истиот ден, со почеток во 20 часот во аулата на Технолошко-металуршкиот факултет традиционално ќе се одржи Модната ревија под наслов "2017 за нас е Метаморфоза" под менторство на професорката Лидија Георгиева.
Ве покануваме заедно да го прославиме Денот на факултетот преку овие два значајни настани!

Деканат на ТМФ


pokana za print TMF 2017 (4).jpgК О Н К У Р С за прием на 3 млади истражувачи за работа на п...08 ЈУН/17
Во рамки на научно-истражувачкиот проект “Графен/полимер базирани сензори” (Nato SPS G5244)“, финансиран од NATO Science for Peace програмата, се распишува следниов
К О Н К У Р С
за прием на 3 (тројца) млади истражувачи за работа на проектот со потпишан договор од една година и можност за продолжување до три години.
Услови за прием на работа на проектот се следните: да поседува диплома за дипломиран инженер технолог, или да биде апсолвент, односно да приложи уверение со положени испити. Исто така потребно е да приложи документ за познавање на англиски јазик и доколку е дипломиран, да приложи документ дека е поднесено барање за запишување на последипломски студии на насоката “Нови материјали-полимери”. Предност за прием на кандидати ќе имаат дипл.инж. технолози од полимерната насока и од насоката инженерство на материјали и нанотехнологии. Подетални информации може да се добијат на тел.023088249 и по електронска пошта: jadranka@tmf.ukim.edu.mk
Апликациите (кратка биографија, просек на додипломски студии и пополнет формулар), потребно е да бидат приложени скенирани електронски: jadranka@tmf.ukim.edu.mk. Формуларот на Ваше барање ќе Ви биде доставен на маил.
Бараните документи треба да се достават kaj проф.Јадранка Блажевска- Гилев или да бидат испратени на адреса Руѓер Бошковиќ 16, 1000, Скопје до 20 јуни 2017, н/р проф. ЈБГилев.

Информација за испитот по "Производство на полимери"07 ЈУН/17
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите студенти кои ќе го полагаат испитот по предметот "Производство на полимери" кај проф. д-р Јадранка Блажевска- Гилев дека датумите за мајско- јунската сесија се следните:
- 08.06.2017 во 10 часот и
- 20.06.2017 во 10 часот.
Додека во септемвриската сесија, датумот за овој испит е на 06.09.2017 со почеток од 10 часот.
Ве известуваме дека датумите за испити од Инженерство на материјали и наноматеријали ќе претрпат промени, за кои дополнително ќе Ве известиме.Испит по "Карактеризација на материјалите"06 ЈУН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти кои треба да го полагаат испитот "Карактеризација на материјалите" кај проф.д-р Александра Бужаровска, дека испитот ќе се одржи на о9.06.2017 година во 9.оо часот во предавална 216.

Предметен наставникИспит по Физика31 МАЈ/17
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите студенти кои треба да полагаат ФИЗИКА дека испитот ќе се одржи на 01.06.2017 година во 10 часот во Амфитеатарот на ТМФ.
Предметен наставникТермин за полагање на испитите по предметите “Фармацевтска т...29 МАЈ/17
Во договор со предметните наставници Ве известуваме дека испитите по предметите “Фармацевтска технологија”, “Технологија на млеко и млечни производи” “Храна и исхрана” и “Технологија на месо” наместо на 02.06.2017 ( петок) ќе се одржат на 05.06.2017 година ( понеделник) со почеток во 10 часот, поради тоа што првичниот термин се совпаѓа со државен празник.
Предметни наставнициКонкурс за доделување стипендија за втор циклус студии од ОК...23 МАЈ/17
С о о п ш т е н и е
Во прилог го објавуваме Конкурсот за доделување стипендија за втор циклус студии во Грција за 2017/18 година, од страна на ОКТА АД Скопје со Хеленик Петролеум Групацијата.
Стипендијата е за постдипломски студии по енергетика, право и економија на Универзитетот во Пиреја.
Сите дополнителни информации се објавени во приложениот документ и воедно можете да се обратите на контакт лицето Мариана Балтас на телефонскиот број 2532 565 или на e-mail: mbaltas@helpe.grOkta konkurs 23.05.2017.bmpОдбрана на докторски дисертации23 МАЈ/17
Почитувани,
Ве известуваме дека на Технолошко-металуршкиот факултет ќе се одржат три одбрани на докторски дисертации по следниот редослед:

1. 29.05.2017 година (понеделник) со почеток во 10 часот
во Амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје ќе се одржи јавна одбрана на докторската дисертација со наслов:
,,ХИБРИДНИ ЕЛАСТОМЕРНИ НАНОКОМПОЗИТИ: ДОБИВАЊЕ И СВОЈСТВА,,
од студентот м-р Александра Иваноска-Дациќ.

2. 31.05.2017 година(среда) со почеток во 11 часот во Амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје ќе се одржи јавна одбрана на докторската дисертација со наслов:
“РАЗВОЈ НА ЛИПОЗОМСКИ ФОРМУЛАЦИИ НА КЕТОКОНАЗОЛОТ,,
од кандидатот м-р Олга Поповска.

3. 09.06.2017 година (петок) со почеток во 11 часот во Амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје ќе се одржи јавна одбрана на докторската дисертација со наслов:
“ЕКОЛОШКИ ПАМУЧНИ БИОАКТИВНИ МАТЕРИЈАЛИ НА БАЗА НА ХИТОЗАН,,
од кандидатот м-р Емилија Тошиќ.


IV колоквиум по Основи на инженерска техника!11 МАЈ/17
С О О П Ш Т Е Н И Е
Се известиваат сите студенти кои требаат да го полагаат IV-от колоквиум по Основи на инженерска техника, дека поради зафатеност на просториите, истиот ќе започна наместо во 9 часот, ќе е одржи од 15 часот во предавалните 315 и 216!
Предметен наставни д-р Ирена МицковаИспит по Инженерска економија04 МАЈ/17
С О О П Ш Т Е Н И Е
Испитот по Инженерска економија кај д-р Искра Станчева - Гигов во првата декада од мајско-јунската испитна сесија ќе се одржи на 12.05.2017 година (петок) а во втората декада ќе се одржи на 15.06.2017 (четврток).

Предметен наставник
д-р Искра Станчева - ГиговСтипендии за магистерски студии од ОКТА ХЕЛЕНИК ПЕТРОЛЕУМ04 МАЈ/17
Почитувани студенти,
Во прилог Ви го објавуваме Конкурсот за доделување стипендии за втор циклус студии за академската 2017/18 година. Сите детални информации се објавени во приложениот документ и на Огласната табла на факултетот.
Рокот за пријавување е до 31.05.2017 година.
Деканат на ТМФ


Oglas OKTA Stipendija-Krit-веб.docxМАЈСКО-ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА02 МАЈ/17
СООПШТЕНИЕ

Пријавувањето на испити за МАЈСКО-ЈУНСКАТА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе биде од 02.05.2017 год. (вторник) до 09.05.2017 год.(вторник) во периодот од 11 до 13 часот.

Студентите задолжително е да ги пријават испитите електронски на I-KNOW системот и потоа пријавите да ги достават во Службата за студентски прашања.

За сите останати студенти кои не се запишани по I-KNOW системот, пријавувањето на испити се врши во Службата за студентски прашања.
Потребни документи за пријавување на испит се:
- пријава за секој испит што ќе се полага и
- уплатница од 50 денари за административна такса за секоја пријава.

Служба за студентски прашања
ПЛАНИНАРСКА ТУРА ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД ПРВА ГОДИНА!28 АПР/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти од прва година дека на 04.05.2017 година ќе се одржи пролетен хепенинг на Средно Водно. Сите студенти од прва година ќе бидат ослободени од редовните обврски и задолжително да бидат во 11.00 часот на паркингот пред хотелот на Средно Водно.
Деканат на ТМФПредавања на визитинг професор од Португалија19 АПР/17
Се известуваат сите студенти и вработени од Технолошко-металуршки факултет дека на 19 и 20.04.2017 година (среда и четврток) од 10.00 часот во Амфитеатарот во Анексот ќе се одржи предавање од страна на проф. д-р Нидиа ЛОУРЕНЦО АЛМЕИДА (Nidia LOURENCO ALMEIDA) од Одделот за екологија и биоинженерство при Универзитетот во Лисабон, Португалија.
Предавањата ќе се одвиваат по следниот редослед:
1. 19.04.2017- среда- од 10h00 дo 11h30, во Амфитеатарот во Анексот, тема:
“Wastewater treatment plants - an overview”

2. 20.04.2017- четврток- од 10h00 до 11h30, во Амфитеатарот во Анексот, тема:
“ Aerobic granular sludge - the next generation of wastewater treatment”

Ве покануваме да бидете дел од ова предавање!

Конкурс за доделување на наградата "Св.Кирил и Методиј" за 2...05 АПР/17
Во прилог го објавуваме конкурсот за доделување на наградата "Св.Кирил и Методиј" за 2017 година.

konkurs.pdfАПРИЛСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 22 МАР/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Пријавувањето на испити за АПРИЛСКА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе се одвива во период од 21.03.2017(вторник) до 28.03.2017 (вторник) и се однесува само за студентите кои што имаат запишано дипломска работа и студентите кои што го обновија статусот.


Студентски прашањаIII колоквиум по Основи на инженерска техника! 21 МАР/17
Соопштение
Се известуваат студентите дека III-от колоквиум по Основи на инженерска техника ќе се одржи на 24.03.2017 (петок) со почеток од 9 часот во Големиот амфитетатар и предавална 118 (спроти СТУДЕНТСКАТА СЛУЖБА НА ФИНКИ).
Предметен наставникPаботилница по повод Светскиот ден на водата!20 МАР/17
Почитувани,
Ве покануваме на работилницата организирана по повод Светскиот ден на водата, што ќе се одржи во Амфитеатарот на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, УКИМ, со почеток во 11:00 часот, во Среда, на 22.3.2017 година.
Работилницата ќе биде под наслов „Вода и отпадни води“, согласно со програмата на ООН (UN Water) за 2017 година и во рамките на истата се предвидени следните работни панели:
Панел А: Здравјето во чаша вода
Панел Б: Отпадни води
Одговорен координатор на работилницата е проф. д-р Кирил Лисичков.

Од Деканатот на ТМФ СкопјеКолоквиум по општа и неорганска хемија 216 МАР/17
Колоквиумот по општа и неорганска хемија 2 ќе се одржи на 21.03.2017 година со почеток во 9 часот, во малиот амфитеатар во Анекс, Големиот амфитеатар на ТМФ и предавална 216.
Предметни наставници
Проф.д-р Гордана Русеска и Проф. д-р Билјана АнѓушеваПРАКТИКАНСКА РАБОТА ВО ОКТА16 МАР/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат студентите IV година кои се од студиската насока: Дизајн и менаџмент на технолошките процеси, дека можат да конкурираат за пракса во ОКТА, во период од 3 месеци, започнувајќи од 03.04.2017 година.
Огласот е отворен до 20.03.2017 година.
Во прилог се деталните информации околку огласот. Сите дополнителни информации може да се добијат кај Продеканот за настава, проф. д-р Игор Јорданов.
Деканат на ТМФ


ОКта пракса.docxНатпревар по математика "Кенгур"14 МАР/17
С о о п ш т е н и е

Се известуваат студентите од I и II година кои сакаат да учествуваат на меѓународниот натпревар "Кенгур", дека од оваа година ќе се организира и за студентите од техничките факултети. Натпреварот ќе се одржи во четврток во 12Н00.
Потребно е претходно сите заинтересирани студенти да се пријават кај доцент д-р Павел Димовски на следната електронска адреса:dimovski.pavel@gmail.com или во Деканат. Се охрабруваат студентите да зедат активно учество!

Деканат на ТМФНадворешен конкурс за пракса во Германија преку ИАЕСТЕ!13 МАР/17
ИАЕСТЕ Македонија (Меѓународна организација за размена на студенти од техничките факултети) го распишува Надворешниот Конкурс 2017 за аплицирање на стручни пракси. ИАЕСТЕ им овозможува на студентите од техничките факултети при сите државни универзитити ширум државата, да заминат на платена стручна пракса во странство.

Во моментов, во тек е вториот круг на надворешниот конкурс и преостанати се 28 пракси, од кои 3 се поврзани со Технолошко-Металуршкиот факултет. Вториот круг трае до петок 17.03 и доколку некој студент е заинтересиран за некоја од праксите, треба да ги достави сите потребни документи до петок во нашата канцеларија во барака 5.

Сите дополнителни информации можете да ги добиете во Деканат кај Продеканот за наука, професор д-р Александра Бужаровска или директно во ИАЕСТЕ.

DE-2017-1032-1.pdfПредавање на професор д-р Едит Тотх Бодроги!07 МАР/17
Во рамките на COST4BUILDING акцијата, гостин на Технолошко -металуршкиот факултет во Скопје е доцент д-р Едит Тотх Бодроги( Edit TOTH-BODROGI) од Институтот за Радиохемија и радиоекологија при Универзитетот од Панонија во Вешпрем, Унгарија. Доцентот Тотх- Бодроги ќе одржи предавање во петок на 10.03.2017 година со почеток од 9 часот во Амфитеатарот на ТМФ на тема:”РАДИЈАЦИЈАТА ОКОЛУ НАС”.
Се покануваат сите заинтересирани студенти и вработени да бидат дел од ова предавање.

Деканат на ТМФУпис на летен семестар за студентите од II циклус03 МАР/17
СООПШТЕНИЕ ЗА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ
ЗАПИШУВАЊЕ НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР ЗА ВТОР ЦИКЛУС

Се известуваат студентите запишани на втор циклус на студии во октомври, во академската 2016-2017 год. на Технолошко-металуршки факултет Скопје дека запишувањето на летен семестар и заверка на зимски семестар е до 15.03.2017 год.
ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:
- Образец за запишување на семестар
- Образец за заверка на семестар
ПОТРЕБНИ УПЛАТНИЦИ
- 650 евра во денарска противредност
• Назив на примачот: Буџет на РМ – Технолошко металуршки факултет – Скопје
• Банка на примачот: НБРМ
• Сметка: 100000000063095
• Сметка на буџетски корисник: 160010336078816
• Приходна шифра: 723012
• Програма 41
- 100,00 за административна такса на жиро сметка за административна такса
Студентски прашањаПредавања по предметот "Основи на прехранбено инженерство" к...07 ФЕБ/17
С о о п ш т е н и е

Се известуваат студентите од III година, кои го следат предметот "Основи на прехранбено инженерство" кај доцент д-р Елена Величкова-Никова, дека првиот информативен час ќе се одржи на 14.02.2017(вторник) во предавалната Гуштеров, во времето кое е назначено на распоредот, додека со предавања ќе се започне од 28.02.2017(вторник).

Предметен наставникСООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА26 ЈАН/17
СООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИОТ ФАКУЛТЕТ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНАТА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ДЕН 03.02.2017 (ПЕТОК) СО ПОЧЕТОК ВО 10.00 ЧАСОТ.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ НА ДЕН 02.02.2017 година (ЧЕТВРТОК) ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА ОД 11.00-13.00 ЧАСОТ.

СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊАУпис во летен семестар24 ЈАН/17
Во прилог го објавуваме соопштението со сите информации за упис во летниот семестар за академската 2016/17 година!

soopstenie za zapisuvawe na leten semestar 2016-2017.docxСоопштение за студентите од прва година24 ЈАН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Технолошко-металуршки факултет -Скопје им соопштува на студентите од прва година, кои се запишани во учебната 2016-2017 год. дека имаат обврска да ги подигнат оригиналните документи (свидетелства, диплома,извод,државјанство) од Службата за Студентски прашања,најдоцна до вторник 31.01.2017 год.

Студентски прашањаПродолжување на рокот за изработка на магистерскиот труд по ...24 ЈАН/17
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите студенти од втор циклус студии, по стара студиска програма, со завршени наставни обврски и положени ипити, дека рокот за изработка на магистерскиот труд се продолжува до 14.09.2017 година. По истекот на рокот, студентот го губи правото на одбрана на пријавениот магистерски труд. Доколку студентот по истекот на наведениот рок не магистрира, има можност да ги продолжи студиите меѓутоа по нова студиска програма на втор циклус.Конкурс за доделување стипендии за академска 2017/2018, Пеки...16 ЈАН/17
Почитувани студенти,

Ве известуваме дека Институтот за технологија, Пекинг, Кина доделува стипендии за целосни студии и размена на студенти (УКИМ) од сите три циклуси на студии за академската 2017/2018 година.

· 3 целосни стипендии за втор и трет циклус на студии, CSC (China Scholarship Council). Мастер програмата е во траење од 2 години, а докторските студии во траење од 4 години. Рок за доставување на предлог-кандидати до Ректоратот на УКИМ е 15.02.2017.

· 5 стипендии, BIT (Beijing Institute of Technology) за размена на студенти од сите три циклуси (освен за додипломски прва година). Рок на доставување на предлог кандидати до Ректоратот на УКИМ е 10.05.2017 година.

Повеќе информации околу наставните програми на англиски јазик на следната веб страна: www.bit.edu.cn.

Рангирањето го прави факултетот и ги доставува апликациите до Ректоратот на УКИМ.

Деканат на ТМФ

Одбрана на докторската дисертација11 ЈАН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Јавната одбрана на докторската дисертација на кандидатот м-р Раман Алити со наслов:

“Физичко–механички перформанси на полимерни бетони и композити со отпадна лебдечка прашина”

ќе се одржи на ден 20.01.2017 година (петок) со почеток во 11.00 часот во Амфитеатар на факултетот.

Деканат на ТМФ
II колоквиум по "Контрола на квалитет на прехранбени произво...10 ЈАН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти кои треба да полагаат II колоквиум по предметите: "Контрола на квалитет на прехранбени производи"и "Контрола на квалитет на биотехнолошки производи" кај проф. д-р Елена Величкова дека испитот ќе се одржи на 16.01.2016(понеделник) во предавална 315 од 10-13.00 часот.

Предметен наставник
Испит по ФИЗИКА!10 ЈАН/17
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти кои треба да го полагаат испитот по ФИЗИКА кај проф. д-р Верка Георгиева, дека испитот наместо на 12 ќе се одржи на 26 јануари 2017 година (четврток) во предавална 315, со почеток од 10 часот.

Предметен наставникСтудентите ги избраа најдобрите професори за 2016!27 ДЕК/16
Честитки за нашата професорка Весна Димова, која од вас, наши студенти беше избрана за најинспиративна за 2016!

СТУДЕНТИТЕ ИЗБРАА.docxКолоквиум по ФИЗИКА за прва година во 11 часот!26 ДЕК/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти од I година, кои ќе полагаат колоквиум по предметот Физика, дека истиот ќе се одвива од 11 часот, со тоа то една група ќе биде во Амфитеатарот а другата група во предавалната 117 ( карши студентски прашања на ФИНКИ. )
Деканат на ТМФПредавање на професор д-р Милосав Милошевски!21 ДЕК/16
С о о п ш т е н и е
Се покануваат сите студенти и професори од Технолошко-металуршкиот факултет да присуствуваат на предавањето со наслов: "Културата како композит од филозофија, религија и уметност", од страна на професор д-р Милосав Милошевски, кое ќе се одржи на 22.12.2016 (четврток) во малиот Амфитеатар во Анексот, со почеток од 12,00 часот.
Се покануваат сите студенти од I до IV година, како и вработените на факултетот да земат активно учество на овој настан.ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА20 ДЕК/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти дека пријавувањето на испити за ЈАНУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе биде од 20.12.2016 год. (вторник) до 27.12.2016 год.(вторник) од 11 до 13 часот.

Студентите од прва, втора, трета, четврта година како и студентите кои што ја презапишуваат четврта година и се во I-KNOW системот задолжително е претходно да ги пријават испитите електронски на I-KNOW системот а потоа пријавите да ги достават во службата за Студентски прашања.

За студентите кои не се запишани по I-KNOW системот пријавувањето на испити се врши во службата за Студентски прашања.

За пријавување на испит потребно е: пријава за секој испит што ќе се полага и уплатница од 50 денари за административна такса за секоја пријава.

Студентите од прва година треба да ги пријават и предметите што ги положиле преку колоквиум и предметите кои што ке ги полагаат а ова се однесува и за сите студенти.


Студентски прашањаПрослава на 70-годишнината на Инженерската институција на Ма...28 НОЕ/16
По повод прославата на 70-годишнината од воспоставувањето на Инженерската институција на Македонија, на 10 ноември 2016 се одржи прием кај Претседателот на Република Македонија.
На приемот присуствуваа сите поранешни и сегашни генерации членови на Инженерската институција, кои со својот ангажман во своите професионални средини имаат придонесено за наш подобар живот. Воедно на самиот прием на Инженерската институција на Македонија, претставувана од страна на претседателот, проф. д-р Христина Спасевска, прими Повелба на Република Македонија, од страна на претседателот на Република Македонија, проф. д-р Ѓорге Иванов.
На овој свечен настан присуствуваше Деканот на Технолошко-металуршкиот факултет, проф. д-р Јон Магдески.

ИМИ секоја година под покровителство на претседателот на Република Македонија им доделува инженерски прстени на најдобрите студенти од техничките факултети, каде припаѓаат и студентите од Технолошко-металуршкиот факултет.1 (13).jpgТеренска насока на 25.11.201608 НОЕ/16
С О О П Ш Т Е Н И Е
се известуваат сите студенти кои слушаат "Индустриски менаџмент" од сите насоки и "Технологија на вино", кako и студентите од IV година од студиската насока: Прехранбена технологија и биотехнологија, дека теренската настава ќе се одржи на 25.11.2016 (петок) во Винарија ИМАКО - Штип.
Поаѓањето ќе биде од големиот паркинг на ТМФ во 9 часот. Сите студенти кои ќе одат на теренска настава, задолжително да се пријават на мејлот jana@tmf.ukim.edu.mk, кај асистент д-р Јана Симоноска, најдоцна до понеделник 14.11.2016 година.
ПЛАНИНСКА ТУРА 201601 НОЕ/16
С О О П Ш Т Е Н И Е
Се известуваат сите студенти од I година дека на 9 ноември(среда) 2016 година ќе се одржи спортско-рекреативен и забавен ден, 32 студентска планинарска тура "Водно 2016".
Традиционално покровител на планинарската тура е Ректорот на Универзитетот и се одржува по повод 13 Ноември-ослободување на градот Скопје. На целта на Средно Водно е обезбеден чај за учесниците а студентите од Факултетот за музичка уметност ќе организираат забава.
Студентите од прва година, но по можност и студентите од другите години ќе бидат ослободени од настава.
Стартот на турата е со почеток во 10,00 часот од Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија(ИЗИС), но учесниците треба да бидат во 9,30 часот пред ИЗИС.

Деканат на ТМФПредавање на визитинг професор д-р Петра Форте-Тавчер од Љуб...01 НОЕ/16
С О О П Ш Т Е Н И Е
Се известуваат сите студенти и вработени од Технолошко-металуршки факултет дека на 03 ноември 2016 година (четврток) од 12 часот во Амфитеатарот на ТМФ, проф. д-р Петра Форте-Тавчер од Факултетот за природни науки и инженерство од Љубљана, Словенија ќе одржи предавање со наслов:

Functionalisation of Textiles Using Microcapsules
(Функционализација на текстил со микрокапсули)


Се покануваат сите студенти од 1 до 4 година да присуствуваат на предавањето, со задолжителна присутност на студентите од студиската насока: Дизајн и иненеринг на облека (ДИО).

Деканат на ТМФНОЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА28 ОКТ/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Пријавувањето на испити за НОЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе се одвива во период од 31.10.2016(понеделник) до 04.11.2016 (петок) и се однесува само за студентите кои што имаат запишано дипломска работа и студентите кои што го обновиле статусот.


Студентски прашањаРевија на студентите од ТМФ на "Fashion week Skopje"27 ОКТ/16
Студентите од студиската насока: дизајн и инќенеринг на облека ќе учествуваат на ревија во рамките на "Fashion week Skopje", во понеделник на 31 октомври 2016 во 19.30 во хотел Мариот, со тема: Ритам&Наука, под менторство на професор Лидија Георгиева. На ревијата ќе зедат учество и студентите од прехранбено инженерство под менторство на асистентот д-р Јана Симоновска. Се покануваат студентите да присуствуваат на овој настан и да ги подржат своите колеги.Теми за истражување за студентите од студиската програма, Ин...25 ОКТ/16
Почитувани студенти од студиската програма Инженерство на материјали и нанотехнологии,

со желба за ваше поголемо вклучување во нашата научно-истражувачка работа и истовремено да ви се овозможи поголемо практично искуство, на факултетската веб страна (студентски портал во делот Материјали додипломски студии, фолдер Инженерство на материјали и нанотехнологии) се поставени одредени теми за изработка на дипломски работи и теми кои би можеле да се искористат за ваше учество на студентски конгреси.

Со надеж дека ќе пронајдете вашиот интерес во поставените теми,

проф. Александра Бужаровска ред.проф
Координаор на студиската програма
Стипендиска програма на германското стопанство 201618 ОКТ/16
Германската стопанска комора во Македонија ја спроведуваат програмата за стипендии на Германското стопанство за 2017 година во својство на локален партнер на Одборот на германското стопанство за источните земји, кој е раководител на програмата во Германија. Целта на оваа програма е да обезбеди специјализација за квалификувани кандидати од Македонија во најуспешните германски компании, во пероид од 3 до 6 месеци. Оваа програма е подржана од Сојузната Влада на Република Германија и трошоците се покриени од Германската влада.

Рокот на пријавување е заклучно до 11. ноември 2016 година на следната интернет страница: www.stipendienprogramm.org

Прилог :

Оглас за стипендиска програма на германското стопанство 2016 на англиски јазикRepräsentanz der Deutschen Wirtschaft in Mazedonien
Германска стопанска комора во РМ

Kliment Ohridski 30, MK-1000 Skopje
Tel. 00 389 2 329 67 86
Fax 00 389 2 329 67 90
radevska@ahk.mk
http://mazedonien.ahk.de


Flyer-All-eng pdf.jpgMeѓународен собир на студентите по технологија ТЕХНОЛОГИЈАДА...10 ОКТ/16
Почитувани студенти,
и оваа година од 23-28.10.2016 година ќе се одржи традиционалната ТЕХНОЛОГИЈАДА на Технолошкиот факултет во Нови Сад, на тема: "Како настануваат новите производи".
Право на учество имаат 3 студенти од факултетот и крајниот рок за пријавување е 20.10.2016.
Сите заинтересирани студенти можат да најдат детални информации во објавениот приложен документ, на огласната табла или лично да се обратат до продеканот за наука и меѓународна соработка, проф. д-р Александра Бужаровска.


Propratno pismo MSST XI.docxПредавање на професор Констатин Ковлер од Israel Institute o...04 ОКТ/16
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите студенти и вработени од Технолошко-металуршки факултет дека на 12 и 13.10.2016 година (среда и четврток) од 10-12.30 часот во Амфитеатарот на ТМФ професорот Константин КОВЛЕР од Тechnion - Israel Institute of Technology Haifa, Израел ќе одржи серија предавања од следните области:
- Recycling of chemical gypsum for construction: achievements and challenges
(Рециклирање на хемиски гипс за конструкциони материјали:достигнувања и предизвици)

Се покануваат сите студенти од 1 до 4 година да присуствуваат на овие предавања со задолжителна присутност на студентите од студиските насоки:
-Инженерство на материјали и нанотехнологии и
Неорганска технологија и заштита на животната средина.

Проф.д-р Емилија ФиданчевскаПотсетување за сите стипендисти на МОН и компании од сите го...22 СЕП/16
Се потсетуваат сите студенти, кои се добитници на стипендии, било од МОН или од компании, дека треба до крајот на месецот да поднесат до соодветните институции( МОН или компанија)односно до 30 Октомври( за МОН) документи за продолжување на стипендијата. Документите се напишани во потпишаниот договор и се истите кои досега биле доставувани, односно:
- копија од индескот со положени испити и запишан семестар,
- образец УППИ и уверение со положени испити.
За сите дополнителни информации, стипендистите можат да се обратат во ДЕКАНАТ.СООПШТЕНИЕ ЗА СИТЕ СТУДЕНТИ задолжително САМОЕВАЛУАЦИЈА15 СЕП/16
СООПШТЕНИЕ ЗА СИТЕ СТУДЕНТИ- задолжително САМОЕВАЛУАЦИЈА


Сите студенти при запишување на зимскиот семестарот задолжително треба е да направат САМОЕВАЛУАЦИЈА за предметите кои ги ислушале во летниот семестар 2015-2016 год.
ПОСТАПКА ЗА самоевалуација:
-на web страна на ТМФ се клика
- студентски портал
- самоевалуација
- корисник,лозинка
- лево: евалуирај професор
Прв академски час!14 СЕП/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите новозапишани студенти- бруцоши дека првиот академски час ќе се одржи на 15 септември 2016 година (четврток) во 11 часот во Амфитеатарот на Технолошко-металуршки факултет.
Сите нови студенти треба задолжително да се присутни за да им се доделат официјално индексите и сите информации поврзани со студиите.

Деканат на ТМФСлободни места за упис на ТМФ13 СЕП/16


СООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА И УПИСИ ВО 3, 5, 7 СЕМЕСТАР...13 СЕП/16
СООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА И УПИСИ ВО 3, 5, 7 СЕМЕСТАР!

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИОТ ФАКУЛТЕТ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ДЕН 19.09.2016 (ПОНЕДЕЛНИК) СО ПОЧЕТОК ВО 10.00 ЧАСОТ.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ НА ДЕН 16.09.2016 ГОДИНА (ПЕТОК) ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА ОД 11.00-13.00 ЧАСОТ.

Во прилог го објавувaме соопштението со сите информации за упис во III, V, VII семестар како и датумот за упис за студентите со обновен статус.

Студентски прашања


soopstenie za upis na zimski semestar 2016-2017.docxОбјавување решение за прием на кандидати ( конечна ранг лист...09 СЕП/16


Предавање на д-р Сабина Крамар09 СЕП/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се покануваат сите студенти од студиските насоки: Инженерство на материјали и наноматеријали и Неорганско инженерство и заштита на животната средина, од I и IV година, да присуствуваат на предавањето, кое ќе се одржи на 13.09.2016 (вторник) со почеток во 10 часот во Амфитеатарот на ТМФ. Предавањето е со наслов: ,, Неорганските материјали во културното наследство,, од доктор Сабина Крамар, од Словенечкиот национален институт за градежништво од Љубљана, Словенија.Прелиминарна листа од втор уписен рок06 СЕП/16
Во прилог ја објавуваме листата на кандидатите од втор уписен рок.
Доколку кандидатите имаат приговор, истиот можат да го приложат во рок од 24 часа.


прелиминарна ранг листа 2016-2017 vtor upisen rok.docxИспит по општа и неорганска хемија 2 на 12.09.201601 СЕП/16
Испитот по општа и неорганска хемија 2 наместо на 09.09.2016 ќе се одржи на 12.09.2016 во 9 часот.

Предметен наставникЛиста на 10 стипендии од УКИМ01 СЕП/16
Почитувани,
Во прилог ја објавуваме листата со 10-те најдобри студенти од првиот уписен рок, кои се добитници на стипендија од УКИМ. Стипендијата е едногодишна и се однесува за академската 2016/17 година, односно со намена -уплата на партиципација во трошоците за студирање.


najdobri 10 prv upisen rok.docxВтор уписен рок на ТМФ30 АВГ/16
Вториот уписен рок на ТМФ ќе биде на 05.09.2016, објавувањето на резултатите на 06.09.2016 а конечната листа на примени кандидати на 09.09.2016 година. Запишувањето на студентите од вториот усписен рок ќе биде на 13 и 14.09.2016 година.

Во прилог ја објавуваме табелата со слободни места за упис по студиски насоки.

За сите дополнителни информации заинтересираните кандидати можат да се обратат во службата за студентски прашања на телефоните: 02 3088 267, 3088 280 или 3088 201.


slobodni mesta za vtor upis 2016-2017.docxКонкурс- втор циклус на студии за академска 2016/2017 година30 АВГ/16
Во прилог го објавуваме конкурсот за запишување студенти на втор циклус на студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во академската 2016/2017 година.

178_UKIM - KONKURSI II CIKLUS 2016-2017- za objavuvanje.pdfКонкурс-докторски студии за академска 2016/2017 година29 АВГ/16
Во прилог го објавуваме конкурсот за запишување студенти на трет циклус - докторски студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во академската 2016/2017 година.


555_KONKURS_III_CIKLUS_2016_2017.pdfОбјавување решение за прием на кандидати ( конечна ранг лист...25 АВГ/16
Во прилог го објавуваме решението за прием на кандидати (конечна ранг листа)од првиот уписен рок.
Потсетуваме дека сите примени кандидати ќе треба да се запишат на 29 и 30 август. Сите потребно документи се објавени во приложениот документна веб страната во горниот агол.


Resenie za priem -web.docxПрелиминарна ранг-листа 23 АВГ/16
Почитувани,
Согласно со законските рокови, Ве информираме дека за првиот уписен рок на 23.08.2016 ќе ја објавиме прелиминарната ранг-листа, на 25.08.2016 година конечната ранг-листа а на 29 и 30 август 2016 ќе биде запишувањето на примените кандидати.
Во прилог ја објавуваме прелиминарната ранг-листа.


прелиминарна ранг листа 2016-2017 bez ime.docxERASMUS + КОНКУРС 17 АВГ/16
Во прилог го објавуваме конкурсот во рамките на програмата ЕРАЗМУС+, акција 1 за ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за летниот семестар во академската 2016/2017 година. Сите заинтересирани кандидати можат да се обратат кај координаторот за Еразмус на ТМФ, професор д-р Игор Јорданов, продекан за настава.


KONKURS 2016-17c.docИнформации за упис-задолжително пријавување на i-know.ukim.e...15 АВГ/16
Заинтересираните кандидати кои сакаат да се запишат на Технолошко-металуршки факултет сите потребни информации можат да ги најдат на оваа веб страна во горниот агол во графата: УПИСИ за 2016/17 година. Во прилог го објавуваме и Конкурсот за упис на прв циклус студии на УКИМ.
При тоа нагласуваме дека кандидатите потребно е најнапред да се упишат на електронскиот софтвер www.i-know.ukim.edu.mk во кој треба да ги внесат сите неопходни податоци и пријавата да се испечати. Со сите дополнителни документи може да се конкурира за упис.
Доколку некој не успеал навремено да се пријави електронски на гореспоменатиот линк, тогаш постои можност и на денот на уписот да се пријави.


ЗА СИТЕ КАНДИДАТИ ЗАДОЛЖИТЕЛНА Е ЕЛЕКТРОНСКА.docxУписи на ТМФ10 АВГ/16
Заинтересираните кандидати кои сакаат да се запишат на Технолошко-металуршки факултет сите потребни информации можат да ги најдат на оваа веб страна во горниот агол во графата: УПИСИ за 2016/17 година. Во прилог го објавуваме и Конкурсот за упис на прв циклус студии на УКИМ.


158_Konkurs-I-ciklus-2016-2017-za-web.pdfПовик од европската Агенција за безбедност на храната за пра...06 ЈУЛ/16
Би сакала да Ве информирам дека во тек е повикот на Европската Агенција за безбедност на храната за практична работа на штотуку дипломирани студенти во насока на стекнување на прво работно искуство од повеќе области.

Рок за достава на барањата на заинтересираните кандидати е 31.07.2016.

Целокупната содржина на проектот е достапна на следната интернет страница:
http//careers.efsa.eu/youngprofessionals/jobs/efsa-traineeships-call-2016-20

Проф. Александра Бужаровска
Продекан за наука и меѓународна соработка

Пријавување на испити за во сесија во август-септември!27 ЈУН/16
Пријавувањето на испити за во сесија во АВГУСТ-СЕПТЕМВРИ ќе биде во периодот од 27.06.2016 год. (понеделник) до 04.07.2016 год.(понеделник)од 11 до 13 часот.

Студентите од прва, втора трета и четврта година задолжително е да ги пријават испитите електронски на I-KNOW системот и потоа пријавите да ги достават во службата за Студентски прашања.

За сите останите студенти, кои не се запишани по I-KNOW системот, пријавувањето на испити се врши во службата за Студентски прашања.

За пријавување на испит потребно е да се донесе:
-пријава за секој испит што ќе се полага и
- уплатница од 50 денари за административна такса за секоја пријава.
Практиканска работа во ОКТА21 ЈУН/16
Во прилог го објавуваме конкурсот за практиканска работа во ОКТА. Лице за контакт: д-р Игор Јорданов, вонр. проф, продекан за настава.Рокот е продолжен до 24.06.2016 година.


ÐМР- ÐÐÐÐјРРÐеÐÐÑŸÐеÐÑ ÐÐ ÑеÑÐÐÐÐшкРÐÑ€ÐÑеÑÐ.docxСООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА20 ЈУН/16
СООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНАТА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ДЕН 30.06.2016 (ЧЕТВРТОК) СО ПОЧЕТОК ВО 10.00 ЧАСОТ.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЌЕ БИДЕ НА 29.06.2016 година (СРЕДА)ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА ОД 11.00-13.00 ЧАСОТ.

Студентски прашањаМОДНА РЕВИЈА -14.06.201609 ЈУН/16
Традиционално и оваа година, студентите од студиската насока: дизајн и инженеринг на облека, под водство на професор Лидија Георгиева, ќе реализираат модна ревија со наслов,, РИТАМ,,која ќе се одржи на 14.06.2016 година(вторник), со почеток во 20 часот.
Сите заинтересирани љубители на модата се покануваат да бидат дел од овој настан.ТМФ на XII Генерално годишно собрание на CEN I CENELEC (Евро...08 ЈУН/16
Во периодот од 7-8 јуни 2016 година, во рамките на XII Генерално годишно собрание на CEN I CENELEC (Европски тела за стандардизација) во хотелот "Aлександар Палас" Скопје, Технолошко -металуршкиот факултет, при УКИМ - Скопје зема активно учество, претставувајќи ги своите Институти, односно лабораториите во кои се применуваат стандардизирани постапки на наставни, научно-истаражувачки и апликативни активности. На настанот беа присутни 250 преставници од 60 земји од CEN I CENELEC. Целта на овој настан беше претставување на македонските компании и високо образовните институции од Македонија пред ваков европски аудиториум.

image-0.02.01.389ce8fff2c24af91c8235c9cbecd807e6bac7dcce98571a9b59736466313670-V.jpgРезултати од колоквиумот по предметот ,, Инженерска економиј...05 ЈУН/16
Почитувани,

Во прилог се резултатите од колоквиумот по предметот ,,Инженерска економија,,.

Испитот по Инженерска економија во втора декада од мајско-јунската испитна сесија ќе се одржи на 15 јуни (среда) во 12 часот.

Д-р Искра Станчева-Гигов


Резултати_втор колоквиум_Инженерска економија.docxОТВОРЕН ПОВИК ЗА СТУДЕНТИТЕ Еразмус + Развивање на следната ...03 ЈУН/16
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ги известуваме сите студенти, кои сакаат да учествуваат на обука за Развивање на следната генерација лидери и менаџери низ применето знаење, во рамките на Еразмус+, да се пријават на следниот мејл: contact@m6.edu.mk со назнака ПРОЕКТ Еразмус+ Факултет (на кој студирате), најдоцна до 10 јуни 2016. Само кандидатите со комплетни документи кои ги исполнуваат условите ќе бидат контактирани.
Ве известуваме дека отворениот повик е за студентите во финална година на студии при земјоделскиот, машинскиот, економскиот, технолошко-металуршкиот и градежниот факултетна УКИМ
Како потребни квалификации се:
 Завршна година на студии со просек над 8,00 од следните факултети:
- Градежен факултет
- Технолошко металуршки факултет
- Машински факултет (240 ЕКТС)
- Земјоделски факултет (смер – агроекономија)
- Економски факултет (смер – маркетинг, ПР, финансии и сметководство)
 Напредно познавање на Англиски јазик
 Напредно познавање на MS Office

Контакт лице од ТЕхнолошко-металуршки факултет е професор д-р Емилија Фиданчевска.


Otvoren povik za obuki_OGLAS za studenti (3).docРезултати по предметот ,, Наноматеријали и нанотехнологии,,25 МАЈ/16
Р Е З У Л Т А Т И
Резултатите по предметот ,,Наноматеријали и нанотехнологии,,се објавени во прилог.
Консултациите за повисока оцена ќе се одржат на 30.05.2016 (понеделник) од 9 до 10 часот, во канцеларијата на проф. д-р Александар Димитров(кабинет 202).
Доставувањето на индексите за земање потписи и оцени ќе биде на 31.05.2016 (вторник) во 13 часот, во просторија 208, кај асистентот и истите ќе можат да се подигнат на 01.06.2016 (среда) после 11 часот на шалтерот за информации.Tabela Nanomaterijali 2016 god.docxМладите и мобилноста- 09.05.2016-плоштад Македонија !06 МАЈ/16
По повод денот на Европа, 9-ти Мај, Европската унија на институти за култури (EUNIC),со поддршка на Секретаријатот за европски прашања и Делегацијата на ЕУ, организира настан под наслов,, Младите и мобилноста,, во понеделник на 09.05.2016 од 11 до 14 часот во ЕУ-МК Центарот, кој се наоѓа на Плоштад Македонија.
Предвидени се повеќе содржини, коишто се од интерес за сите млади кои сакаат да го надградат своето образование со престои во различни европски универзитети.Конкурс за летна пракса во Џонсон Мети 25 АПР/16
Во прилог го објавуваме огласот за летна пракса во Џонсон Мети. Сите заинтересирани студенти/кандидати од Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, можат да достават свое CV и писмо за мотивација на следната електронска пошта: mkjobs@matthey.com.

JMMK Internship announcement 2016 poster.pdfСтипендии од француската влада07 АПР/16
Почитувани студенти,

Ве информираме дека конкурсот за стипендии од француската влада е во тек и е објавен на следниот линк:

http://ifs.mk/mk/Home/StudyFranceContent/868

Стипендиите се наменети за магистерски и докторски студии. Пожелно е студентите да имаат соодветно познавање на француски јазик, меѓутоа постојат програми и на англиски јазик.

Домените на кои се однесува оваа можност се:
Наука за материјали
Обновлива енергија, Животна средина и Екосистеми
Медицина и Биотехнологија
Математика и Информатика
Општествени науки

проф. д-р Александра Бужаровска
Продекан за наукаОтворен ден на Технолошко-металуршки факултет!05 АПР/16
Отворен ден на Технолошко-металуршки факултет!

Сите заинтересирани средношколци нa 08.04.2016 (петок)
од 10 до 14 часот можат да го посетат Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје.

На отворениот ден секој може подетално да се запознае со наставните програми кои ги нуди Факултетот, просторните услови како и лабораториите со кои располага.

Ве очекуваме!Пријави се за практикантска програма „ОТВОРИ ВРАТА“05 АПР/16
Компаниите членки на АмЧам Македонија нудат бројни практикантски места за високо мотивирани студенти од домаќинства со ниски примања.

Во 2015 год. од страна на компаниите членки на АмЧам Македонија (ПроКредит банка, ЕВН Македонија, Вабтек МЗТ и Рош Македонија) беа дадени вкупно 23 понуди за практикантски места на заинтересираните учесници во програмата.

За аплицирање, потребно е да ги доставитe следниве документи на info@amcham.com.mk:
• целосно пополнета апликација (во прилог на овој документ)
• доказ за статус на домаќинство со ниски примања (пр. копија од договорот/решението од МОН за доделување на стипендија за студенти од социјалните категории).


2016_Announcement+Application.docxЛетна школа 201621 МАР/16
Би сакалe да ве информирамe дека Отворениот фонд за Југоисточна Европа – Енергетска Ефикасност (ORF-EE), имплементиран од страна на Германското друштво за интернационална соработка (GIZ), заедно со Енергетската Заедница од Виена, организираат Летна школа 2016. Летната школа ќе се одржи во Тирана, Албанија во периодот помеѓу 3 – 10 септември 2016 година, на Универзитетот Полис (http://www.universitetipolis.edu.al/?q=en) е домаќин оваа година.

Школата е наменета за студентите на магистерски или докторски студии, младитe екперти/тки, истражувачи, невладиниот сектор, вработените во јавните институции итн. кои доаѓаат од регионот на Југоисточна Европа и пошироко. Тема на школата ќе биде енергијата и поврзани релевантни под-теми. Предавачи на програмата ќе бидат реномирани високо квалификувани експерти од Европската Унија и регионот. Партнер од Република Македонија во организација на настанот е Македонската Академија на Науки и Уметности преку Истражувачкиот Центар за Енергија и Одржлив Развој.

Организаторот ги покрива трошоците за учество на летната школа и сместувањето.

Краен рок за аплицирање е 31.03.2016.

Дополнителни информации во поглед на школата, можете да најдете во летокот приложен на овој маил и на следниот линк:
https://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME/SECRETARIAT/Summer_School

Се охрабруваат сите девојки/жени да аплицираат за учество на програмата.

Отворен регионален фонд за енергетска ефикасност

Open Regional Fund for South East Europe - Energy Efficiency

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH


Flyer Final.pdfПосета на средношколци!16 МАР/16
На 24.02.2016 година учениците од III и IV година од средното училиште ,,Koчo Рацин,, од Скопје заедно со своите предметни наставници ја посетија акредитираната текстилна лабораторија на Технолошко-металуршкиот факултет. Притоа учениците можеа да се запознаат со опремата со која располага лабораторијата како и со методите кои се применуваат при испитување на текстилот за потребите на индустријата.

Посета на средношколци.docxПрактиканска работа во ОКТА16 МАР/16
ОКТА објавува конкурс за практикантска работа во соработка со Технолошко-металуршки факултет – Скопје

Услови за аплицирање:
1. Студентот да биде во завршна година на студии од прв циклус или студент од втор циклус студии.
2. Студентот да биде од некој од следниве смерови: Хемиско и процесно инженерство.
3. Студентот да има солидно познавање на Англиски јазик.
4. Студентот да има познавање на компјутерски вештини - Microsoft Office пакет.

Број на потребни практиканти: 1

Времетраење на пракса:
Практикантот ќе биде континуирано присутен на пракса во ОКТА, во временски период од 3 месеци, со полно работно време, почнувајќи од 01.04.2016год.

Обврска на практикантот:
- да достави потполнет документ за упатување на пракса од факултетот испечатен на официјалниот меморандум од факултетот и заверен со потпис и печат од студентската служба.
- континуирано да води дневник за текот на праксата.
- задолжителна редовност во компанијата за периодот на пракса.

Обврска на компанијата:
- да му обезбеди ментор на практикантот.
- да му обезбеди храна и превоз на практикантот за целото времетраење на праксата.
- да му издаде потврда за остварена пракса на студентот со потпис од овластено лице и печат од компанијата, заверена со архивски број.

Сите кандидати е потребно да испратат CV и копии од документи и уверенија кои потврдуваат дека кандидатот ги исполнува условите, на следниот контакт: jordanov@tmf.ukim.edu.mk.(Продекан за настава на ТМФ)

Избраните кандидати ќе бидат повикани на интервју во просториите на ОКТА, по што ќе се направи финален избор на кандидати и ќе се потпише Договор за соработка со избраниот кандидат.

Огласот е отворен најдоцна до 15.03.2016год.Можности за студирање во Унгарија08 МАР/16
Можности за студирање во Унгарија

На следниот линк можете да ги пронајдете идните можности за студирање во Унгарија. http://www.tka.hu/international-programmes/3554/sending-partners-and-support
Крајниот рок за пријавување е 15.03.2016. Одговорно лице за контакт е г-ѓа Катерина Шумановска од Министерство за образование и наука.II-та меѓународна студентска конференција 23 ФЕБ/16
Се известуваат студентите дека во периодот од 18 до 22.05.2016 година во Студентскиот културен центар во Белград ќе се одржи II-та меѓународна студентска конференција за заштита на животна средина. Сите заинтересирани студенти детални информации можат да добијат кај Продеканот за наука, проф. д-р Александра Бужаровска.

Program.pdfДоделување на стипендии од ФРУКТАЛ!22 ФЕБ/16
Фруктал ДОО по повод 70 години од своето постоење додели 4 стипендии на нашите студенти од прехранбена технологија и биотехнологија. Подетални информации во објавениот прилог.


Доделување на 4 стипендии од ФРУКТАЛ.docxДокторски и постдокторски престој во Белгија15 ФЕБ/16
С О О П Ш Т Е Н И Е
Се информираат сите студенти, дека распишан е конкурс за докторски и постдокторски престој во Академијата за нуклеарни науки и технологија во Белгија, при SCK.CEN.
За сите дополнителни информации можете да се обратите кај проф. д-р Емилија Фиданчевска или на веб линкот:
http://academy.sckcen.be/en/Your_thesis_internship/PhD_thesis

Соопштение за втор циклус летен сем. за 2015/1611 ФЕБ/16


Оглас за администратор во УСЈЕ Цементарница ТИТАН01 ФЕБ/16


ЗАПОЧНУВАЊЕ СО НАСТАВА ВО ВТОР СЕМЕСТАР!27 ЈАН/16
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти дека наставата во вториот семестар ќе започне на 03.02.2016 (среда).
Деканат на ТМФСООПШТЕНИЕ – ДОПOЛНИТЕЛНА СЕСИЈА25 ЈАН/16
ПО БАРАЊЕ НА СТУДЕНТИТЕ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИОТ ФАКУЛТЕТ, ДОПОЛНИТЕЛНАТА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ДЕН 02.02.2016 (ВТОРНИК) СО ПОЧЕТОК ВО 10.00 ЧАСОТ.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЌЕ БИДЕ НА ДЕН 01.02.2016 ГОДИНА (ПОНЕДЕЛНИК)ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА ОД 11.00-13.00 ЧАСОТ.

Продекан за настава
проф.д-р Игор ЈордановЛинк за УНЕСКО стипендија22 ЈАН/16
На долуозначениот линк се објавени сите информации за добивање на УНЕСКО стипендии во Прага:
http://www.imc.cas.cz/unescoiupac/index.html
Лице за контакт на факултетот е професор д-р Емилија Фиданчевска.Програма за обука и поттикнување на вработување-ТИТАН УСЈЕ Ц...22 ЈАН/16
ТИТАН ЦЕМЕНТАРНИЦА УСЈЕ отпочнува со програма за платена обука, поттикнување на вработување и развој на млади кадри. Сите дополнителни информации се објавени во приложениот документ.


Oglas_za_platena_Obuka.pdfОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ11 ЈАН/16
ФИЛИП МОРИС ТУТУНСКИ КОМБИНАТ ПРИЛЕП ДОО СКОПЈЕ РАСПИШУВА ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ.

Supply Chain and Quality Executive-PM.docxПрофесионална пракса за студенти25 ДЕК/15
С О О П Ш Т Е Н И Е
Бирото за централна и источна Европа на Универзитетската агенција за Франкофонија нуди професионални пракси во франкофонски претпријатија и институции. Подетални информации можете на најдете на следните линкови:
http://ifs.mk/mk/Home/StudyFranceContent/1503
www.auf.org/bureau/bureau-europe-centrale-et-orientale/
https://www.auf.org
Деканат на ТМФ


mobilnost profesionalen staz.pdfСтипендии за докторски и постдокторски студии во Романија пр...25 ДЕК/15
Во рамките на Франкофонската универзитетска агенција (АУФ) се доделуваат стипендии за докторски и постдокторски студии во Романија, преку програмата ,,Еуген Јонеску,,
Сите докторанти или наставници- истражувачи, кои се франкофони, од било која дисциплина можат да аплицираат за да добијат можност за краток престој во времетраење од 3-6 месеци, во еден од 26 романски универзитети.
Стипендијата ги покрива следните трошоци:
- доколку се докторски студии, стипендистот добива 800 евра/ месечно,
- за постдокторски студии: 1000 евра/месечно;
- покривање на патнити тршоци и осигурување.
Лице за контакт: dana.georgescu@auf.org или продеканот за наука и меѓународна соработка, проф.д-р Александра Бужаровска.


POSTDOKTORSKI STUDII-AUF.pdfРок за дипломирање за студентите со обновен статус10 НОЕ/15
С О О П Ш Т Е Н И Е

Технолошко-металуршки факултет, во состав на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј“ во Скопје им соопштува на студентите кои што го обновија статусот, односно со еквиваленција на предметите преминаа во КТС-2, имаат обврска да дипломираат до 14.9.2017 година.За истите студенти ќе важат трите редовни сесии (Јануари,Мај-Јуни,Август-Септември) и сесиите во Ноември и Април.
Студентски прашања
ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ !21 ОКТ/15
ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ
ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ВО УЧЕБНАТА 2015-2016 ГОДИНА
- Образец за запишување на семестар
- Индекс и студентска легитимација (се подига од Технолошко-Металуршки факултет на денот на упис)
-Три фотографии (две 3.5 x 4.5 cm. и една 2 x 3 cm.)
-Договор за студирање на ТМФ (се подига од Технолошко-Металуршки факултет на денот на упис)
-Статистички образец ШВ.80А (се подига од Технолошко-Металуршки факултет на денот на упис)
ПОТРЕБНИ УПЛАТНИЦИ
- 650 еур.во денари според курсот на НБРМ
- 50,00 за административна такса на жиро сметка за административна такса
ЖИРО СМЕТКА ЗА ПАРТИЦИПАЦИЈА
- Назив на примачот: Буџет на РМ-ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ-Скопје
- Банка на примачот: НБРМ
- Сметка: 100000000063095
- Сметка на буџетски корисник: 1600103360 788 16
- Приходна шифра: 723012
- Програма: 41Програма за стипендии за 2016 година од Германското стопанст...20 ОКТ/15
Германската стопанска комора во Македонија ја спроведува програмата за стипендии на Германското стопанство за 2016 година во својство на локален партнер на Одборот на германското стопанство за источните земји, кој е раководител на програмата во Германија. Целта на оваа програма е да обезбеди специјализација за квалификувани кандидати од Македонија во најуспешните германски компании, во период од 3 до 6 месеци. Оваа програма е поддржана од Сојузната Влада на Република Германија и трошоците се покриени од Германската влада.

Во прилог, на германски и англиски јазик се назначени основните податоци, кои треба да бидат задоволени од потенцијалните кандидати.
Рокот на пријавување е заклучно до 15 ноември 2015 година на следната интернет страница: www.stipendienprogramm.org
Контакт лице: Марија Радевска (телефон: 3228824, 3296785 и на е-mail: info@ahk.mk; radevska@ahk.mk)


Flyer-All-EN (2).pdfКонкурс за II циклус студии на ТМФ28 СЕП/15
С о о п ш т е н и е
Се известуваат сите кандидати, кои сакаат да се запишат на втор циклус студии на Технолошко-металуршкиот факултет, дека Конкурсот за упис е објавен и истиот го објавуваме во Прилог.
За сите дополнителни информации кандидатите може да се обратат на телефонските броеви 02 3088 201 и 3088 267 или лично во просториите на факултетот.
Деканат на ТМФ


178_KONKURS-vtorciklus 2015-2016 - za-objava-10.7.2015.pdfКонкурс за индивидуална мобилност за студенти и наставен кад...27 АВГ/15
Во прилог го објавуваме Конкурсот за индивидуална мобилност за студенти и наставен кадар за акдемската 2015/16 година, во рамките на Еразмус + програмата.
Сите заинтересирани кандидати можат да се обратат кај контакт лицето за Еразмус на ТМФ, професор Игор Јорданов.


KONKURS 2015 2016.docКонкурс за докторски студии на ТМФ20 ЈУЛ/15
С о о п ш т е н и е
Се известуваат сите кандидати, кои сакаат да се запишат на трет циклус студии на Технолошко-металуршкиот факултет, дека Конкурсот за упис е објавен и истиот го објавуваме во Прилог.
За сите дополнителни информации кандидатите може да се обратат на телефонските броеви 02 3088 201 и 3088 280 или лично во просториите на факултетот.
Деканат на ТМФ


555_Konkurs за објава- 1 дел _10.7.2015_.pdfПотпишани договори за стипендирање во П.И. „Витаминка“ А.Д. ...19 НОЕ/14
Врз основа на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу Технолошко-металуршкиот факултет и 26 реномирани македонски компании, и оваа година во просториите на П.И. „Витаминка“ А.Д. Прилеп беше потпишан договорот за стипендирање на тројца наши студенти од прва година, од студиската насока:прхранбена технологија и биотехнологија. Договорот со студентите Ангела Талеска, Сара Димова и Драганче Ристески го потпиша Претседателот на Одбор на директори на П.И. „Витаминка“ А.Д., господинот Симон Наумоски. Притоа студентите беа запознаени со работата на фабриката и имаа можност да посетат еден од погоните.
Со новите три стипендисти „Витаминка“ стипендира вкупно шест студенти на Технолошко - металуршкиот факултет во Скопје. Веруваме дека оваа практика ќе продолжи и во наредните години.
Повеќе инфомации на линкот: http://vitaminka.com.mk/mk/news/details/vitaminka-dogovor-stipendiranjeУписи за студентите од втор циклус студии!06 ОКТ/14
СООПШТЕНИЕ ЗА ВТОР ЦИКЛУС
ЗАПИШУВАЊЕ НА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА ВТОР ЦИКЛУС
Се известуваат сите студенти запишани на втор циклус на студии на Технолошко-металуршки факултет Скопје дека запишување на зимски семестар и заверка на летен семестар ќе се одвива од 07.10.2014 до 16.10.2014 година.
ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:
- Образец за запишување на семестар
- Образец за заверка на семестар
- Образец ШВ 20
ПОТРЕБНИ УПЛАТНИЦИ
- 650 евра во денарска противредност
• Назив на примачот: Буџет на РМ – Технолошко металуршки факултет – Скопје
• Банка на примачот: НБРМ
• Сметка: 100000000063095
• Сметка на буџетски корисник: 160010336078816
• Приходна шифра: 723012
• Програма 41

- 100,00 за административна такса на жиро сметка за административна такса

НАПОМЕНА: Сите останати студенти запишани на втор циклус на студии задолжително да запишат семестар за учебната 2014-2015 година со горе наведените образци.Доколку ги немаат положено испитите истите ги презапишуваат и уплаќаат според одлуката.Соопштение за краен рок за дипломирање за студентите по стар...06 МАР/14
С О О П Ш Т Е Н И Е


Технолошко-металуршки факултет -Скопје во состав на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј“ Скопје им соопштува на студентите од прв циклус додипломски студии (запишани по студиски програми по КТС 1 и КТС 2) дека имаат обврска да дипломираат согласно законските прописи до наведените датуми:
- Студенти запишани во учебната 2006/2007 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2014 година.
- Студенти запишани во учебната 2007/2008 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2015 година.
- Студенти запишани во учебната 2008/2009 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2016 година.
- Студенти запишани во учебната 2009/2010 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2017 година.
- Студенти запишани во учебната 2010/2011 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2018 година.
- Студенти запишани во учебната 2011/2012 година треба да дипломираат заклучно до 14.9.2019 година.

Сите студенти на прв циклус додипломски студии кои нема да дипломираат согласно објавениот датум, ќе имаат обврска да се префрлат по нови студиски програми.