Лидија Георгиева
Редовен Професор

Институт:   Институт за текстилно инженерство
тел: 02 3088 201
e-mail: lidijageorgieva@gmail.com
Адреса: ул. Руѓер Бошковиќ бр.16
English version
ОБРАЗОВАНИЕ
ОБРАЗОВАНИЕ
2011 ФЛУ, Скопје – Магистер на Ликовни Уметности од област графика
1991 ЕСAА Дипере, Париз - Државна Диплома за Модно Креирање
1988 ФЛУ, Скопје - Дипломиран Графичар со Модно Креирање
НАГРАДИ
2014 STYLIST.MK – Главна награда за најдобра колекција на SKFW, Скопје
1991 Европски натпревар на млади креатори, Париз - Прва награда
1989 Стипендија од Француската Влада
1988 Пофалница од Универзитет Кирил И Методиј - Студент со највисок просек
РАБОТНО ИСКУСТВО
2012 и актуелно - Вонреден Професор на ТМФ, УКИМ - Скопје
1999 и актуелно - Креација на авторски колекции, облека и модни додатоци – прет-а-порте висока гама. Продажни места од постоењето на брендот– дизајнерски бутици во Париз, Њујорк,Токио, Милано, Лондон, Осака, Римини, Скопје
1999-2010 Одговорен дизајнер за модни куќи и модни студија во Париз
Одговорен дизајнер - Група брендови производи од кашмир, прет-а-порте
висока гама, лансирање и концепција на женски колекции за француски
клиенти, производство Непал, Кина, Хонг Конг
Скутер, Париз – концепција на Тренд Букови за облека и модни додатоци
за женски и машки колекции, лиценци на Скутер - Јапонија
Еланд, Париз – дизајн на колекции од крзно, прет-а-порте висока гама
Ернест Ле Гамин, Париз – дизајн на плетени колекции
1995-1998 Рошас, Париз – Одговорен Дизајнер, лансирање и креација на Коктел
Линија
1994 Нели Роди, Париз – Поканет Креатор на тенденции, концепција на
авторска колекција
1993 Пред дождот, филм – Милчо Манчевски (Златен Лав, номинација за Оскар) Консалтинг, истрага и идејни решенија за костими
1992 Поасон Руж , Париз - Фриленс Дизајнер за спортски брендови ( Левис…)
1991 Пјер Балман – Асистент во студио за женска мода, прет-а-порте висока
гама
СТУДИСКИ ПРЕСТОИ
ЧЛЕНСТВО
НАСТАВА ДОДИПЛОМСКИ
Моден Дизајн 1
Моден Дизајн 2
Модна Илустрација
Креативно Студио
2Д и 3Д моделирање
Авторска Колекција
НАСТАВА ПОСЛЕДИПЛОМСКИ
УСНИ ИЗЛАГАЊА
РЕВИИ, ИЗЛОЖБИ, ПРОЕКТИ 1998-2015
Париз, Лондон, Токио, Луксембург, Белград, Скопје – презентација на колекции преку ревии или шоурум, на соодветните модни недели (преку 20)
2013 Дизајн на одпечатоци на футроли за Iphone, Ipad, Kindle, Galaxy Samsung - Кека Дизајн, Сан Франциско, Калифорнија
2013,2012,2011 - Недела на дизајн Скопје - Куршумли Ан - Учество со изложба на колекции домашен дизајн (мебел, керамика...)
2010 Зверки во систем – Презнтација на колекција преку авторска изложба на модни фотографии,заеднички проект со фотограф Ива Димеска - МИКСЕР фестивал, Белград ; НГМ Мала Станица, Скопје
2006 Купидона – Дизајн на костими, Драмски Театар - Скопје
2004 РЕМИКС – Самостојна изложба, Музеј на Современа Уметност,Скопје
ЈАЗИЦИ
Англиски, Француски
ИНТЕРЕСИ
НАУЧНИ ТРУДОВИ
ЧЛЕНСТВО ВО ПРОЕKТИ

2013 и актуелно - Уредник и автор на интервјуа и текстови во колумната Бизнис-Дизајн на месечното списание ЕКОНОМИЈА И БИЗНИС