Елеонора Винкелхаузен
Пензиониран Професор

Институт:   Институт за органска технологија
тел: +389 2 3088-256
e-mail: eleonora@tmf.ukim.edu.mk
Адреса: Руѓер Бошковиќ 16, МК-1000 Скопје, Република Македонија
English version
ОБРАЗОВАНИЕ
Доктор на технички науки: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошко-металуршки факултет, Скопје; Продукција на ксилитол од ксилоза со квасци, јули 1995

Магистер на технички науки: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошко-металуршки факултет, Скопје; Избор на постапка за микробна конверзија на целулоза, јули 1988

Дипломиран инженер технолог: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Технолошки факултет, Скопје; март 1979
РАБОТНО ИСКУСТВО
Редовен професор на Технолошко-металуршкиот факултет, избрана од Сенатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, февруари 2009

Вонреден професор на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, февруари 2004-јануари 2009

Доцент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, јуни 1999-јануари 2004

Асистент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, јуни 1989-мај 1999

Помлад асистент на Технолошки факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, октомври 1981-мај 1989

Проектант во ФАС „11 Октомври“, мај 1979-септември 1981
СТУДИСКИ ПРЕСТОИ
Словенија, Љубљана, Kemijski institut, јуни 2009; јануари-февруари 2008

Португалија, Лисабон, Instituto Superior Tecnico, мај 2009; мај 2007

Австрија, Грац, Technische Universität Graz, Institut für Biotechnologie, септември 2008; јуни 2000

Шведска, Лунд, University of Lund, Department of Applied Microbiology, јуни 2008; октомври 1999

Холандија, Вагенинген, Wageninegen University, Department of Food Microbiology, јуни 2007

Германија, Бон, Fridrich-Wilhelms Universität, Institut für Lebensmitteltechnologie, август-ноември 2003

Обединето Кралство, Хај Викомб, Buckinghamshire Chilterns University College Forest Products Research Centre, јуни 2002

Белгија, Брисел, Institute Meurice, октомври 1998

Германија, Штутгарт, Universität Stuttgart, Institut für Bioverfahrenstechnik, септември-октомври 1996

САД, Медисон, Висконсин, US Department of Agriculture, Forest Products Laboratory, август 1991-јуни 1992; октомври 1993-февруари 1994
ЧЛЕНСТВО
Член на Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија

Член на American Chemical Society

Главен уредник на Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, поранешен Гласник на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 2005-јуни 2009

Член на Уредувачкиот одбор на Гласникот на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 2001-јуни 2005

Секретар на Уредувачкиот одбор на Гласникот на хемичарите и технолозите на Македонија, јули 1997-јуни 2001

Член на Организациони одбори на неколку конгреси организирани од Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија

Рецензент на меѓународни списанија
НАСТАВА ДОДИПЛОМСКИ
Биолошки основи на суровините
Здрава храна и исхрана
Изолација и пречистување на биопродукти
Контрола на квалитет на прехранбени/биотехнолошки производи
Основи на биохемиското инженерство
НАСТАВА ПОСЛЕДИПЛОМСКИ
Магистерски студии

Управување со квалитетот во прехранбената индустрија
Сензорска анализа
Нутритивни вредности на храната
Пробиотици и пребиотици
Безбедност на храната
Развој на нови процеси, производи и методи

Специјалистички студии

Управување со квалитетот во прехранбената индустрија
Сензорска анализа
Нутритивни вредности на храната
Функционална храна

Докторски студии


УСНИ ИЗЛАГАЊА
1.Winkelhausen, E.: Microbial conversion of sugars to polyhydrohy alcohols. University of Colombo, Department of Chemistry, University of Colombo, Colombo, Sri Lanka, June 14, 2005.

2.Winkelhausen, E.: Limiting factors and process for production of polyhydrohy alcohols by yeasts.. 4th International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries on "Chemcal Sciences in Changing Times: Visions, Challenges and Solutions", Belgrade, Serbia and Montenegro, July 18-21, 2004.

3.Winkelhausen, E.: Polyol production by yeasts. Department of Applied Microbiology, University of Lund, Lund, Sweden, October 28, 1999.
ЈАЗИЦИ
Англиски, германски
ИНТЕРЕСИ
НАУЧНИ ТРУДОВИ
Eleonora WINKELHAUSEN (VANDESKA)

Трудови објавени во научни списанија во периодот 1995-2011


26. Velickova, E. Tylewicz, U., Dalla Rosa, M., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Gómez Galindo, F.: Effect of vacuum infused cryoprotectants on the freezing tolerance of strawberry tissues. LWT - Food Science and Technology, (2011), doi:10.1016/j.lwt.2011.09.013

25. Velickova, E., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M., Winkelhausen, E.: A lag-time model for substrate and product diffusion through hydroxyethylcellulose gels used for immobilization of yeast cells. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 30 (1), 85-96 (2011).

24. Jovanovic-Malinovska, R., Cvetkovska, M., Kuzmanova, S., Tsvetanov, Ch, Winkelhausen, E.: Immobilization of Saccharomyces cerevisiae in novel hydrogels based on hybrid networks of poly(ethylene oxide), alginate and chitosan for ethanol production. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 29 (2)169-179 (2010).

23. Velickova, E., Petrov P., Tsvetanov, Ch., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M. and Winkelhausen, E.: Entrapment of Saccharomyces cerevisiae cells in u.v. crosslinked hydroxyethylcellulose /poly(ethylene oxide) double-layered gels. Reactive and Functional Polymers, 70(11)908-915 (2010).

22. Winkelhausen, E., Velickova, E., Amartey, S.A., and Kuzmanova, S.: Ethanol production using immobilized Saccharomyces cerevisiae in lyophilized cellulose gel. Applied Biochemistry and Biotechnology, 162 (8)2214-2220(2010).

21.Velickova E., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: Hydroxyethylcellulose cryogels used for entrapment of Saccharomyces cerevisiae cells. Reactive and Functional Polymers 69, 688-693 (2009).

20.Nikolovska-Nedelkoska, D., Mladenoska, I., Poposka, F., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Modification of β-galactosidase for use in organic mono-phase hexanol system. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 28 (1), 91-97 (2009).

19.Winkelhausen, E., Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S. Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: Hydrogels based on u.v.-crosslinked poly(ethylene oxide) - matrices for immobilization of Candida boidinii cells for xylitol production. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24 (10) 2035-2043 (2008).

18.Mladenoska, I., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Transgalactosylation/hydrolysis ratios of various β-galactosidases catalyzing alkyl-β-galactoside synthesis in single-phased alcohol media. Food Technology and Biotechnology, 46 (3), 311-316 (2008).

17.Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Aspergillus oryzae β-galactosidase – an efficient catalyst for alkyl- β-galactoside synthesis in organic mono-phase system. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 26 (1), 17-24 (2007).

16.Winkelhausen, E., Jovanovic-Malinovska, R., Velickova, E., and Kuzmanova, S.: Sensory and microbiological quality of a baked product containing xylitol as an alternative sweetener. International Journal of Food Properties, 10 (3) 639-649 (2007).

15.Mladenoska, I., Grey, C. E., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Adlercreutz, A.: Competition between transglycosylation and hydrolysis in almond β-glucosidase-catalyzed conversion of p-nitrophenyl- β-d-glucoside in monophasic water/alcohol mixtures. Biocatalysis and Biotransformation, 25 (5), 382-385 (2007).

14.Jovanovic-Malinovska, R., Amartey, S.A., Kuzmanova, S., Winkelhausen, E., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: The use of poly(ethylene oxide) hydrogels as immobilization matrices for yeast cells. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia, 25 (2), 113-119 (2006).

13.Minovska, V., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Lipase immobilized by different techniques on various support materials applied in oil hydrolysis. Journal of Serbian Chemical Society 70, 609-624 (2005).

12.Winkelhausen, E., Pospiech, R. and Laufenberg, G.: Antifungal activity of phenolic compounds extracted from dried olive pomace. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia, 24 (1), 41-46 (2005).

11.Winkelhausen, E., Amartey, S. A. and Kuzmanova, S.: Xylitol production from D-xylose at different oxygen transfer coefficients in a batch bioreactor. Engineering in Life Sciences, 4, 150-154 (2004).

10.Winkelhausen, E., Amartey, S. A. and Kuzmanova, S.: Kinetic and carbon balance of polyhydroxy alcohol biosynthesis in xylose fermenting yeast under oxygen limited conditions. Bulletin of Chemists and Technologists of Macedonia, 22, 47-54 (2003).

9.Schwämmle, B., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S. and Steiner, W.: Isolation of carvacrol assimilating microorganisms. Food Technology and Biotechnology, 39, 341-345 (2001).

8.Petrovska, B., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Ethanol and polyol production from glucose by Candida boidinii NRRL Y-17213. Bulletin of Chemists and Technologists of Macedonia, 19 (1), 57-63 (2000).

7.Mavkova, V., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Screeing of lipase producers from yeast and fungal origin. Mikrobiologija, 37, 21-30 (2000).

6.Petrovska, B., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Glycerol production by yeasts under osmotic and sulfite stress. Canadian Journal of Microbiology, 45, 695-699 (1999).

5.Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Microbial conversion of D-xylose to xylitol. Review. Journal of Fermentation and Bioengineering, 86, 1-14 (1998).

4.Winkelhausen, E., Pittman, P., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Xylitol formation by Candida boidinii in oxygen limited chemostat culture. Biotechnology Letters, 18, 753-758 (1996).

3.Vandeska, E., Amartey, S., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Fed-batch culture for xylitol production by Candida boidinii. Process Biochemistry, 31, 265-270 (1996).

2.Vandeska, E., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Xylitol formation and key enzyme activities in Candida boidinii under different oxygen transfer rates. Journal of Fermentation and Bioengineering, 80, 513-516 (1995).

1.Vandeska, E., Amartey, S., Kuzmanova, S., and Jeffries, T. W.: Effects of environmental conditions on production of xylitol by Candida boidinii. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 11, 213-218 (1995).


Трудови објавени во зборници од научни собири во периодот 1995-2011



14. Chadikovski, A., Doneva-Sapceska, D. and Winkelhausen, E.: Beer flavour stability in different types of packaging. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 263-268.

13. Velickova, E., Dimova, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Preservation of Diospyros kaki with edible films. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 247-251.

12. Velickova, E. Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Apple chips produced by combined drying techniques. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 242-246.

11. Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S. and Winkelhausen, E.: Screening of fruits and vegetables for oligosaccharides intended for prebiotic exploitation. 7th International Congress of Food Technologist, Biotechnologist and Nutritionist, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia, Proceedings on CD, 155-160.

10. Velickova, E., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Effect of sucrose and salt solution on mass exchange during osmotic pretreatment of carrot and potato. 5th Central European Congress on Food, May 19-22, 2010, Bratislava, Slovak Republic, Book of full papers, 58-62.

9. Dabevska-Kostoska, M., Kuzmanova, S. and Winkelhausen, E.: A traditional brined white cheese enriched with probiotic bacteria Lactobacillus casei. 1st International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, April 15-17, 2010, Tekirdağ, Turkey, Proceedings, 213-215.

8. Velickova, E., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Production of bio-ethanol by free and HEC immobilized yeast cells. XVIIth International Conference on Bioencapsulation, September 24-26, 2009, Groningen, The Netherlands, Proceedings, Oral 07-5, 1-4.

7. Velickova, E., Kuzmanova, S., Winkelhausen, E., Cvetkovska, M. and Tsvetanov, Ch.: New immobilization technique of cell entrapment applied for ethanol production. 4th Central European Congress on Food, May 15-17, 2008, Cavtat, Croatia, Proceedings, 2, 351-357.

6. Velickova, E., Jovanovic-Malinovska, R., Cvetkovska, M,. Kuzmanova, S., Winkelhausen, E. and Tsvetanov, Ch.: Biosynthesis of ethanol with new immobilized systems. 3rd Congress of the Ecologists of the Republic of Macedonia, October 6-9, 2007, Struga, Macedonia, Proceedings, 112-120.

5. Winkelhausen, E., Velickova, V. and Kuzmanova, S.: Food properties of baked product containing xylitol and sorbitol. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 2, 416-422.

4. Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Enzyme-catalyzed synthesis of hexyl-β-galactoside via reverse hydrolysis and alcoholysis reactions in organic one-phase system. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 1, 475-480.

3. Mladenoska, I., Nikolovska-Nedelkoska, D., Winkelhausen, E. and Kuzmanova, S.: Selectivity of various glycosidases towards alcohol nucleophyles in a transglycosylation alkyl-glycoside synthesis. 5th International Congress on Food Technology, March 9-11, 2007, Thessaloniki, Greece, Proceedings, 1, 481-485.

2. Мавкова, В., Винкелхаузен, Е. и Кузманова, С.: Атсорпција на липаза од Candida rugosa врз различни носачи. 16-ти Конгрес на хемичарите и технолозите на Македонија, Книга на трудови, Том 1, 291-294 (1999).

1. Петровска, Б., Винкелхаузен, Е. и Кузманова, С.: Влијание на сосатвот на медиумот врз секрецијата на полихидроксилни алкохоли кај некои квасци. 16-ти Конгрес на хемичарите и технолозите на Македонија, Книга на трудови, Том 1, 315-318 (1999).


Трудови презентирани на научни собири во периодот 1995-2011

45 постерски презентации на домашни и странски научни собири.
ЧЛЕНСТВО ВО ПРОЕKТИ

Меѓународни проекти во периодот 1995-2010

1.Evaluation of the research capacity and development of a strategy for further growth in chemistry in general and in food science particular, FP7-REGPOT-2008-2, (2009-2010), member of the team

2.Bioencapsulation multiscale interaction analysis COST Action 865 (2008-2010), member of the Management committee from Republic of Macedoniа

3.New curriculum models for educating food engineers, Tempus CD_JEP-40065-2005 (2006-2009), project assistant

4.Immobilized yeast cells in hydrogel carriers for bioproduction of alchohols, SEE-ERA-NET (2007-2008), principal investigator

5.Restructuring of the undergraduate studies in biotechnology. Tempus CD_JEP_12332-97 (1997-2000), project assistant


Домашни проекти во периодот 1995-2010

1.Физиологија на имобилизирани биокатализатори што метаболизираат шеќери, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2006-2009), раководител

2.Ензимска синтеза на алкилгликозиди, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2006-2009), учесник

3.Алтернативни засладувачи од типот на полихидроксилни алкохоло наменети за прехранбени производи, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2001-2004), раководител

4.Микробна продукција на бета-кетолази, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (2000-2003), учесник

5.Ензимска продукција на биоемулгатори, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1998-2001), учесник

6.Производство на микробни липази со одбрани соеви габи, Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1995-1997), учесник

7.Продукција на полиоли со квасци. Министерство за образование и наука на Р. Македонија (1995-1997), учесник