Мирјана Боцевска
Пензиониран Професор

Институт:   Институт за oрганска технологија
тел: + 389 2 3088 239
e-mail: mirjana@tmf.ukim.edu.mk
Адреса: Технолошко-металуршки факултет, Руѓер Бошковиќ бр. 16, 1000 Скопје, Р. Македонија
English version
ОБРАЗОВАНИЕ
Доктор на технички науки (окотомври 1993). Универзитет во Нови Сад,Технолошки факултет, Нови Сад, Југославија (Истраживање могуќности издвајања уља биотехнолошком трансформацијом кукурузних клица).

Магистер на технички науки (јули 1988). Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошко-металуршки факултет, Скопје (Оптимизација на некои параметри при екстракција на антоцијани (црвени пигменти) од остатокот после добивањето на овошни сокови).

Дипломиран инженер технолог (октомври 1978). Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошки факултет, Скопје (Обид да се зачува свежината на лебот пaкуван во целофан и полиетилен во лабораториски услови)







РАБОТНО ИСКУСТВО
2009- редовен професор на Технолоко металуршки факултет
,,Универзитет Св. Кирил и Методиј“-Скопје
2004-2009 вонреден професор на Технолошко металуршки факултет
,,Универзитет Св. Кирил и Методиј“-Скопје
1999-2004- доцент на Технолошко металуршки факултет
,,Универзитет Св. Кирил и Методиј“-Скопје
1989-1999 - асистент на Технолошко металуршки факултет
,,Универзитет Св. Кирил и Методиј“-Скопје
1981-1989 - помлад асистент на Технолошко металуршки факултет
,,Универзитет Св. Кирил и Методиј“-Скопје

1981 (јуни-октомври)- Завод за статистика на Р. Македонија
СТУДИСКИ ПРЕСТОИ
2005 (септември -октомври)- Висока техничка школа во Прага(VSCHT),
Факултет за прехрамбена технологија и биотехнологија
2003 (септември- ноември) - Чешка Академија за науки, Прага, Република
Чешка (Институт за основи на хемиски процеси - Institute of
Chemical Process Fundamentals)
1998 (октомври)-Kemicentrum, Лунд, Шведска (Институт за микробиологија
и Институт за прехрамбени технологии)
1991 (januari-мај)- Технолошки факултет во Нови Сад, Институт за
конзервирање на храна
1990 (јануари- октомври) -Технолошки факултет во Нови Сад, Институт за
конзервирање на храна
1989 (септемвр-декември)-Технолошки факултет во Нови Сад, Институт за
конзервирање на храна

ЧЛЕНСТВО
• член на уредувачкиот одбор на списанието Уљарство (Нови Сад)
• член на American Oil Chemist’Society
НАСТАВА ДОДИПЛОМСКИ
• Биохемија
• Хемија на храната
• Технологија на масти и масла
• Технологија на кондиторски производи
НАСТАВА ПОСЛЕДИПЛОМСКИ
• Трендови во прехрамбеното процесно инженерство
• Развој на нови производи, проицеси и методи
• Нутритивни вредности на храната
• Адитиви во Храната
• Физичко-хемиски промени во храната
• Сензорска анализа
• Razvoj na novi proizvodi , procesi i metodi
• Nutritivni vrednosti na hrana
• Aditvi vo hranata
• Senzorska analiza
УСНИ ИЗЛАГАЊА
• Bocevska M, Dimitrovska M., Ristovski B., Doneva-Shapchevska D,Tasev
I.,Potential of the skins of Vranec grape variety for obtaining
anthocyanin-rich extract, 24th International scientific-expert
conference of agriculture and food industry, Sarajevo 2013,

• Bocevska, M. Samardjioski ,V., Ildabas, I., Ristovski, B., Kvalitet i
bezbednost ulja u pripremi brze hrane, Proizvodnja i prerada
uljarica, 49. Savetovanje industrije ulja, Herceg Novi,(2008), str.
77-82.

• Bocevska, M.,Aldabas,I., Miovska ,V., Oksidacija lipida u prisustvu
izolata iz hajducke trave, Proizvodnja i prerada uljarica, 47.
Savetovanje industrije ulja, Herceg Novi,(2006), str. 201-206.

• Bocevska, M, Mileva,S, Aldabas,I., Antioksidativna aktivnost I
stabilnost ekstrakata iz uve dobiveni pomocu vode,. Proizvodnja i
prerada uljarica, 46. Savetovanje industrije ulja Petrovac,(2005),
str. 203-208.

• Bocevska, M., Karlovic, Dj., Kinetika ekstrakcije ulja iz
hidrotermicki tretirane kukuruzne klice dobivene mokri
isklicavanjem, Proizvodnja i prerada uljarica, 45. Savetovanje
industrije ulja Petrovac,(2004), str. 183-188.

• Bocevska, M., Petkovski, J.,Aldabas, I., Ekstrakti iz strukturnih
delova smilja efikasni antioksidanti, Proizvodnja i prerada
uljarica, 45. Savetovanje industrije ulja Petrovac,(2004), str. 251-
256.

• Bocevska, M., Andreevska, D., Ilieva, V. Pirinac visenamenska
sirovina za uljarsku industriju, 44. Savetovanje industrije ulja,
Budva, 25 - 31 maj 2003, Srbija i Crna Gora, Zbornik radova,
str. 113-119.

• Bocevska, M, Mitrova , N. Antioksidantna efektivnost ekstrakata iz
smilja u svinjskoj masti, 44. Savetovanje industrije ulja, Budva,
25 - 31 maj 2003, Srbija i Crna Gora, Zbornik radova, str. 193-
198.

• Bocevska, M., Cvetkov, Lj. Jestiva ulja na tr`i{tu Makedonije,
Proizvodnja i Prerada uljarica 43. Savetovanje industrije ulja,
Budva, 10-15 juni 2002, Jugoslavija, Zbornik radova, str. 151-156.

• Bocevska, M., Diovska, B. Uticaj primarnih antioksidanata na
aktivnost biljnih ekstrakata u suncokretovom ulju, Proizvodnja i
prerada uljarica 43. Savetovanje industrije ulja, Budva, 10-15
juni 2002, Jugoslavija, Zbornik radova, str. 175-180.

• Bocevska, M., Karlovic, Dj. Response surface methodology approaching
to optimal conditions for enzymatic tretment of corn germ during
aqueous oil extraction, The 4th Croatian Congress of Food
Technologists, Biotechnologists and Nutricionists, Opatija,
Croatija,CD (2001)

• Bocevska, M., S.Basevska, Antioksidativni efekti luka, belog luka i
praziluka, 38 Savetovanje proizvodnja i prerada uljarica Jugoslavije,
Budva, 16- 21 jini 1997, Zbornik radova, str. 1-5.

• Karlovic,Dj., Bocevska,.M., JakovLjevic,J., Turkulov, J., Novi
postupak valorizacije kukuruzne klice izdvojene skrobarskim
postupkom, Zbornik radova sa Savetovanja o unapregjenju uljarstva
Jugoslavije, Bar, 1994, str. 172-188, Izdavac YU je.

• Bocevska,M., Lj. Cvetkov, V.Stevcevska, Trop visanja kao sirovina za
dobijanje crvenih pigmenata, Savetovanje jugoslovenske industrije za
preradu voca i povrca, Tehnoloski fakultet, Novi Sad, 24-26
novembar 1988, Zbornik radova, str.165-169.


ЈАЗИЦИ
Англиски, Чешки
ИНТЕРЕСИ
планинарење, поезија
НАУЧНИ ТРУДОВИ
ПЕЧАТЕНИ

• Janchovska Elizabeta, Janchoska Maja, Bozhidar Ristovski,
Mirjana Bocevska, Antimicrobial and Antioxidative Activity of
Commercial versus Traditional Apple Vinegar, International
Conference on Sustainable Development, 12-15, November,2015,
Belgrade, Book of Proceedings, p. 28-32.(https://www.icsd.eu/sites/default/files/icsd_full_text_2015_jan.2016_updated.pdf
page 35-39

• Bozhidar Ristovski, Enise Sipahi, Mirjana Bocevska,
Technological Properties of Oblachinska, Ciganchica and Marela Sour
Cherry Varieties, International Conference on Sustainable
Development, 12-15, November,2015, Belgrade, Book of Proceedings, p.
159-164.https://www.icsd.eu/sites/default/files/icsd_full_text_2015_jan.2016_updated.pdf) page 166-172.

• Dimitrovska, M., Bocevska, M., Dimitrovski, D., Doneva-Sapceska, D.,
Evolution of anthocyanins during vinification of Merlot and Pinot
Noir grapes to wines, Acta Alimentaria,44 (5):259-267 (2015)(IF=0,43).

• Ristovski,Б., D. Doneva-Shapchevska, I. Generalic-Mekinic, D.
Skroza, I.Ljubenkov, V. Katalinic, M. Bocevska, Influence of medical
plant phenolic extracts on color evolution in anthocyanin extracts
under different light conditions during storage, Journal of Hygienic
Engineering and Design,6:102-111(2014).

• Maja Dimitrovska, Elena Tomovska, Mirjana Bocevska,
Characterization of Vranec, Cabernet Sauvignon and Merlot wines based
on their cromatic and anthocyanin profiles, Journal of the
Serbian Chemical Society, 78 (9):1309-1322 (2013). (IF=0,889)

• Ristovski B. and Bocevska M, Functional properties of spray-and
freeze –dried protein isolates of rice bran. Proceedings - 24th
International Scientific Expert Conference of Agriculture and Food
Industry-Sarajevo 2013, pp. 214-218 (2013). ISBN 978-9958-597-38-1.

• Bocevska M., Dimitrovska M., Ristovski B., Doneva-Shapchevska D. and
Tasev I. Content and composition of anthocyanins in the skins of
Vranec Grape. Proceedings - 24th International Scientific Expert
Conference of Agriculture and Food Industry-Sarajevo 2013, pp. 176-
180(2013). ISBN 978-9958-597-38-1.

• Dimitrovska, M.,Bocevska, M.Dimitrovski, D., Murkovic, M.
Anthocyanin composition of Vranec, Cabernet Sauvignon, Merlot and
pinot Noir grapes as indicator of their varietal differentiation,
European Food Research and Technology, 232:591-600(2011) (IF=1,387)

• Bocevska, M. Aldabas, I., Andreevska, D., Ilieva, V. ,Gelatinization
behaviour of milled rice grains and flour in relation to their
physico chemical characteristics,Journal of Food Quality,32(1):
108-124 (2009) (IF =0,768).

• Dimitrovska M., Bocevska M., Doneva-Sahpceska D. (2009), Anthocynins
in grape and wine- shemical structure, characteristics and
identification (in Macedonian), Archives of Public Health, 1 (1):
89-96 ( 2009).

• Samardzioski, V., Bocevska, M. Rendevski, S., Davceva,O.,Correlation
of physical and chemical parameters of deep frying oils for fast
food preparation: first domestic smallscale research, Physica
Macedonica.57/58, 41-46(2008).

• Bocevska,M., Samardjioski, V., Aldabas,I., Ristovski,B, Quality and
safety of oil in fast food preparing ( in Serbian), Journal
of Edible Oil Industry (Uljarstvo),39: 77-82 (2008).

• Bocevska, M., Sovova, H. ,Supercritical SC-CO2 extraction of
essential oil from yarrow, Journal of Supercritical Fluid, 89 (4)164-
119 (2007) (IF= 3,003)

• Sovova, H., Aleksovski, S., Bocevska, M., Stateva, R.,Supercrtical SC- extraction- joint research, Chemical Industry & Chemical
Engineering Quaterly, 3: 168-174 (2006) (IF=0,66).

• Bocevska, M, Rice: bran and hull in oil industry (Review), Journal
of Edible Oil Industry (Uljarstvo), 37(3-4):15-27 (2006).

• Bocevska, M., Aldabas, I., Mileva, S., Antioxidant activity of
Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng aqueous extracts obtained at
different extraction temperatures and times, Journal of Edible
Oil Industry, (Uljarstvo), 36 (3-4) 5-13 (2005).

• Bocevska, M., Dimeski, T., Aldabas, I., Determination of mathematical
relation for necesary mass of dough for obtining bread with defined
mass, Kemija u industriji, 53(10): 1-6 (2004).

• Bocevska, M., Lazarevic, M., Aldabas, Extracts of Uva ursi L. (Bear
berry) antioxidants, Journal of Edible Oil Industry (Uljarstvo) 34
(1-2): 35- 43 (2003).

• Bocevska, M, Stevcevska, V. , Quality Evaluation of Anthocyanin
Extract Obtained from Wine Grape Pomace, Food Technology and
Biotechnology 35 (2): 139-143(1997). (IF=0,977)

• Bocevska, P.M., Stevcevska, P.V. ,Determination of optimal
concentration of ethanol with aim to separate anthocyanins from
grape pomace , Hemijska industrija 48 (3-4):67-71(1994).

• Karlovic, Dj., Bocevska, M., Jakovljevic, J., Turkulov, J. , Corn
Germ Oil Extraction by a New Enzymatic Process, Acta Alimentaria 23
(4): 387 -398 (1994).

• Bocevska, M., Karlovic, Dj., Turkulov J., Pericin D. , Quality of
Corn Germ Oil Obtained by Aqueous Enzymatic Extration, Journal of
American Oil Chemist,s Society 70(12):1273-1277 (1993). (IF=1,62)

• Karlovits, Dj., Bocevska, M., Turkulov, J., Az enzimes
olajextrahalas, Olaj Szappan Kozmetika 17(4):114-118 (1993).

• Bocevska M., Karlovic Dj., Turkulov J. , Enzymatic Extraction of Corn
Germ Oil in: AOCS Monograph , Oilseed Technology and Utilization
(edited by T.H. Applewhite), Champaign, IL , p.470-474 (1993).

• Karlovic, Dj., M.Bocevska, J. Turkulov, N.Sijacki, Z. Sekovski, The
influence of morpholocical structure of corn germ on the technology
of oil recovery by enzymes in aqueous medium, Journal of Edible
Oil Industry (Uljarstvo) 28 (3/4):25-33 (1991).

• Bocevska, M., Stevchevska, V. ,Experimental modeling and optimization
on the extraction procees of anthocyanins with maceration
from waste of sour cherry, Bulletin of Chemists and Technologists
of Macedonia 6:79-85 (1989).

• Bocevska, M., Stevchevska, V. Anthocyanins extracts potential
pigments in confectionery (in Serbian), Hrana i ishrana 30 (3/4):
115- 118 (1989).

• Stevchevska, V., Bocevska, M. Obtaining of apple juices with
procedure of diffusion extraction , Contributions of MASA,
Department of mathematical- technical sciences VI/I, 67-76(1985).

• Stevchevska, V., Bocevska, M. An attempt to slowdown retrogradation
of starch with addition of bakery additives (in Macedonian),
Miscelany of scientific and technical papers 2: 37-43(1982).
ЧЛЕНСТВО ВО ПРОЕKТИ