АКТУЕЛНОСТИ
Отворен е линкот IKNOW за електронско пријавување ! 05 ЈУЛ/22
Почитувани кандидати,
Ве информираме дека IKNOW системот е отворен за пријавување на новите кандидати. Секој кандидат кој сака да конкурира на Технолошко-металуршкиот факултет може да се регистрира и да ги внесува своите податоци.
Линк за пријавување: http://www.upisi.ukim.mk

Деканат на ТМФ


http://www.upisi.ukim.mkКОНКУРСИ ЗА I, II и III ЦИКЛУС за академската 2022-23 година...24 ЈУН/22
Почитувани студенти и кандидати,
Во прилог ги објавуваме 3 конкурси, за 3-те циклуси на студии, за академската 2022-2023 година.
Како рокови за пријавување Ви ги објавуваме следните по циклус:

I ЦИКЛУС ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ
- пријавување на кандидатите:30-31.8.2022(ПРВ РОК)
15-16.9.2022(ВТОР РОК)
28.9.2022 (ТРЕТ РОК)

- прелиминарна листа: 2.9.2022(ПРВ РОК)
20.9.2022(ВТОР РОК)

- конечна ранг листа: 7.9.2022(ПРВ РОК)
23.9.2022(ВТОР РОК)

- запишување на кандидатите: 12-13.9.2022(ПРВ РОК)
26.9.2022(ВТОР РОК)

II ЦИКЛУС ПОСТДИПЛОМСКИ МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ
- пријавување на кандидатите:19-27.9.2022(ПРВ РОК)
7-17.2.2023(ВТОР РОК)

- запишување на кандидатите: 3-4.10.2023(ПРВ РОК)
21-23.2.2023(ВТОР РОК)


III ЦИКЛУС ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ
- пријавување на кандидатите:19.9- 7.10.2022(ПРВ РОК)
12-23.12.2022(ВТОР РОК)

- прелиминарна листа: 14.10.2022 (ПРВ РОК)
28.12.2022(ВТОР РОК)

- одлучување по приговори: 20.10.2022(ПРВ РОК)
10.1.2023(ВТОР РОК)

- конечни листи: 24.10.2022(ПРВ РОК)
17.1.2023(ВТОР РОК)

- запишување на кандидатите: 26.10-4.11.2022(ПРВ РОК)
23-27.1.2023(ВТОР РОК)

За сите дополнителни информации, можете да се информирате од приложените документи/Конкурси или на следните телефонски броеви: 02 3088 267, 3088 201, мails: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk, dekanat@tmf.ukim.edu.mk или лично во просториите на Факултетот.

Деканат на ТМФ


KONKURSI I, II i III CIKLUS 2022-23 GODINA.zipКонкурс за I циклус студии за 2022-23 година!23 ЈУН/22
С О О П Ш Т Е Н И Е

Во прилог го објавуваме КОНКУРСОТ ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ за академската 2022-23година.
Сите заинтересирани кандидати, кои сакаат да се запишат на Технолошко-металуршкиот факултет, можат да се обратат за сите дополнителни информации на следните телефонски броеви:
02 3088 201, 3088 267 или на следните мејл адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk; dekanat@tmf.ukim.edu.mk или пак лично да се информираат на Факултетот.

Деканат на ТМФ


Konkurs_I_ciklus_2022-23.pdfКорегиран распоред- 2 верзија - јунска сесија заеднички пред...21 ЈУН/22
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме корегираниот распоред за заеднички испити, во јунската сесија.
Деканат на ТМФ


Корегирана верзија 2- Годишен распоред на заеднички испити 2022 година.docСвечено доделување на дипломи на дипломирани студенти и маги...14 ЈУН/22
С о о п ш т е н и е

Ги известуваме сите дипломирани студенти и магистри дека свеченото доделување на дипломите се однесува за студентите и магистрите кои дипломирале т.е. магистрирале во долунаведените периоди, за академската 2021/22 година, како што следи:
- студенти кои дипломирале во периодот од 10.06.2021 до 15.03.2022
година
и
- магистри кои магистрирале во периодот од 27.05.2021 до 20.04.2022 година.
Свеченото доделување на дипломите ќе се одржи на 20.06.2022 година (понеделник) во 11.00 часот во големиот Амфитеатар на Факултетот.

Деканат на ТМФМОДНА РЕВИЈА НА ТМФ 2022!09 ЈУН/22
Почитувани студенти,
и оваа година традиционално, по повод денот на Факултетот, 19 јуни, нашите студенти од студиската програма: дизајн и инженеринг на облека, ќе организираат модна ревија, под менторство на м-р Лидија Георгиева, редовен професор, под наслов „ МЕТАВЕРЗУМ ИЛИ УНИВЕРЗУМ“.
Ревијата ќе се одржи на 16 јуни 2022 година-четврток, во дворот на Факултетот или во аулата, согласно со временските услови.
Ве покануваме да бидете дел од овогодинешната Модна ревија.

ДЕКАНАТ НА ТМФ


покана за ревија ТМФ 2022.jpgКОНКУРС ERAZMUS+ за студентска мобилност!05 ЈУН/22
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме ЕРАЗМУС+ КОНКУРСОТ за мобилност на студентите.
Деканат на ТМФ


Конкурс за мобилност za studenti-Еразмус.pdfИнформација за летна пракса!01 ЈУН/22
Почитувани студенти!
Ве известуваме дека на веб страната, во порталот ЦЕНТАР ЗА КАРИЕРА- ТЕХ-МЕТ, се објавени сите чекори и потребни документи за да се пријавите на ЛЕТНА ПРАКСА.
За сите дополнителни информации, слободно можете да го контактирате раководителот на Центарот за кариера, доцент д-р Јана Клопчевска, на следната мејл адреса:jana@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФ


http://www.tmf.ukim.edu.mk/ccareer/Default2.aspxПријавување испити во јунска сесија!30 МАЈ/22


Coke Summership - пракса во Пивара Скопје!18 МАЈ/22
Почитувани студенти,
Скопска пивара организира летна пракса насловена како ,,Coke Summership", која ќе се одржи од 04 до 29.07.2022 година. Ве охрабруваме да се пријавите и да стекнете нови знаења кои ќе ви бидат корисни во Вашиот иден кариерен развој.
Искористете ја оваа одлична можност за да стекнете практично искуство!
Линк за апликација е следниот: https://cokesummership.mk
За сите дополнителни информации, слободно обратете се во Деканат.

ДЕКАНАТ НА ТМФ


https://cokesummership.mk,,ТЕХНОЛОГИЈАТА СПОЈУВА: ОБРАЗОВАНИЕ-НАУКА-ИНДУСТРИЈА"17 МАЈ/22
Почитувани,
Ве известуваме дека Технолошко-металуршкиот факултет на 27 мај 2022 година -петок, од 12 до 14 часот, ќе организира настан насловен како ,,ТЕХНОЛОГИЈАТА СПОЈУВА: ОБРАЗОВАНИЕ-НАУКА-ИНДУСТРИЈА", на кој ќе бидат присутни еминентни македонски компании, со свои штандови и прозводи. На овој настан секој студент на Технолошко-металуршкиот факултет ќе може да остави свои податоци и да воспостави контакт со претставниците од секоја компанија-учесник, со можност за практикантство и/или кариерен развој во некоја од тие компании. Нашите студенти воедно ќе бидат домаќини и на средношколците кои сакаат да го посетат нашиот Факултет и да ги видат лабораториите и Институтите.
Ве покануваме на присуствувате на овој настан!


СИНА ПОКАНА-27 МАЈ2022.pdfПосета на средношколци од СУГС ,,Марија Кири Склодовска"-Ско...17 МАЈ/22
Група средношколци, заедно со нивниот предметен професор по хемија од СУГС,, Марија Кири -Склодовска" го посетија Технолошко-металуршкиот факултет, и согласно нивната предметна програма, имаа можност да ги посетат лабораториите по полимерно инженерство и прехранбена технологија и биотехнологија.
При посетата, учениците беа поздравени од в.д. деканот проф. д-р Билјана Анѓушева додека професор д-р Јадранка Блажевска-Гилев и професор д-р Дарко Димитровски им покажаа и им објаснија практично дел од инструменталните методи, кои што се користат во лабораторија како и начинот на изработка на практичните вежби во лабораторија.
Деканат на ТМФ


Посета на средношколци од Марија Кири -Склодовска.rarПовик за учество на проектот Leap To Success!03 МАЈ/22
Почитувани,
ја споделуваме информацијата за можност за учество на млади на проектот Leap To Success, во организација на Агора, во соработка со партнерски организации од Албанија и Србија.

Сите заинтересирани студенти, кои сакаат да земат учество во проектот, можат да се пријават на следните линкови:

Линк до објавата на веб: https://agora.org.mk/uncategorized-en/call-for-participants-leap_to_success/

Линк до формуларот за пријавување:
Како лице за контакт е Александар Спасов, програмски координатор, во АГОРА Центарот за промовирање на граѓански вредности (ул. Аминта Трети бр.16 –1/7, Теl: + 389 2 3 119 106, Моbile: + 389 71 307 914.)
Деканат на ТМФhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdA7CrgwKfuT40lTeDn80ei4cKVov68iYX7Wa76ubFVaj5JwA/viewform?fbclid=IwAR3Bk36d7DQaRurcp_I01bxkoAZJJXfm8PWgaHm15Y9lummOi6pqvf8mXOgСтудиски престој на 2 студентки од Франција на ТМФ!18 АПР/22


Учество на конференцијата ,, Нутриформ етикетирање: Формула ...12 АПР/22
На ден 12.04.2022 година, во просториите на М6 Едукативниот центар се одржа конференција насловена како ,,Нутриформ етикетирање: Формула за одговорно информирање на потрошувачите", организирана во соработка со Италијанската амбасада во Македонија и ИТА(италијанската трговска агенција Скопје).
Врвни експерти од Италија и од нашата држава учествуваа на оваа конференција и притоа на истата зедоа учество дел од нашите студенти од прехранбена технологија и биотехнологија со дел од наставниот кадар од Институтот за органско инженерство.
На оваа конференција се воспоставија нови соработки.
Деканат на ТМФ


NUTRIFORM.zipЗБОРУВАМЕ ОТВОРЕНО ЗА НАУКА - НАУКАТА ГО ПОВРЗУВА СВЕТОТ! ПО...08 АПР/22
Центарот за кариера на УКИМ организира нов настан, трет по ред, под мотото „Зборуваме отворено за...“. Овој пат во фокусот ни е науката.

ЗБОРУВАМЕ ОТВОРЕНО ЗА НАУКА - НАУКАТА ГО ПОВРЗУВА СВЕТОТ! ПОВРЗИ СЕ СО УКИМ!

Настанот ќе се одржи на 12.04.2022 / 12:00-13:30 часот, на хибриден начин. Притоа, говорниците ќе бидат со физичко присуство во Ректоратот на УКИМ, а настанот ќе може да се следи преку Zoom.UKIM-THRIVITY Zboruvame otvoreno za nauka.pdfМеморандум за соработка со КЕССЛЕР Македонија!06 АПР/22
На 31.03.2022 година- четврток, Технолошко- металуршкиот факултет, претставуван од в.д. деканката, професор д-р Билјана Анѓушева и професор д-р Јадранка Блажевска- Гилев, в.д. продеканката за финансии и соработка со стопанството, потпиша Меморандум за соработка со Кесслер Македонија.
Веруваме дека оваа нова соработка ќе отпочне успешно!

Деканат на ТМФРаспоред во прва колоквиумска недела - летен семестар 2021/2...29 МАР/22
Почитувани,
во прилог го објавуваме распоредот на испити во колоквиумската недела во летниот семестар.
ДЕКАНАТ НА ТМФ


Raspored za 1 va kol., leten semestar 2022 god (2).pdfПрограма за млади таленти АЛКАЛОИД АД!28 ФЕБ/22
С О О П Ш Т Е Н И Е

Како плод на долгогодишната соработка на Технолошко-металуршкиот факултет и Алкалоид АД Скопје, и оваа година, по 5-ти пат, на 7.03.2022 година (понеделник) со почеток од 13.30 часот, ќе се реализира онлајн презентацијата на Програмата за млади таленти на Webex.Се покануваат сите студенти од III и IV година да земат активно учество на овој настан, на кој ќе можат да се запознаат со можностите за аплицирање на оваа програма.

Линк за следење: https://alkaloid.webex.com/alkaloid/j.php?MTID=m64d68f7ceae322331a9773cb43393ff4

Деканат на ТМФ


https://alkaloid.webex.com/alkaloid/j.php?MTID=m64d68f7ceae322331a9773cb43393ff4Одлука-избори на членови на ФСС ТМФ25 ФЕБ/22


Одлуки за кандидати за членови за ФСС на ТМФ и нивни кандида...21 ФЕБ/22
Во прилог ги објавуваме одлуките за кандидатите за членови на ФСС на ТМФ и за претседател на ФСС ТМФ заедно со нивните кандидатури.

Комисија за избор


FSS TMF.zipMaster thesis-Ilinka PEJCHINOVSKI16 ФЕБ/22
Master thesis "Bioconversion of citrus flavonoids for the production of bioactive components"- Mrs. Ilinka PEJCHINOVSKI- mentor professor Dr. Sc. Donka DONEVA- CHAPCHESKA.
М-р теза -Илинка Пејчиновски, ментор проф. д-р Донка Д. Шапческа

Dean's office of FTM/Деканат на ТМФ


Pejchinovski Ilinka_magisterska_biokonverzija pdf -last version.pdfПанел дискусија - Меѓународен ден на жените во науката10 ФЕБ/22
По повод меѓународниот ден на жените и девојките во науката, на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје присуствуваше госпоѓа Елизабета Ѓорѓиевска- сопруга на претседателот на Република С. Македонија.
На нејзина иницијатива беше одржана панел дискусија за улогата, застапеноста и видливоста на жените во науката како и предизвиците со кои се соочуваат.
Како дел од дискусијата активно учествуваа професор д-р Јадранка Блажевска-Гилев, професор д-р Емилија Фиданчевска, доцент д-р Јана Клопчевска, асистентките м-р Марија Прошева, м-р Ива Димитриевска, м-р Деспина Костадинова и магистрантот Ема Стојчевска, д-р Марина Стефова од Институтот за хемија при ПМФ Скопје и Ариета Алиу од тетовскиот училишен медицински центар ,,Никола Штејн".
Госпоѓа Ѓорѓиевска оствари и средба со в.д.деканот на Технолошко-металушкиот факултет, професор д-р Благој Ризов, на која имаше можност да се дискутира за разни научни достигнувања на нашата институција.
Деканат на ТМФ


https://pretsedatel.mk/panel_diskusija_megunaroden_den_na_-zenite_vo_naukata/


Жените во науката.rarОдбрана на докторска дисертација-18.02.202209 ФЕБ/22
С О О П Ш Т Е Н И Е

Одбраната на докторската дисертација со наслов: ,,Ензимско намалување на концентрацијата на шеќери во шира од грозје", од кандидатот м-р Верица Петкова, ќе се одржи онлајн, на платформата Microsoft teams, на 18.02.2022 година (петок), со почеток од 12.00 часот.СООПШТЕНИЕ ЗА УПИС ВО ЛЕТЕН СЕМЕСТАР 2021/2203 ФЕБ/22


Упатство за упис на втор циклус студии!31 ЈАН/22


СООПШТЕНИЕ ЗА ДЕН-СЕСИЈА28 ЈАН/22


Уписи - Конкурс за втор циклус студии!25 ЈАН/22
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ги известуваме сите заинтересирани кандидати, кои сакаат да конкурираат на втор циклус студии, на Технолошко- металуршкиот факултет, во состав на УКИМ-Скопје, дека вториот рок за пријавување ќе се реализира во следните термини:
- пријавување на кандидати: од 7 до 18.2.2022 година
- запишување на кандидати: од 21 до 24.2.2022 година.
На Технолошко-металуршкиот факултет постојат 12 студиски програми:
1. Металургија и метални материјали (10)
2. Екстрактивна металургија (10)
3. Нови материјали-полимери(9)
4. Неорганско инженерство и заштита на животна средина(10)
5. Дизајн и менаџмент на технолошки процеси(9)
6. Електрохемиско инженерство(10)
7. Текстилна хемиска технологија и екологија(9)
8. Менаџмент на конфекциски процеси(10)
9. Прехранбена технологија и биотехнологија(7)
10.Управување со квалитет и безбедност на храна(7)
11. Инженерство на животна средина(8)
12. Менаџмент на квалитет (10)
Право на конкурирање имаат кандидати што имаат завршено прв циклус студии, со 240 ЕКТС, на соодветни или сродни студии.
Пред пријавувањето, секој заинтересиран кандидат треба да се регистрира на следниот линк: www.upisi.ukim.mk и да ја пополни електронската пријава од iKnow-системот(системот е отворен и секој може да отвори свој account)
Бројот што кандидатот ќе го добие автоматски треба да се внесе во пријавата, што се принесува при пријавувањето за запишување.
Пријавувањето се врши електронски, со испраќање на сите документи на следниот факултетски мејл: upisi-tmf@ukim.edu.mk каде во ПРЕДМЕТ(Subject) од мејлот, кандидатите го наведуваат бројот што автоматски го генерирал iKnow-системот.
Потребни документи за пријавување:
1. пријавен лист за запишување
2. електронска пријава
3. оригинален документ за завршен прв циклус студии (диплома или уверение)
4. куса биографија(CV)
5. потврда за платена административна такса во износ од 50.00 денари
6. препораки од наставни или научни работници (доколку има)
7. список на научни или стручни трудови и примерок од нив (доколку ги има)
8. документи за евентуални награди, признанија и сл.(доколку ги има)
При запишување примените кандидати поднесуваат, заедно со сите оригинални документи од електронското пријавување, индекс и пријавни листови и 2 фотографии (3,5х4,5).
Во прилог го објавуваме Конкурсот од II циклус студии.
За сите други детални информации, заинтересираните кандидати може да се информираат на нашата веб-страница или да се обратат на следните телефонски броеви: 02 3088 201 или 3088 267 kako и на следните службени мејл адреси: dekanat@tmf.ukim.edu.mk , st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=187&glavno=40


ВТОР УПИСЕН РОК- II ЦИКЛУС СТУДИИ.rarКОВИД ПРОТОКОЛ 14 ЈАН/22


СООПШТЕНИЕ ЗА ИЗБОРИ ЗА ФСС на ТМФ14 ЈАН/22
Соопштение
Во прилог Ви ги доставуваме документите, кои се поврзани со следните избори на ФСС на ТМФ.

Со почит,
ДЕКАНАТ НА ТМФ


Соопштение_од_Изборна_комисија,_Упатство_за_работа_на_изборната_комисија_и_ковид_протокол.zipОдлука за распишување избори за претседатели и членови на Ф...14 ЈАН/22
С О О П Ш Т Е Н И Е
Во прилог ја објавуваме ОДЛУКАТА за изменување и дополнување за распишување на избори за претседател и членови на Факултетското студентско собрание на ТМФ.

Деканат на ТМФ


Odlyka FSS .pdfОдлука за распишување избори за претседатели и членови на Ф...31 ДЕК/21
Почитувани студенти,
во прилог ја објавуваме Одлуката за распишување избори за претседатели и членови на ФССМ!
Деканат на ТМФ


Одлука за распишување избори за претседатели членови на ФССМ (1).pdfРаспоред за 2-та колоквиумска недела со физичко присуство- к...31 ДЕК/21
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме РАСПОРЕДОТ ЗА ПОЛАГАЊЕ ЗАЕДНИЧКИ ИСПИТИ ВО ВТОРАТА КОЛОКВИУМСКА НЕДЕЛА, во зимскиот семестар во учебната 2021/22 година, со физичко присуство!
ВТОРАТА КОЛОКВИУМСКА НЕДЕЛА ЌЕ СЕ ОДРЖИ ОД 10 ДО 14 ЈАНУАРИ 2022 ГОДИНА!

ДЕКАНАТ НА ТМФ


Raspored za 2 va kol. so fizicko prisustvo, 29.12.2021-posledna korekcija (3).docxГодишни распореди на испити за 2022 година!28 ДЕК/21
Почитувани студенти,
Ве известуваме дека на СТУДЕНТСКИОТ ПОРТАЛ се објавени сите нови распореди со испити по студиски програми, со тоа што:
- распоредот со ЗАЕДНИЧКИ ИСПИТИ е модифициран
- распоредот од ДИО е корегиран.

ДЕКАНАТ НА ТМФГОДИШНИ ИСПИТИ ЗА 2022 ГОДИНА!24 ДЕК/21
Почитувани студенти
Ве известуваме дека на СТУДЕНТСКИОТ ПОРТАЛ се објавени годишните датуми за полагање на испити по студиски програми.
Деканат на ТМФ


Godisni_rasporedi___DA_SE_OBJAVI.zipСоопштение за новите стипендисти на МОН од I година!23 ДЕК/21
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите 25 стипендисти, кои се добитници на четиригодишна стипендија од Министерството за образование и наука, за академската 2021/22 година, дека е потребно да ги подигнат договорите во Деканатот на ТМФ.

Деканат на ТМФПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2021/2022 год...21 ДЕК/21


Покана на дебата!06 ДЕК/21
Францускиот институт во Скопје има чест да Ве покани на дебатата на тема „Климатското затоплување на Балканот : каква преобразба за градовите?“, која ќе се одржи в петок 10 декември 2021, во 18 часот, на платформата Зум.
Дебата ќе биде фокусирана на две теми : средствата за јавен превоз и затоплувањето на домаќинствата. Учество ќе земат двајца француски експерти кои ќе пренесат позитивни примери од Франција, г-ѓата Мишел Лари-Шарлис, поранешна директорка за урбанизам на Градот Бордо, и г-дин Жилијен Жубер, од организацијата Energies Cities. Нашите експерти, пак, ќе направат пресек на актуелната состојба во различни домени.
За повеќе информации околу програмата на настанот и учесниците, Ве молиме отворете го следниот следниот линк: [bit.ly/3EkWYOT]bit.ly/3EkWYOT

Деканат на ТМФ


Invitation_Debat_Rechauffement_Climatique2021.pdfНОЕМВРИСКА СЕСИЈА ЗА АПСОЛВЕНТИ СО 200 ЕКТС!23 НОЕ/21
Соопштение
Ве известуваме дека ноемвриската испитна сесија за АПСОЛВЕНТИ ќе важи само за апсолвенти, коишто имаат освоено 200 ЕКТС и запишана дипломска работа во семестар. Секој испит ќе се реализира во договор со предметниот професор.

Деканат на ТМФРаспоред за 1-ва колоквиумска недела-физичко присуство!15 НОЕ/21
С О О П Ш Т Е Н И Е

Во прилог го објавуваме распоредот на заедничките испити, кои ќе се полагаат во првата колоквиумска недела,со физичко присуство, во зимскиот семестар, за академската 2021/22 година.

Деканат на ТМФ


Raspored za 1 va kol. so fizicko prisustvo, zimski semestar 2021.docxКонечна ранг- листа на избрани студенти за ослободување од п...27 ОКТ/21
Почитувани студенти,
во прилог ја објавуваме конечната листа на избрани студенти со еден родител, кои се стекнуваат со погодноста за плаќање половина од износот на уписнината за прв циклус студии за учебната 2021/2022 година.

Деканат на ТМФ


Конечна ранг-листа - еден родител - за на интернет страна.pdfВоведно предавање по ,, Индустриски менаџмент"18 ОКТ/21
СООПШТЕНИЕ

Се информираат сите студенти од IV година, кои го запишале предметот ,,ИНДУСТРИСКИ МЕНАЏМЕНТ", кај професор д-р Дејан Димитровски, дека ќе имаат воведно предавање на 22.10.2021 год.- петок, од 11.30 часот во просторија 315.

Предметен професорРанг листа на избор на студенти со еден родител!15 ОКТ/21
Соопштение
Во прилог ја објавуваме ранг-листата на пријавени кандидати на Интерниот оглас за избор на студенти, чие родителско право го врши само еден родител, и се стекнуваат со погодност за плаќање половина од износот на уписнината, за прв циклсу студии, за учебната 2021/22 година.

Деканат на ТМФ


Ранг-листа - еден родител.pdfСтипендиска програма-германско стопанство!12 ОКТ/21
Соопштение
Одборот на германското стопанство за источните земји и Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија ја спроведуваат програмата за стипендии на Германското стопанство за 2022 година.
Целта на оваа програма е да обезбеди практична работа за квалификувани кандидати од Северна Македонија во најуспешните германски компании, во период од 3 до 6 месеци. Оваа програма е поддржана од Владата на Сојузна Република Германија, која воедно ги покрива и трошоците за спроведување на истата.
Праксата во компаниите започнува на 01 јули 2022!
Основните податоци кои треба да бидат задоволени од потенцијалните кандидати се дадени подолу а рокот за пријавување е заклучно до 16-ти ноември 2021 година, на следната интернет страница:
https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/
Прилог:
Оглас за стипендиска програма на германското стопанство 2022 на англиски јазик
https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/
Delegation der Deutschen Wirtschaft in Nordmazedonien | Делегација на германското стопанство во Северна Македонија
http://nordmazedonien.ahk.de
Лице з аконтакт: Марија Радевска-Трандафиловска
Менаџер за односи со јавност
тел: 00 389 2 329 67 86
е-Mail:radevska@nordmazedonien.ahk.dePokana_za_aplikacija-_Stipendiska_programa_na_germanskoto_stopanstvo_2022.zipПрелиминарна листа на кандидати за трет циклус студии!12 ОКТ/21
С о о п ш т е н и е

Во прилог ја објавуваме Прелиминарната листа на пријавени кандидати по Конкурсот за академската 2021/22 година, на трет циклус докторски студии, на студиската програма: МЕТАЛУРГИЈА; во првиот уписен рок, кои не ги исполнуваат условите.

Деканат на ТМФ


Прелиминарна листа-д-р студии.pdfИзвестување до стипендистите на МОН 2021/22!12 ОКТ/21
Почитувани,
се известуваат сите студенти, кои се добитници на стипендија од МОН, за академската 2021/22 година, да бидат во Деканат на 13.10.2021 година- среда во 12.00 часот за потпишување на Договорот!
Деканат на ТМФЛиста на стипендисти од УКИМ и MОН за 2021-22!08 ОКТ/21
Во прилог ја објавуваме листата на добитници на еднократна едногодишна стипендија од УКИМ, за првите 10 студенти, со најдобар просек од првиот уписен рок како и 25 стипендисти од МОН,кои ќе добиваат стипендија во времетраење од 4 години.
Деканат на ТМФ


ЛИСТА НА ДОБИТНИЦИ НА СТИПЕНДИИ2021-22.pdfПредавање кај проф. д-р Зоран Поповски!06 ОКТ/21
Соопштение
Се известуваат сите студенти кои го слушаат предметот: ,,ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНИ СУРОВИНИ", кај професор д-р Зоран Поповски, дека првиот час, наместо на 08.10.2021,ќе се одржи на 15.10.2021 година (петок) во 9.00 часот на Факултетот за земјоделски науки и храна, во Кабинет 119.
Предметен професор
проф. д-р Зоран ПоповскиРаспоред на часови во зимски семестар за 2021/22 година!01 ОКТ/21
Почитувани студенти,
Ве известуваме дека Распоредот на часови за академската 2021/22 година е објавен на Студентскиот портал, во графата: распореди- сите распореди, во најдолниот дел.
Деканат на ТМФДен сесија-4.10.2021-понеделник!30 СЕП/21
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме Соопштението за ден-сесија.
Деканат на ТМФ


Den-sesija-promena 1.pdfПРЕЛИМИНАРНА РАНГ-ЛИСТА ОД ТРЕТ УПИСЕН РОК ЗА 2021-22 ГОДИНА29 СЕП/21
Во прилог ја објавуваме прелиминарната листа од трет уписен рок за академската 2021/22 година.
Уписите за примените кандидати од трет уписен рок ќе биде на 01.10.2021 година (петок) во Одделението за студентски прашања.

Деканат на ТМФ


Прелиминарна ранг-листа ТРЕТ УПИСЕН РОК 2021-2022.pdfПрв академски час на ТМФ!29 СЕП/21
С о о п ш т е н и е

Почитувани бруцоши,
Ве известуваме дека првиот академски час ќе се одржи на 1 октомври 2021 година (петок) во 12.00 часот, во предавалната 315 (2 кат).

Согласно протоколот за заштита од Ковид 19 задолжително е секој студент да носи маска. Сите студенти да бидат на големиот паркинг на Факултетот и од таму ќе бидат спроведени до предавалната 315.

На сите новозапишани студенти им посакуваме успешни студии на Технолошко-металуршкиот факултет!

Деканат на ТМФАгенда на Студентски конгрес на СХТМ/Agenda of Student's Con...29 СЕП/21
Почитувани,
во прилог ја објавуваме Агендата на Студентскиот конгрес на СХТМ, кој ќе се одржи на 30.09. и 1.10.2021 година, во Амфитеатарот на ТМФ.
-------------------------------
We announce in attachment the Agenda of Student's Congress of SCTM,
which will be held on 30.09. and 1.10.2021 in the Faculty's Amphitheater.

Организациски комитет/Organizational Comitee


studentski_kongres (1).zipУписи на II циклус магистерски студии!27 СЕП/21
Соопштение
Се известуваат сите заинтересирани кандидати кои сакаат да се запишат на втор циклус последипломски магистерски студии дека конкурсот, во првиот уписен рок, е отворен до 29 септември 2021 година.
Пред пријавувањето во роковите утврдени со Конкурсот, секој заинтересиран кандидат треба да се регистрира на www.upisi.ukim.mk и да ја пополни електронската пријава од
iKnow-системот.
Бројот којшто кандидатот автоматски го добил од системот за електронското пријавување, треба да се внесе и во пријавата што се поднесува при пријавувањето за запишување.
Пријавувањето на кандидатите се врши електронски, со испраќање на електронската пошта: upisi-tmf@ukim.edu.mk.
Во предмет (Subjekt) на електронската пошта, кандидатите го наведуваат бројот што автоматски им го генерирал системот за електронско пријавување.
Во прилог на приjавата, треба да се прикачат (во Attach File) скенирани следниве документи:
 пријавен лист за запишување (од iknow или купена од фотокопирница-уредно пополнета и потпишана);
 електронска пријава (испечатена од www.upisi.ukim.mk);
 оригинален документ за завршен прв циклус студии (диплома или уверение);
 куса биографија (CV);
 потврда за активно познавање странски јазик;
 потврда за уплатена административната такса во износ од 50,00 денари (Образец ПП 50: Назив на примачот: Трезорска сметка-Скопје; Банка на примачот: НБРСМ; Трансакциска сметка 100-0000000-630-95; Уплатна сметка 840-ХХХ-03161; Конто 722313
00)
 препораки од наставни или научни работници (доколку има такви);
 список на стручни или научни трудови и примерок од нив (доколку кандидатите имаат);
 документи за евентуални награди, признанија и други документи.
Кандидатите задолжително ќе добијат автоматска потврда дека електронската пошта е примена и дека пријавата е уредно поднесена.
Технолошко-металуршкиот факултет ќе ги објави роковите во кои кандидатите ќе треба да ги поднесат оригиналните документи за пријавување и за запишување.
При запишувањето, примените кандидати поднесуваат:
 индекс и пријавни листови
 две фотографии (3,5х4,5)
Рокови:
во првиот уписен рок кандидатите конкурираат во периодот од 20 до 29.9.2021
- запишувањето на примените кандидати е на 1 и 4.10.2021.
За сите дополнителни информации кандидатите можат да се обратат на следните мејл адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk / dekanat@tmf.ukim.edu.mk
или на телефонските броеви: 02 3088 201 /02 3088 267.
Деканат на ТМФ


Konkurs_II_ciklus_2021_22.pdfДокументи за упис во втор уписен рок за 2021-22 година!24 СЕП/21
Во прилог го објавуваме Соопштението во кое се назначени сите детали и потребни документи за упис во вториот уписен рок за академската 2021/22 година.

Деканат на ТМФ


Dokumenti za zapisuvanje vo I godina -za vtor rok.pdfКонечна ранг -листа за втор уписен рок за академската 2021/2...24 СЕП/21
Почитувани кандидати,
во прилог ја објавуваме конечната ранг-листа на примени кандидати во вториот уписен рок, за академската 2021/2022 година.

Деканат на ТМФ


Конечна ранг-листа-втор уписен рок 2021-2022.pdfЗапишување на зимски семестар 2021/22 година!23 СЕП/21
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме соопштението со датуми и потребни документи за запишување на зимскиот семестар за академската 2021/22 година.

Деканат на ТМФ


Соопштение за запишување на зимски семестар.pdfИнтерен оглас за плаќање половина од уписнината за I циклус ...22 СЕП/21
Почитувани студенти,
Ве информираме дека отворен е Интерен оглас за сите студенти на Технолошко-металуршкиот факултет, од сите години, за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител.
Со овој Оглас се овозможува погодност за плаќање на половина од износот на уписнината за прв циклус студии, за академската 2021/22 година.
Секој студент-апликант, кој ги исполнува условите од овој интерен оглас, може да аплицира електронски на мејлот: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk, со назнака: За Интерен Оглас за намалување на уписнина.
Рокови:
- до 6.10.2021 година- доставување на пријавите до Претседателот на Комисијата, доцент д-р Јана Клопчевска;
- до 13.10.2021- објава на ранг-листа;
- 13-20.10.2021- приговори;
- до 27.10.2021- објавување на конечна ранг-листа.
За сите дополнителни информации, секој апликант може да се информира во објавениот Интерен оглас во прилог.

Деканат на ТМФ


Интерен оглас.pdfАКТИВИРАН IKNOW ЗА II ЦИКЛУС!21 СЕП/21
Почитувани кандидати,
Ве известуваме дека е активиран IKNOW системот за упис на втор циклус студии.
Секој кандидат може да го одбере Технолошко-металуршкиот факултет како опција и студиската програма на која сака да се запише.
Доколку некој има проблем со запишување во IKNOW системот слободно да не контактира на следните телефонски броеви:
02 3088 267; 02 3088 201 или на следните мејл адреси:
dekanat@tmf.ukim.edu.mk
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФПРЕЛИМИНАРНА РАНГ-ЛИСТА ОД ВТОР УПИСЕН РОК ЗА 2021-22 ГОДИНА...21 СЕП/21


II уписен рок на ТМФ!14 СЕП/21
Ги извeстуваме сите заинтересирани кандидати, кои сакаат да се запишат на Технолошко-металуршкиот факултет, во вториот уписен рок дека IKNOW системот е отворен и сите кандидати можат да ги испратат своите документи и пријави електронски најдоцна до 17 септември до 14.00 часот.
Истовремено покрај електронската пријава во IKNOW системот, потребно е да ги испратат документите-електронски, на следната мејл адреса:upisi-tmf@ukim.edu.mk, кадешто во предмет треба да стои бројот од електронската пријава на кандидатот од IKNOW системот.
За сите дополнителни информации следете ги актуелностите на веб страната, кои се објавуваат дневно, како и објавеното уоатство за уписите за академската 2021/22 година.

Деканат на ТМФИнформација-регистар на секундарни суровини!13 СЕП/21


Уписи на III циклус докторски студии!10 СЕП/21
С о о п ш т е н и е

Ги известуваме сите заинтересирани кандидати дека уписите на трет циклус докторски студии ќе биде во перидот од 20.09 до 4.10.2021 година.
Во прилог го објавуваме детално соопштението со сите чекори за упис на III циклус докторски студии.

Деканат на ТМФ


http://ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=152&glavno=8


С О О П Ш Т Е Н И Е-докторски студии.pdfДатуми за запишување на новите студенти(промена)! 09 СЕП/21
Почитувани студенти,
согласно Конкурсот запишувањето на сите примени кандидати од првиот уписен рок треба да се одржи на 10 и 13 септември 2021, со носење на оригиналните документи со физичко присуство.
Во прилог го објавуваме соопштението со сите детали поврзани со запишувањето на сите студенти од првиот уписен рок за академската 2021/22 година.
Ве молиме да ги запазите објавените термини, по студиски програми, како и мерките за заштита од Ковид 19.

Деканат на ТМФDokumenti za zapisuvanje vo I godina (1).pdfФИНАЛНА ЛИСТА ОД 1 УПИСЕН РОК!07 СЕП/21
Почитувани кандидати,
Согласно Конкурсот во прилог ја објавуваме финалната листа на примени кандидати од I -от уписен рок.

Деканат на ТМФ


Konecna za web.pdfПРЕЛИМИНАРНА РАНГ-ЛИСТА ОД ПРВ УПИСЕН РОК ЗА 2021-22 ГОДИНА03 СЕП/21
ПОЧИТУВАНИ,
СОГЛАСНО КОНКУРСОТ ДЕНЕС ЈА ОБЈАВУВАМЕ ПРЕЛИМИНАРНАТА РАНГ-ЛИСТА СО УСПЕХ ОД СРЕДНО УЧИЛИШТЕ ЗА СИТЕ КАНДИДАТИ, КОИ КОНКУРИРАА ВО ПРВИОТ УПИСЕН РОК ЗА АКАДЕМСКАТА 2021-22 ГОДИНА!

ДЕКАНАТ НА ТМФ


Прелиминарна ранг-лист ПРВ УПИСЕН РОК 2021-2022 - za web.pdfИнформација за сите стипендисти!02 СЕП/21
С О О П Ш Т Е Н И Е
СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ, КОИ СЕ СТИПЕНДИСТИ НА МОН ДЕКА НАЈДОЦНА ДО 30.10.2021 ГОДИНА ЌЕ ТРЕБААТ ДА ДОСТАВАТ ДО ШАЛТЕРОТ ЗА СТИПЕНДИИ ВО МОН:
- КОПИЈА ОД ИНДЕКС СО ПОЛОЖЕНИ ИСПИТИ И УПИС НА СЛЕДЕН СЕМЕСТАР
- УВЕРЕНИЕ/ПОТВРДА ЗА ПРЕДВИДЕНИ И ПОЛОЖЕНИ ИСПИТИ
- УППИ образец ( види прилог)

Важно е сите студенти да ги имаат оценките во индекс, и тоа како што Ви пишува во договорот, со положени 90% од вкупниот број испити и да имаат заверен нов семестар!

Деканат на ТМФ


UPPI Obrazec_2.docИзвестување до новите студенти!30 АВГ/21
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите кандидати кои конкурираат за упис на Технолошко-металуршки факултет, во состав на УКИМ, дека во сите 3 уписни рокови, Вашите пријави ќе се разгледуваат електронски од страна на Конкурсната Комисија. Сите резултати ќе бидат навремено објавени на веб страната.
Поради актуелната состојба и согласно Конкурсот, сите кандидати ДОПОЛНИТЕЛНО ќе бидат известени на кој датум ќе можат да ги донесат сите оригинални документи.
Сега за сега не треба носење на оригинални документи на Факултетот!
Ве молиме да ги следите сите известувања на веб страната.

ДЕКАНАТ НА ТМФОГЛАС за доделување една стипендија на студент од втор цикл...19 АВГ/21


ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2021 годи...19 АВГ/21
ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ
ЗА СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2021 година

Ве известуваме дека пријавувањето на испити на прв циклус студии за СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА во учебната 2020/2021 година, ќе се врши електронски со користење на IKNOW- системот, во периодот од:
18.08.2021 до 24.08.2021 година
Студентите што ќе извршат уредно електронско пријавување на испит во IKNOW системот, задолжително треба да достават и комплетно пополнета хартиена пријава до предметниот наставник на денот на испитот доколку испитот се полага со физичко присуство.Испитите кои ќе се полагаат on-line пријавите ќе се достават до предметниот наставник со претходен договор со наставникот.

НАПОМЕНА: Доколку студентите не пријават испити во определениот рок во IKNOW-системот нема да можат истите да ги полагаат затоа што IKNOW-системот после определениот рок ќе биде затворен за пријавување.
Технолошко-металуршки факултетЕлектронско пријавување нс испити!19 АВГ/21


ИСПИТИ ВО СЕПТЕМВРИСКА СЕСИЈА 2021!11 АВГ/21


Конкурс за практиканска работа во ОКТА-Скопје!27 ЈУЛ/21
Почитувани,
во прилог го објавуваме Конкурсот од ОКТА АД Скопје за практиканска работа за студентите од 3-та или 4-та година од прв циклус студии или студент од втор циклус студии.
Практикантот ќе има платена пракса, како дел од Секторот за администратвни услуги, во временски период од 3 месеци со полно работно време.
Праксата започнува од 16 август 2021 година.
Секој заинтересиран потребно е да испрати CV и копии од свои документи на следниот мејл: okta_career@helpe.gr
Огласот е отворен до 09.08.2021.

Деканат на ТМФ


www.okta-elpe.com


Технолошко-металуршки факултет.pdfПраво на субвенциониран студентски оброк!21 ЈУЛ/21
Соопштение
Се известуваат сите студенти дека Министерството за образование и наука објавува јавен повик за користење на субвенциониран студентски оброк.
Во прилог го објавуваме Јавниот повик со сите правила и услови за партиципација.
Рокот за пријавување по јавниот повик за тековните студенти е од 1 до 31 август 2021 година. За кандидатите кои ќе се стекнат со статус на студенти во академската 2021/2022 година и кои не го запишале летниот семестар рокот за пријавување е од 1 до 31 октомври 2021 година.
Министерството за образование и наука подготвува електронска апликација преку која секој кандидат може да се пријави за користење на правото на субвенциониран студентски оброк.
Во оваа електронска апликација секој кандидат ги внесува бараните податоци кои ги обработува и одобрува Министерството за образование и наука.
По пријавувањето во електронската апликација, а за цели на регистрирање на корисниците на субвенциониран студентски оброк потребно е кандидатите да пополнат пријава за упис и истата да ја прикачат на електронската апликација. Пријавата содржи согласност за користење на личните податоци на подносителот како и изјава за точност на внесените податоци во неа. Исто така пополнуваат и прикачуваат изјава за точност на податоците содржани во пријавата.
Оператори на електронската апликација за времетраење на повикот се одговорните лица од студентските служби на Универзитетите.
Во рок од три дена по завршување на рокот утврден со јавниот повик, студентската служба на високообразовната институција ги предава до Министерството за образование сите пријави во електронска форма.
За сите технички прашања поврзани со апликацијата лице за контакт од Министерството за образование и наука е Кети Костовска 070 709 390, keti.kostovska@mon.gov.mk, за останати прашања поврзани со остварување на правото на субвенциоран студентски оброк контакт лица од Министерството за образование и наука се Маја Бичиклиски, 075 402 543 maja.bicikliska@mon.gov.mk Анастасија Трајковска, 075 32 77 87 anastasija.trajkovska@mon.gov.mk и Ќенан Сали, 075 276 310 qenan.sali@mon.gov.mk

ДЕКАНАТ НА ТМФ


Упатство за субвенциониран студентски оброк и начинот на обработка на податоците.docXIV-ти СТУДЕНТСКИ КОНГРЕС НА СХТМ!15 ЈУЛ/21
XIV-ти СТУДЕНТСКИ КОНГРЕС НА СХТМ!

Драги студенти,
Задоволство ни е да ви го најавиме XIV. Студентски конгрес на СХТМ (со меѓународно учество), кој ќе се одржи во Скопје, Република Северна Македонија на Технолошко-металуршкиот факултет, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во периодот од 30.09.2021 до 02.10.2021 година, согласно препораките за Covid-19, на комбиниран начин, односно со физичко присуство за домашните учесници (и сите што сакаат да дојдат) и онлајн учество за странските учесници.
Ко-организацијата на конгресот е поддржана од проектот: RIS ALiCE: Аl-богати индустриски остатоци за добивање на минерални врзива во ИЈИЕ регионот, од програмата на Европскиот Институт за Иновации и Технологии (Суровини)–EIT (Raw Materials).
Целта на конгресот е да се претстават резултатите од дипломски, постдипломски и докторски истражувања преку усни презентации. Може да се пријават теми од сите области на чистата и применетата хемија како и хемиското инженерство.
Рокот за пријавување е продолжен до 15.09.2021, а котизацијата изнесува 10 евра за домашните и 20 евра за странските учесници. Сите апстракти може да се пратат на е-мејл адресата: studentskikongres14@tmf.ukim.edu.mk
За учесниците од Македонија уплатата (во денарска противвреднст) да се изврши до:
– назив на примач: СХТМ Скопје
– адреса: Институт за хемија, ул. Архимедова бр. 5, Скопје
– жиро-сметка: 300000001352895 Комерцијална банка, Скопје
– даночен број: 4030954350704
– цел на дознака: котизација за 14-ти студентски конгрес
Веб страната (www.tmf.ukim.edu.mk; www.sctm.mk) ќе биде ажурирана со нови информации, Ве молиме да ја следите. Ве очекуваме со вашите презентации, да го збогатите овој конгрес и да се запознаете со истражувањата на младите од регионот.
Организатори:
д-р Елена Величкова Никова,вонр.проф., Научен одбор, e-mail: velickova@tmf.ukim.edu.mk)
Доцент д-р Војо Јованов, Организациски одбор,е-маil:vojo@tmf.ukim.edu.mk
асистент Пеце Шеровски, e-mail: sherovski.p@hotmail.com
асистент Леон Стојанов, e-mail: leon_stojanov@yahoo.com

Сојуз на хемичарите и технолозите на Македонија
(СХТМ)


www.tmf.ukim.edu.mk; www.sctm.mk


Трет повик за 14-ти Конгрес SC mk.docxИздавање на документи низ летниот период!07 ЈУЛ/21
СООПШТЕНИЕ

На сите студенти, на кои им е потребно УВЕРЕНИЕ ЗА ПОЛОЖЕНИ ИСПИТИ И ПОТВРДИ за било каква намена (доколку имате конкурс во август а поради годишните одмори) можете да ги подигнете од Одделението за студентски прашања до 14.07.2021год.

Потребни документи за сместување во дом, кои што студентите ги доставуваат до Студентски прашања на факултетот:

· уплатница 400 ден на жиро сметка на ТМФ
жиро сметка на ТМФ: Број на сметка: 100000000063095
буџетски корисник: 1600103360 788 16
приходна шифра и програма:723012 41

· Уверенијата се изработуваат исклучиво според оценките кои се внесени во iknow-системот

· Потврда (од web страната на ТМФ или од копирницата на факултетот)

· УППИ образец (од страната на МОН или копирницата на ТМФ).

· Индекс

Одделение за студентски прашањаОбука за сите студенти- Како на интервју!07 ЈУЛ/21
Почитувани студенти,
Универзитетскиот Центар за кариера на УКИМ и THRIVITY Кариерниот центар организираат обука со цел полесно и поефикасно адаптирање на студентите кои се подготвуваат за интервју за работа и кои се во потрага по нивното прво вработување.
Обуките се состојат од бесплатни интерактивни онлајн предавања, водени од професионалци во областа на човечките ресурси, во период од 13 - 19 јули 2021 и ги опфаќаат темите:
• „Прво вработување? Дознај како да се подготвиш“
• „Те повикаа на интервју? Дознај како да успееш на интервју за работа“
Предвидени се 4 модули во времетраење од 120 минути секој, а првиот модул стартува на 13ти јули во 10 часот.
Сите заинтересирани можат да се пријават преку пополнување на потребните податоци на веб сајтот: https://thrivitycareercenter.mk/
Учесниците ќе добијат сертификат за учество од THRIVITY Кариерниот центар.
Пријави се, научи како поефикасно да го совладаш процесот на барање работа и прво вработување и како да се подготвиш за интервју.
Дознај ги сите tips & tricks за успешно интервју за вработување!

Деканат на ТМФ


https://thrivitycareercenter.mk


Објава за работилници УКИМ.docxУПАТСТВО ЗА УПИСИ НА I ЦИКЛУС СТУДИИ 2021-2022 ГОДИНА!06 ЈУЛ/21
Почитувани кандидати,
во прилог Ви го објавуваме УПАТСТВОТО за УПИС на Технолошко-металуршкиот факултет, на прв циклус додипломски студии, за академската 2021/22 година.
Деканат на ТМФ


УПИСИ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЗА АКАДЕМСКАТА.pptxИспити по ГИМО и ГМС!30 ЈУН/21
С О О П Ш Т Е Н И Е

Се известуваат сите студенти кои сакаат да полагаат испит во дополнителен рок од јунската сесија, по предметите:
- Генетика на индистриски микроорганизми(ГИМО) и/или
- Генетски модифицирани суровини(ГМС)
дека истите ќе се одржат на 01.07.2021- четврток во 13.00 часот на зоом платформата.
За таа цел секој студент треба да се пријави на следната е-mail адреса: zoran_popovski@yahoo.com низ текот на денешниот ден, најдоцна до 22.00 часот.
Предметен професор
Проф. д-р Зоран ПоповскиИспит по предметот ,,Маркетинг менаџмент"17 ЈУН/21
С О О П Ш Т Е Н И Е

Ве известуваме дека поради патување, испитот по предметот ,,Маркетинг менаџмент", кој е закажан на 30.6.2021(среда) ќе се одржи на 02.7.2021 (петок) во 10 часот.

Предметен професор
проф. д-р Татјана Петковска-МирчевскаИНФО СЕСИЈА НА 16.06.2021 ВО 11.00 ЧАСОТ!15 ЈУН/21
Почитувани,

Технолошко-металуршкиот факултет, при Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј" во Скопје, организира ИНФО СЕСИЈА ЗА НОВИТЕ СТУДЕНТИ на ден 16.06.2021 година (СРЕДА) во 11.00 часот.

Пријавувањето за инфо сесијата можете да го направите на следниот линк: https://forms.gle/nzzrtjL1WAuDfq8r9

Линк на zoom:
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94439328296?pwd=Q2FXOU1ZeHFldVVhT3FmMzh3RjE0dz09

Meeting ID: 944 3932 8296
Passcode: E4AGV2

Инфо сесијата ќе биде одржана од страна на доцент д-р Јана Клопчевска - Продекан за настава на ТМФ, а ќе заземе збор и претставник од бизнис заедницата - Тане Мургоски - Сектор за Човечки ресурси во Алкалоид АД Скопје.

Освен презентација на бенефитите кои можат да се стекнат со студирање на ТМФ, можностите за кариера по дипломирањето, потенцијалните студенти ќе можат да постават и прашања во делот Q&A на инфо сесијата.

Се надеваме на вашето присуство и интерес од страна на вашите ученици за студии на Технолошко-металуршкиот факултет.

За првите пријавени ученици, на оваа онлајн сесија, ќе следат награди, изготвени од нашите студенти!

ДЕКАНАТ НА МТФКонкурс за добивање на стипендии!15 ЈУН/21
Почитувани,
Во прилог го објавуваме Конкурсот за поддршка на студенти од социјално загрозени семејства и ранливи категории за 2021/2022 години.
Деканат на ТМФ


Fw__Конкурс_за_стипендии_за_студенти_од_социјално_загрозени_семејства_и_ранливи_категории.zipКонкурс Erazmus + за 2021/22 година!14 ЈУН/21


ИНФО СЕСИЈА НА 16.06.2021 ВО 11.00 ЧАСОТ!11 ЈУН/21
Почитувани,

Технолошко-металуршкиот факултет, при Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј" во Скопје, организира ИНФО СЕСИЈА ЗА НОВИТЕ СТУДЕНТИ на ден 16.06.2021 година (СРЕДА) во 11.00 часот.

Пријавувањето за инфо сесијата можете да го направите на следниот линк: https://forms.gle/nzzrtjL1WAuDfq8r9

Инфо сесијата ќе биде одржана од страна на доцент д-р Јана Клопчевска - Продекан за настава на ТМФ, а ќе заземе збор и претставник од бизнис заедницата - Тане Мургоски - Сектор за Човечки ресурси во Алкалоид АД Скопје.

Освен презентација на бенефитите кои можат да се стекнат со студирање на ТМФ, можностите за кариера по дипломирањето, потенцијалните студенти ќе можат да постават и прашања во делот Q&A на инфо сесијата.

Се надеваме на вашето присуство и интерес од страна на вашите ученици за студии на Технолошко-металуршкиот факултет.

За првите пријавени ученици, на оваа онлајн сесија, ќе следат награди, изготвени од нашите студенти!

ДЕКАНАТ НА МТФ


https://forms.gle/nzzrtjL1WAuDfq8r9


Инфо сесија - пост 2 (1).pngИнформација за јунска сесија!09 ЈУН/21
С о о п ш т е н и е
Се известуваат сите студенти и професори дека објавениот годишен распоред на испити по студиски програми и Јунскиот распоред на испити се разликуваат.
Поради промените кои настанаа во меѓувреме, а се во согласност со моменталната состојба, поврзана со КОВИД 19, Ве молиме да го гледате новообјавениот распоред за ЈУНСКАТА СЕСИЈА, кој е најточен и валиден.

Деканат на ТМФИспит по Физичка хемија!08 ЈУН/21
С о о п ш т е н и е

Ве известуваме дека испитот по ,,Физичка хемија" во јунската сесија ќе се одржи со физичко присуство.

Предметен професорКорекција на датуми на испити кај доцент д-р Емилија Тошиќ!31 МАЈ/21
Почитувани,

Ве известуваме дека во јунската сесија испитот по долунаведените предмети, во двата рока, ќе се одржат со физичко присуство, согласно протоколите на СЗО, во следниве термини:

1. ,,Печатење на текстилот" на 08.06.2021 (I рок) и 22.06.2021 (II рок) во 11:00 h, предавална 114, број на студенти 4;

2. ,,Испитување на текстилот" на 07.06.2021 (I рок) и 21.06.2021 (II рок) во 11:00 h, предавална 201, број на студенти max 15.

3. ,,Структура и дизајн на преѓите" на 10.06.2021 (I рок) и 23.06.2021 (II рок) во 11:00 h, предавална 201, број на студенти 15.

4. ,,Неткаен текстил" на 07.06.2021 (I рок) и 21.06.2021 (II рок) во 11:00 h, предавална 201, број на студенти 15.

5. ,,Специјални преѓи" на 07.06.2021 (I рок) и 21.06.2021 (II рок) во 11:00 h, предавална 201, број на студенти 2.

Предметен професор
доцент д-р Емилија Тошиќ


http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=152&glavno=8Конкурс за III циклус постдипломски студии за 2021/22 година...31 МАЈ/21


Промена- за заеднички испити-јунска сесија!30 МАЈ/21


Пријавување на испити за јунска сесија!28 МАЈ/21


Конкурс за упис на II (втор) циклус постдипломски студии28 МАЈ/21
Почитувани,
го објавуваме Конкурсот за упис на II (втор) циклус постдипломски студии, за академската 2021/2022 година.
Сите заинтересирани можат да се обратат на следните телефонски броеви:
02 3088 201
02 3088 267 или на слeдните мејл адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk
dekanat@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФ


Konkurs_II_ciklus_2021_22.pdfКонкурс за упис на I (прв) циклус додипломски студии28 МАЈ/21
Почитувани,
го објавуваме Конкурсот за упис на I (прв) циклус додипломски студии, за академската 2021/2022 година.
Сите заинтересирани средношколци доколку имаат дополнителни прашања можат да се обратат на следните телефонски броеви:
02 3088 201
02 3088 267 или на слeдните мејл адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk
dekanat@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФ


Konkurs_I_ciklus_2021_22.pdfРаспоред за полагање испити-Јунска сесија!28 МАЈ/21
С о о п ш т е н и е

Во прилог ги објавуваме распоредите за полагање испити во Јунската испитна сесија, по студиски програми.
Забелешка:
Сите испити кои треба да се полагаат кај професор д-р Весна Димова и проф. д-р Александра Бужаровска ќе се одржуваат со физичко присуство.

Деканат на ТМФ


Re__Распореди_за_полагање_во_Jунска_испитна_сесија_2021_година (1).zipЧестит 24-ти Мај, Денот на сесловенските просветители!24 МАЈ/21
Почитувани,
Нека ни е честит 24-ти мај, Денот на сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј и воедно честит патрониот ден на нашиот Универзитет!
Со почит,
Деканат на Технолошко-металуршки факултет


189554280_4154312607958825_607095801119655755_n.pngКорекција на распоред на полагање за заеднички испити- II ко...18 МАЈ/21


14ТИ СТУДЕНТСКИ КОНГРЕС НА СХТМ12 МАЈ/21
Почитувани студенти,
Ви најавуваме одржување на 14ТИ СТУДЕНТСКИ КОНГРЕС НА Сојузот нахемичарите и технолозите на Македонија.
Рокот за пријавување е до 15.07.2021 години.
За сите детали, видете во прилог.
__________________________
Dear Students,
We would like to inform you that the XIV Student's Congress of SCTM will be held soon. The deadline for abstract submission is 15.07.2021.
For any further information, please find in attachment.

Деканат на ТМФ
Dean's office of FTM


www.tmf.ukim.edu.mk; www.sctm.mk


Fw__studentski_kongres_-_INFORMACIJA_ZA_OBJAVA.zipОдбележување на денот на Европа 9 мај !21 АПР/21
Почитувани студенти,
во прилог Ви го објавуваме Повикот за учество на online квиз на знаење за Европската Унија.
Сите заинтересирани кандидати, дополнителни информации можат да добијат на следниот мејл: secretariat@europeanmovement.org.mk

Деканат на ТМФ


Fwd__Одбележување_на_9мај,_Денот_на_Европа (1).zipЕразмус+ програми!20 АПР/21
СООПШТЕНИЕ
Eвропската комисија ги објави Erasmus + програмите за поддршка на мобилност и соработка за период 2021-2027 за студенти и академски кадар, како и првите Erasmus + повици за 2021.

Повеќе информации преку следнитe линкови:

http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=172&glavno=41&fbclid=IwAR1FgQ5xK0qS7K4MOBEAns07rG0becUgb9ivnLZ-K7dOietID-GtUalb4Ig

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/news/erasmus-2021-2027-programme_en

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.C_.2021.103.01.0012.01.ENG&toc=OJ%3AC%3A2021%3A103%3ATOC

Деканат на ТМФ


https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/news/erasmus-2021-2027-programme_en https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.C_.2021.103.01.0012.01.ENG&toc=OJ%3AC%3A2021%3A103%3ATOCI колоквиум по ,,Основи на менаџмент"02 АПР/21
Соопштение
Се известуваат студентите дека првиот колоквиум по предметот ,,Основи на менаџмент" ќе биде одложен.
Притоа Ве известуваме дека новиот датум ќе биде истакнат по 15 април 2021 година.
Предметен професор
д-р Елена Томовска, вонреден професорКорекција на РАСПОРЕД НА ИСПИТИ -1 КОЛОКВИУМСКА НЕДЕЛА -АПРИ...30 МАР/21


Практиканство во ,, Алкалоид" АД Скопје26 МАР/21
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме Конкурсот за двомесечно практиканство во Алкалоид АД Скопје.
Сите заинтересирани кандидати своите апликации можат да ги достават на следниот мејл: intern@Alkaloid.com.mk најдоцна до 04.04.2021 година.
Деканат на ТМФ


HR-Letna-Praksa-2021-Oglas-FINAL.JPGРАСПОРЕД НА ИСПИТИ -1 КОЛОКВИУМСКА НЕДЕЛА -АПРИЛ 2021!24 МАР/21
С О О П Ш Т Е Н И Е

Во прилог го објавуваме Распоредот на испити, за полагање во првата колоквиумска недела, во април 2021 година.
Воедно Ви испраќаме и протокол, кој треба да се запазува при одржувањето на испитите.

Деканат на ТМФ


OBJAVA_RASPPORED.zipИнформација со апсолвентите на ТМФ!22 МАР/21
И Н Ф О Р М А Ц И Ј А

Сите апсолвенти кои имаат стекнато 200 кредити и кои планираат да полагаат во априлската испитна сесија 2020/2021 година, потребно е да ги исконтактираат предметните наставници и да се договорат за термин за полагање во сесијата.

Деканат на ТМФСКУН ЗБОРНИК- НА СТУДЕНТИТЕ 202116 МАР/21


Конкурс во чест на Блаже Конески!23 ФЕБ/21
Почитувани,
Агенцијата за млади и спорт oбјавува Конкурс за млади музички уметници, во чест на Блаже Конески.
Во прилог линк до Конкурсот за млади музички уметници>
http://ams.gov.mk/images/konkurs_za_objava_-_mladi__muzicari-converted_NAJNOV.pdf
Деканат на ТМФ


http://ams.gov.mk/images/konkurs_za_objava_-_mladi__muzicari-converted_NAJNOV.pdfВработување во Микросам !22 ФЕБ/21
Почитувани,
Ве известуваме дека фирмата МИКРОСАМ од Прилеп вработува 2 инженери-технолози. Во прилог е објавен Огласот.
Сите заинтересирани кандидати можат да аплицираат на следниот мејл:prijava@mikrosam.com
За сите дополнителни информации прочитајте на следниот линк:https://bit.ly/2OJlZhG
Деканат на ТМФ


https://bit.ly/2OJlZhG


Oglas za inzener tehnolog social media (1).pdfИнформација за онлајн предавања кај проф. д-р Анита Гроздано...19 ФЕБ/21
С о о п ш т е н и е
Се известуваат студентите од II година, кои треба да ги слушаат предметите:
- ,,Почисто произвoдство" или
- ,,Заштита на животна средина"
кај професор д-р Анита Грозданов дека е потребно да испратат информација на подолуозначениот мејл, назначувајќи го насловот на предметот(со големи букви) кој ќе го слушаат во Subject (предмет) на мејлот, со цел да навремено се формираат онлајн групите.

Контакт мејл од професорот е: anita@tmf.ukim.edu.mk

За понатамошен договор студентите ќе бидат контактирани од предметниот професор.

Деканат на ТМФОнлајн курс за сајбер ризици!17 ФЕБ/21
Почитувани студенти,
Доколку сакате да се запознаете со главните сајбер ризици и безбедносни напади во дигиталниот свет, како и да научите „трикови“ за заштита на вашите лични податоци, електронски уреди, мобилни телефони и други информациски ресурси – повелете на е-learning курсот:
Cyber Hygiene – Основни сигурносни правила во дигиталната околина

Курсот е бесплатен за студентите на нашиот Универзитет, и веќе е
започнат (од овој месец), и ќе трае до Март 2021.
За да се регистритате одете на:
https://cybereducation.org/mc/index.php/usr/login/login
CERESIT - Логін
Консультант по технической поддержке: Вознюк Оксана Телефон: +38(050)818-26-41 Email: [email protected][email protected]
cybereducation.org
* Следнуваат и дополнителни награди за најуспешните на курсот.
За повеќе информации за курсот – разгледајте го памфлетот во прилог!
** При регистрација, мала помош: Во делот „Линија на активност* “
изберете „Универзитетски студент“, а потоа ќе ви се отворат три нови полиња кои треба да ги пополнете,па така во делот „Оддел*“ изберете го Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј"во Скопје, но на англиски јазик, почнете со впишување првите букви (пример:
St. Cyril and Methodius …) и ќе излезе предлог да го селектирате нашиот Универзитет.
Потоа во делот „Работно место“ изберете го Факултетот каде што
студирате, повторно со впишување на англиски јазик на неколку почетни букви од факултетот (пример за внесување: Faculty of Elec…) и одберете го понудениот Факултет од листата.
Деканат на ТМФ


https://cybereducation.org/mc/index.php/usr/login/login


Cybereducation_Flyer_fin.pdfОнлајн работилница на 26.02.2021!16 ФЕБ/21
Соопштение
Во рамките на RIS ALiCE проектот: Al-богати индустриски остатоци за добивање на минерални врзива во регионот на Источна и Југоисточна Европа, од програмата на Европскиот Институт за Иновации и Технологии (Суровини), Ве покануваме на интернационалната работилница, со тема:
,,Регистер на секундарни минерални суровини за добивање на цементи со ниска CO2 емисија".

Онлајн работилницата ќе се оддржи на 26.02.2021 (петок).

Поканата и агендата од настанот се во прилог и како организатор и претставник од Технолошко-металуршкиот факултет е професор д-р Емилија Фиданчевски.

Деканат на ТМФ


RIS_ALiCE_International_Registry_Workshop,_26th_February,_2021.zipИнформативен состанок на BEST студентската организација! 16 ФЕБ/21
Почитувани студенти,
секој кој сака да стане член на BEST студентската организација, може да се приклучи онлајн на 25.02.2021.
За сите детали, во прилог е линкот:
https://docs.google.com/document/d/1QheQddjWkmRhYgKXfmEc_EZhJifA5fYnUYEvUM9_vyA/edit?usp=sharing


https://docs.google.com/document/d/1QheQddjWkmRhYgKXfmEc_EZhJifA5fYnUYEvUM9_vyA/edit?usp=sharingАнкетни листови за упис на летен семестар 2020/2115 ФЕБ/21


Информации за стипендистите од I година!11 ФЕБ/21
Информација
Се известуваат сите студенти од I година, кои се добитници на стипендии од МОН, по запишувањето на летниот семестар да направат копија од индексот и да ги достават во Деканат.

Деканат на ТМФПРОМЕНА- ЗАПИШУВАЊЕ НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР 2020-2021 година!09 ФЕБ/21
Почитувани студенти,

Поради новонастанатата состојба со COVID-19, заверката и уписот на семестарот ќе се врши целосно со почитување на протоколите за здравствена заштита.(маска,марама,шал,дезинфекција на раце при влез и излез од објектот и растојание од 2 метра).

За непречено запишување на семестарот неопходно е почитување на роковите дадени по следниот распоред по студиски програми кое ќе се врши во Анексот на факултетот од 11.00 до 13.00 часот:
- 16.02.2021: студентите од сите студиски програми од I година кои ќе запишуваат и презапишуваат II семестар
-17.02.2021: студентите од ПТБ кои ќе запишуваат и презапишуваат IV семестар
-18.02.2021: студентите од: ДИО, ДМТП, НИЗЖС, МДМ,ИМН кои ќе запишуваат и презапишуваат IV семестар
- 19.02.2021: студентите од: ПТБ кои ќе запишуваат и презапишуваат VI семестар
-22.02.2021: студентите од: ДИО, ДМТП, НИЗЖС, МДМ,ИМН кои ќе запишуваат и презапишуваат VI семестар
- 23.02.2021 студентите од: модул ПТ и студиската програма: ДМТП кои ќе запишуваат VIII семестар
-24.02.2021 студентите од: модул БТ и студиската програма: НИЗЖС кои ќе запишуваат VIII семестар
- 25.02.2021 студентите од: ДИО, МДМ, ИМН кои ќе запишуваат VIII семестар
- 26.02.2021 студентите од: модул ПТ кои ќе запишуваат VIII семестар презапишан
- 01.03.2021 студентите од: модул БТ кои ќе запишуваат VIII семестар презапишан
- 02.03.2021 студентите од: ДИО, ДМТП, НИЗЖС, МДМ, ИМН кои ќе запишуваат VIII семестар презапишан

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:
- Образец за запишување на семестар
- Образец за заверка на семестар
- анкетен лист на кои што е наведен условот и предметите за запишување web страна тмф - студентски портал

ПОТРЕБНИ УПЛАТНИЦИ
- 6.150,00 денари за партиципација за редовни студенти жиро сметка на тмф
-12.300.00 денари за партиципација за вонредни студенти жиро сметка на тмф
- 2.000,00 денари за лабoраторија и административни трошоци жиро сметка на тмф

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ И ПОТРЕБНИ УПЛАТНИЦИ ЗА СТУДЕНТИТЕ СО ОБНОВЕН СТАТУС:
- Образец за запишување на семестар
- Образец за заверка на семестар
-12.300.00 денари за партиципација за студентите кои го обновија статусот жиро сметка на тмф
ЗАДОЛЖИТЕЛНО: СТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ЗАПИШАТ ЕЛЕКТРОНСКИ ВО IKNOW СИТЕМОТ.
- семестар, -предмети ,-професори
НАПОМЕНА: ДОКОЛКУ СТУДЕНТИТЕ НЕ СЕ ЗАПИШАТ ВО ОПРЕДЕЛЕНИТЕ РОКОВИ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ЌЕ ТРЕБА ДА ПЛАТАТ 500,00 ДЕНАРИ КАЗНА.

Жиро сметка на ТМФ:
Број на сметка: 100000000063095
Буџетски корисник: 1600103360 788 16
Приходна шифра и програма:723012 41

Одделение за студентски прашањаII ЦИКЛУС СТУДИИ-УПИСИ!08 ФЕБ/21
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите заинтересирани кандидати, кои сакаат да се запишат на II(втор) циклус постдипломски студии, дека Конкурсот за пријавување и запишување е во периодот од 1 февруари до 1 март 2021 година.

Студиски програми на кои секој кандидат може да конкурира се:
1. Нови материјали-полимери
2. Инженерство на животна средина
3. Неорганско инженерство и заштита на животната средина
4. Менаџмент на конфекциски процеси
5. Менаџмент на квалитет
6. Металургија и метални материјали
7. Текстилна хемиска технологија и екологија
8. Екстрактивна металургија
9. Дизајн и менаџмент на технолошки процеси
10.Електрохемиско инженерство

Секој кандидат треба да ги следи следните чекори:
1. Електронско пријавување на IKnow системот;
2. Сите потребни документи, кои се означени во Конкурсот, одделно да се скенираат и да се испратат на следниот мејл: tmf-upisi@ukim.edu.mk
Во полето Предмет(Subject) во мејлот кандидатот да го запише бројот на електронската пријава од IKnow
3. Откако Комисијата ќе ги разгледа барањата, официјално на веб страната ќе ја објави листата на примени кандидати на втор циклус а потоа секој кандидат потребно е да ги донесе во оригинал сите документи за упис. (Датумот ќе биде означен).

Сите заинтересирани кандидати можат да добијат целосни информации во приложениот документ или на следните контакт адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk
dekanat@tmf.ukim.edu.mk
или на телефоните: 02 3088 267 или 3088 201.

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_II_ciklus_2020_21_II_rok.pdfКонкурс за II циклус постдипломски студии!26 ЈАН/21
С о о п ш т е н и е

Се известуваат сите заинтересирани кандидати, кои сакаат да се запишат на II циклус постдипломски студии, дека Конкурсот за пријавување и запишување ќе биде во периодот од 1 февруари до 1 март 2021 година.
Сите заинтересирани кандидати можат да добијат целосни информации во приложениот документ или на следните контакт адреси:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk
dekanat@tmf.ukim.edu.mk
или на телефоните: 02 3088 267 или 3088 201.

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_II_ciklus_2020_21_II_rok.pdf


Konkurs_II_ciklus_2020_21_II_rok.pdfИнформации за стипендистите од I година!14 ЈАН/21
Се известуваат сите стипендисти од I година дека договорите од МОН се потпишани и дека истите ќе треба да ги подигнат во ДЕКАНАТ на 20.01.2020- среда во 12.00 часот во Деканатот на факултетот.

Деканат на ТМФПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКO-ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 20...22 ДЕК/20
ЗА ЈАНУАРСКO-ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2020/2021 година

Ве известуваме дека пријавувањето на испити на прв циклус студии за ЈАНУАРСКА-ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА во учебната 2020/2021 година, ќе се врши електронски со користење на IKNOW- системот, во периодот од:
22.12.2020 до 30.12.2020 година
Студентите што ќе извршат уредно електронско пријавување на испит во IKNOW системот, задолжително треба да достават и комплетно пополнета хартиена пријава до предметниот наставник на денот на испитот, доколку испитот се полага со физичко присуство. Испитите кои ќе се полагаат on-line пријавите ќе се достават до предметниот наставник, со претходен договор со наставникот.

НАПОМЕНА: Доколку студентите не пријават испити во определениот рок во IKNOW-системот нема да можат истите да ги полагаат затоа што IKNOW-системот после определениот рок ќе биде затворен за пријавување.

Технолошко-металуршки факултетВиртуелен саем на студии во Франција!15 ДЕК/20
Почитувани студенти,
Ве известуваме дека во четврток на 17 декември 2020, од 10h00 до 18h00 ќе се организира првиот виртуелен саем на студии во Франција.
На саемот се пријавени 17 француски високообразовни институции, кои нудат студии од различни домени. Еден дел од презентациите ќе биде на англиски јазик.

Линк за платформата е: http://salonvirtual.ifs.mk/MK/

Платформата на саемот нуди вебинари, презентации на пријавените универзитети и индивидуални состаноци.

Присутни универзитети се: Универзитетот од Caen, Lyon 1, Институтот Вател за хотелиерство, Институтот Paul Bocuse за гастрономија, ISIPCA за наука за парфеми, козметика и ароми (основан од Gurelain), UniLaSalle и др.

Деканат на ТМФ


INNO -SAE 2020!14 ДЕК/20
Почитувани колеги,

Со особена чест и задоволство ја најавуваме презентацијата на студентските проекти од овогодинешната едиција на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE) 2020. Оваа година INNO-SAE е во заедничка организација на Центарот за трансфер на технологии и иновации - ИНОФЕИТ и УСС – УКИМ.

На презентацијата ќе бидат прикажани 6 интердисциплинарни студентски проекти од студенти од 9 различни факултети од УКИМ:
СКАРЛЕТ - студенти од ФЕИТ/ФИНКИ/МФС - Систем за контрола на аерозагадувачи во реално време со летало
HyTo - студенти од ФЕИТ/ФЗНХ - Автоматизиран систем за одгледување патлиџани во вода со помош на вградлив микросистем базиран на Ардуино
AAP - студенти од ФЕИТ/АФ – ArchApp
СИМ - студенти од МФ/МФС - Систем за инфузија со вградени мембрани
SalivaDiag - студенти од СФ/МФ/ФФ - Плунката како неинвазивен дијагностички биофлуид за идентификација на индивидуи со зголемен ризик за метаболички синдром и кардиоваскуларни заболувања
ЗЕЛЕН КЛУЧ - студенти од ФЗНХ/МФ/ТМФ - Зелен клуч за биолошка контрола на штетници
Ве очекуваме!
Датум и време: вторник, 15 декември 2020, од 17:00 до 19:00 часот
Регистрирајте се на: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_BfsflRfkS-qlBw05sF7hQw7a187aa8-bd5a-4155-80c6-5c527a58fb7f.pngВтор уписен рок на доктроски студии за 2020/2021 година!09 ДЕК/20
Почитувани,
Ве информираме дека вториот уписен рок од Конкурсот за запишување на студенти на трет циклус - докторски студии, за академската 2020/2021 година е објавен на веб страната на УКИМ и се наоѓа на следниот линк:

http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_III_ciklus_(vtor_upisen_rok).pdf

Листата на слободни ментори за студиските програми на трет циклус – докторски студии, исто така е на следниот линк:

http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Mentori_2020_2021.pdf

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_III_ciklus_(vtor_upisen_rok).pdfВиртуелно волонтирање во Џонсон Мети!04 ДЕК/20
Почитувани,
Џонсон Мети во рамките на своите иницијативи за општествена одговорност големо внимание посветува на волонтеризмот и активностите на вработените во помош и поддршка на локалната заедница.
Оваа година, поради настанатата ситуација со Ковид 19, вработените на оваа компанија одлучија за виртуелно волонтирање преку кое, дел од тимот на вработени директно ќе ги споделат со Вас нивните искуства на патот од кариерниот развој.

Овој настан ќе биде проследен со опуштена атмосфера, интересни говорници и интерактивни сесии со можност за директни прашања.

Online виртуелното волонтирање ќе се следи на апликацијата Microsoft Teams. За вклучување на линкот од настанот слободно контактирајте го лицето за контакт: Емилија, на мејл адресата: Emilija.Robanovska@Matthey.com или на телефонот: 075499364.

Настанот ќе се одвива на 09.12.2020- среда, со почеток од 10.00 часот како што следи:
10.00-10.15- “Лична карта” на Џонсон Мети
(Александра Симоновска, Боро Костевски, Емилија Робановска – Човечки ресурси)

10.15-12.15-Од клупа до успех / From desk to success

Јасна Милошевиќ - Дипл. инж. по хемија-Аналитичка биохемија, магистер по форензичка хемија
Моментална позиција - Супервизор во Лабораторија;
Оддел: Контрола на квалитет

Бехима Јакупоски - Дипл. инж. по хемија-Аналитичка биохемија
Моментална позиција – Лабораториски аналитичар;
Оддел: Контрола на квалитет

Деканат на ТМФ


image003.jpgРезултати од изборите на ФСС-ТМФ!03 ДЕК/20
Почитувани,
во прилог ги објавуваме резултатите од изборите на претседател и членови на Факултетското студентско собрание (ФСС) на Технолошко-металуршки факултет.
Деканат на ТМФ


Записник со резултати од гласање на нови членови на ФСС-ТМФ 2020-21.pdfИзбори на членови на СФФ на ТМФ!01 ДЕК/20
Почитувани,

Ве известуваме дека во прилог го објавуваме УПАТСТВОТО ЗА ГЛАСАЊЕ за членови на ФСС на ТМФ.

Гласањето ќе се одржи на 2/12/2020 година (среда) во периодот од 10.00 до 15.00 часот ОНЛАЈН.

Ве молиме внимателно да го прочитате Упатството и секој студент од I и II циклус студии на ТМФ да постапи согласно него.

Деканат на ТМФ


procedura_za_glasanje online.docxДонаторски online настан November fest - 30.11.2020- ФСС-ТМФ26 НОЕ/20
Почитувани,
Ве известуваме дека Универзитетското студентско собрание (УСС) при УКИМ заедно со Факултетското студентско собрание(ФСС) на Технолошко-металуршкиот факултет, со поддршка на Деканатот на ТМФ, организира online донаторски настан, кој ќе се одржи на 30.11.2020- понеделник.
Целта на овој настан е:
- да се достават до сите заинтересирани институции, дел од молекуларната храна, за дегустација, која е подготвена од страна на студентите од студиската програма: прехранбена технологија и биотехнологија, под менторство на доцент д-р Јана Клопчевска.
Собраните средства ќе бидат наменети за опремување на нова СЕНЗОРСКА ЛАБОРАТОРИЈА, која е неопходна за стекнување на практични знаења и развивање на вештини од областа на сензорската анализа, на идните инженери-технолози.
Во прилог ја објавуваме ПОКАНАТА како и ПИСМОТО ЗА НАМЕРА ЗА ДОНАЦИЈА, со кое се дава можност на заинтересираната компанија да го пополни и да даде финансиска поддршка на овој настан.
Деканат на ТМФ


ПОКАНА NOVEMBER FEST.pdfПОТВРДА - ЗА СТУДЕНТИ!24 НОЕ/20
Почитувани студенти,
во прилог ја објавуваме ПОТВРДАТА која е бланко за сите студенти и за повеќе намени(ЈСП; здравствено осигурување и друго).
Деканат на ТМФ


Potvrda prv ciklus.docxИзбор на членови на ФСС!13 НОЕ/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме Соопштението за избор на членови на Факултетското студентско собрание.
Зум линкот на кој ќе можете да се приклучите онлајн е следниот:
https://us04web.zoom.us/j/72867070140?pwd=VU5HZEs4Mm54bVNaa1l0N0VUSU1VUT09

Ве молиме да ги запазите назначените термини.
За сите дополнителни информации можете да се обратите кај доцент д-р Војо Јованов,на следниот мејл: vojo@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФ


Соопштение 13.11.2020 (2).pdfРаспоред на заеднички испити во 1 колоквиумска недела!13 НОЕ/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме РАСПОРЕДОТ НА ИСПИТИ во првата колоквиумска недела.
Деканат на ТМФ


Raspored za 1 va kol. nedela za zaednicki predmeti vo zimski semestar 2020.pdfСООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ12 НОЕ/20
Почитувани студенти,

Согласно новоностанатата состојба со вирусот COVID-19 и во насока на целосно почитување на препораките од Министерството за здравство и заклучоците на Владата на Рeпублика С. Македонија, а со цел заштита на Вашето здравје, здравјето на вработените на факултетот и јавното здравје во целост, Ве информираме за следните можности за комуникација со нас, со цел да излеземе во пресрет на Вашите барања/потреби во периодот кој претстои.

Секој студент од прв, втор и трет циклус студии на факултетот доколку има потреба од соодветен документ, треба да испрати барање по електронски пат.

Вашето барање треба да го поднесете на следната е-маil: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk

Во доставеното барање треба да доставите име и презиме, број на индекс, студиска програма, е-маil адреса и документот кој Ви е потребен.

Во најкраток можен рок ќе бидете известени по е-маil кога ќе може да го подигнете потребниот документ.

Универзитет ,,Св. Кирил и Методијˮ во Скопје
Технолошко-металуршки факултет - Скопје
Испит по маркетинг менаџмент!10 НОЕ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ве известуваме дека испитот по предметот ,,Маркетинг менаџмент" во ноемвриската сесија ќе се одржи на ден 24.11.2020(вторник) во 10,00 часот.
За дополнителни информации секој студент треба да го контактира предметниот професор.
Деканат на ТМФОДЛУКА ЗА ФСС!10 НОЕ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Во прилог ја објавуваме Одлуката за избор на Факултетското студентско собрание на Технолошко-металуршки факултет.

Деканат на ТМФ


Odluka za FSS.pdfОнлајн работилница на тема ,,Рециклирање и радиоактивност на...04 НОЕ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е

Во рамките на проектот:,,RIS- ALICE -индустриски остатоци богати со алуминиум за добивање на минерални врзива" се организира работилница на тема: ,,Рециклирање и радиоактивност на индустриски остатоци богати со алуминиум". Работилницата ќе се одржи онлајн на 9.11.2020 (понеделник), од 12.30 до 14.30 часот, на платформата zoom.
Сите информации можете да ги добиете на следниот линк:
http://ris-alice.zag.si/upcoming-events-and-news? додека заинтересираните може да се пријават на следниот линк: https://forms.gle/Yxk5W99VpbxbZvxNA.

Оваа работилница е во организација на Лабораторијата за материјали при Институтот за нуклеарна наука ,,Винча" Од Белград, Р.Србија.

Деканат на ТМФ
Добитници на стипендии од II циклус од ОКТА АД Скопје04 НОЕ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ве известуваме дека ОКТА АД Скопје, после објавениот Конкурс и реализираните интервјуа со кандидатите, одлучи оваа академска година да ги стипендира следните две студентки, на II циклус студии на ТМФ:
1. Ема Стојчевска и
2. Матеја Кубин.

Деканат на ТМФ
Повик за тренинг програма за млади лица од 18-29 години!30 ОКТ/20
Почитувани,
во прилог го објавуваме повикот за тренинг програма за претприемништво за млади лица на возраст од 18-29 години.
Во прилог го објавуваме целосното соопштение.
Лице за контакт: Александар Спасов- aleksandar@agora.org.mk

Деканат на ТМФ


pokana_za_sorabotka (1).zipMОН- Рокот за продолжување на студентска стипендија е до 30 ...30 ОКТ/20
Рокот за продолжување на правото на студентска стипендија е до 30 ноември

Се известуваат сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, дека крајниот рок за достава на документите до МОН се продолжува до 30.11.2020 година.

Корисникот на стипендија треба да достави потврда за запишан нареден семестар, односно година на студирање и уверение/потврда за предвидени и положени испити со успех од претходните години и индекс на увид, како докази дека има положено 80% односно 90% (зависно од типот на стипендија кој го користи) од предвидените испити, односно дека го одржал просечниот успех на студирањето, согласно договорот за стипендија.

Документите се доставуваат преку писарницата на МОН или по пошта (препорачана пратка со повратница) на адреса: бул. „Св. Кирил и Методиј“ бр.54, 1000 Скопје.


http://mon.gov.mk/content/?id=3452Објава на распореди за ноемвриска сесија 2020!30 ОКТ/20
Соопштение
Ве известуваме дека распоредите за ноемвриската сесија 2020 се објавени на Студентскиот портал за сите насоки.
ДЕКАНАТ НА ТМФ


Распореди_со_мала_корекција.zipКАЛЕНДАР НА АКТИВНОСТИ ЗА 2020/21 ГОДИНА27 ОКТ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ве известуваме дека во прилог го објавуваме годишниот календар на планирани активности за академската 2020/21 година(сесии, колоквиумски недели, уписи).
Истиот е објавен на веб- страната, во графата: За факултетот, подграфа - Календар.

Деканат на ТМФ


КАЛЕНДАР НА АКТИВНОСТИ 2020-21 ГОДИНА.pdfПрелиминарна листа за III циклус-Металургија!22 ОКТ/20
Почитувани,
во прилог ја објавуваме прелиминараната листа за III циклус докторски студии, за студиската програма: МЕТАЛУРГИЈА.

Деканат на ТМФ


prel.lista.pdfИнформација- Виртуелен Саем за вработување од 2 до 13 ноемвр...21 ОКТ/20
Почитувани студенти,
БЕСТ Скопје ве поканува на новото издание на Job Fair - Саем за вработување и кариера кој се организира веќе 16 години.
Оваа година Саемот за вработување ќе се одржува во периодот од 2 до 13 ноември 2020 година.
Во прилог го објавуваме дописот со потребните линкови за учество.
Деканат на ТМФ


Job Fair - инфо тест за студенти.docxПредавање по предметот: Индустриска микробиологија20 ОКТ/20
С о о п ш т е н и е

Се известуваат студентите, кои треба да го следат предметот: Индустриска микробиологија кај професор д-р Ирина Младеновска дека планираното предавање ќе се одржи онлајн, во среда, на 21.10.2020, со почеток во 9.00 часот, на zoom платформата.

Мeeting ID за предавањето е: 332 233 8654
Лозинка за предавањето е: BC3StJ.

Деканат на ТМФВебинар на 21.10.2020 во 14.00 часот!19 ОКТ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Во рамки на проектот: „Индустриски остатоци, богати со Аl за добивање минерални врзива во регионот на Источна и Југо-Источна Европа” од програмата на Европскиот институт за иновации и технологии (ЕIT Raw Materials, Н2020), Цементарница УСЈЕ, Групација ТИТАН во соработка со Технолошко-металуршки факултет организира вебинар, на тема: ,,Кон цементи со ниска СО2 емисија".

Вебинарот ќе се одржи на 21.10 2020 (среда), со почеток во 14 часот, на платформата ZOOM.

Секој кој сака да учествува, за влез и лозинка за присуство обратете се кај д-р Билјана Анѓушева, в.д. продекан за финансии и соработка со стопанство. (biljana@tmf.ukim.edu.mk)

Во прилог ја објавуваме Агендата од Вебинарот!

Деканат на ТМФ
Агенда - RIS ALiCE, 21.10.2020.docxСООПШТЕНИЕ ДО СИТЕ СТУДЕНТИ НА ТМФ!14 ОКТ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е

Задолжителна обврска за овој семестар, за сите студенти, е да ги активираат своите адреси на Microsoft 365 или на следниот линк: https://www.office.com/?auth=2.

Со активирање на адресите, сите ќе учестуваат во онлајн наставате на платформата МЅ Тeams, со која ќе можат да следат настава.

Со пакетот, студентите добиваат Оne drive 2GB меморија и опција за следење на аудиториските вежби преку MЅ White Board.

Mејл адресите на студентите се: ime.prezime@students.tmf.ukim.mk


За сите дополнителни информации, мејл адреса за контакт е dekanat@tmf.ukim.edu.mk.

Деканат на ТМФПријавување на II циклус студии!13 ОКТ/20
Почитувани,
Ве известуваме дека уписот за II циклус студии на Технолошко-металуршки факултет е во тек и ќе трае до 15.10.2020.
Запишувањето на примените кандидати ќе биде од 20-23 октомври 2020.
Секој кандидат треба да се запише на IKNOW системот а потоа сите потребни документи, скенирани во зип-фолдер да бидат пратени на следниот мејл:upisi-tmf@ukim.edu.mk.
Во прилог го објавуваме Конкурсот за II циклус, во кој се назначени сите услови и потребни документи.

ДЕКАНАТ НА ТМФ


Konkurs_II_ciklus_2020_2021.pdfНОВИ СТИПЕНДИСТИ ОД МОН И УКИМ ЗА 2020/21 ГОДИНА!13 ОКТ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е

Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме финалниот список на стипендисти од УКИМ и МОН, за академската 2020/21 година!

Сите студенти во вторник(13.10.2020 година) можат да поминат на факултет и во периодот од 10.00 до 12.00 часот да го побараат договорот, кој треба да биде лично потпишан од страна на секој стипендист.

Ве молиме да се запази временскиот период и мерките за заштита.

Деканат на ТМФ


ЛИСТА НА ДОБИТНИЦИ НА СТИПЕНДИИ2020-21.pdfИНФОРМАЦИИ ЗА СТИПЕНДИСТИТЕ НА МОН!09 ОКТ/20
СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ ОД II, III и IV ГОДИНА, КОИ СЕ СТИПЕНДИСТИ НА МОН, ДЕКА НАЈДОЦНА ДО 30.10.2020 ГОДИНА ЌЕ ТРЕБА ДА ГИ ОДНЕСАТ ПОТРЕБНИТЕ ДОКУМЕНТИ ВО МОН, КАЈ ОДГОВОРНОТO ЛИЦЕ ЏЕМИЛЕ, НА 11 КАТ, ВО ЗГРАДАТА НА МОН.
ПОРАДИ ОКОЛНОСТИТЕ ПОВРЗАНИ СО КОВИД 19, ПОЖЕЛНО Е ДА СЕ СОБЕРАТ ДОКУМЕНТИТЕ ПО ГОДИНИ И ЕДНО ЛИЦЕ ДА ГИ ОДНЕСЕ КАКО ПРЕТСТАВНИК ЗА СЕКОЈА ГОДИНА.
ДЕКАНАТ НА ТМФРЕВИДИРАН РАСПОРЕД НА ЧАСОВИ ЗА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР 2020/21 ГОДИ...07 ОКТ/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме ревидираниот Распоред на часови за зимски семестар, за академската 2020/21 година.
Доколку постојат некои дополнителни измени истите ќе бидат навремено објавени.
ДЕКАНАТ НА ТМФ


raspored na casovi vo zimski semestar 2020-2021, 07.10.2020.pdfЗа сите студентите од I година-предавања по ОИТ!07 ОКТ/20
СООПШТЕНИЕ
Се информираат сите студенти од I година, кои треба да го слушаат (како задолжителен) предметот: ОСНОВИ НА ИНЖЕНЕРСКА ТЕХНИКА, кај професор д-р Ирена Мицкова, дека:
- наставата ќе се одвива онлајн
- предметот се слуша во прв и втор семестар но се запишува во втор семестар
- сите студенти од I година потребно е да се пријават во групата на Facebook, на следниот линк: https://www.facebook.com/groups/653160245615559/
најдоцна до 13.10.2020 (вторник) со внесување име, презиме и број на индекс на назначеното место.
Предметен наставник
Професор д-р Ирена Мицкова
Соопштение за одржување на наставата во академската 2020/21 ...07 ОКТ/20
СООПШТЕНИЕ

Врз основа на донесената О Д Л У К А, Ве информираме дека изведувањето на наставата во зимскиот семестар, во академската 2020/2021 година, ќе биде реализирана на следниот начин:
1. Наставата на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, во состав на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, согласно на новонастанатата ситуација со пандемијата и вирусот Ковид 19, во зимскиот семестар, во академската 2020/2021 година ќе се изведува комбинирано.
2. Предавањата да се изведуваат онлајн, на повеќе начини, со електронска интеракција наставник -студент, преку бесплатниот пакет Microsoft 365 или Мoodle (платформите ќе бидат интегрирани во вкупниот логин или https://servisi.ukim.mk/), согласно изборот на предметниот наставник.
3. Аудиториските вежби да се реализираат со електронска интеракција наставник-студент односно со користење на Microsoft 365 алатките (MS white board) или со користење на постоечките смарт табли на факултетот.

4. Лабораториските вежби да се реализираат со физичко присуство во помали групи според распоред и протоколи за заштита, комбинирано доколку предметниот професор оцени дека постои можност за успешно изведување на истите или на алтернативни начини на изведување.

4. Наставата и вежбите (лабораториски и аудиториски) ќе се одвиваат согласно на распоредот за часови, кој ќе се објави на веб страната на факултетот.

5. Испитната сесија ќе се одвива согласно предвидениот Календар на активности со физичко присуство или со онлајн интеракција наставник-студент, преку постоечките платформи.

Деканат на ТМФ
Промена на предметен наставник на изборен предмет во I циклу...02 ОКТ/20
Почитувани бруцоши,

Меѓу објавените ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ, кои беа објавени вчера и кои Ви беа дадени во листовите за упис, на првиот академски час, Ве информираме дека кај изборниот предмет ,,Полимерни композити" како предметен наставник е проф. д-р Анита Грозданов.

Деканат на ТМФЗа студентите од I година-воведни предавања!02 ОКТ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е

Почитувани бруцоши,
Ве информираме дека воведното предавање по предметот ,,Општа и неорганска хемија 1" за студентите од прва година, ќе се одвива по следниот редослед:
- студентите од студиската програма: Прехранбена технологија и биотехнологија(ПТБ) ќе се одржи во вторник, 6.10.2020. во 9.00 часот, во предавална број 315, со професор д-р Гордана Русеска.
- студентите од сите останати студиски програми ќе се одржи во вторник, 6.10.2020, во 9.00 часот во Амфитеатарот на ТМФ, со професор д-р Билјана Анѓушева.

Сите студенти од прва година, кои го одбрале изборниот предмет ,,Процеси на преработка на отпадни води" ќе имаат воведно предавање во понеделник, 5.10.2020. во 9 и 40 часот, во предавална број 315.

Повторно напоменуваме дека при Вашето физичко предавање треба да ги почитувате протоколите за заштита од КОВИД 19(носење маски, држење дистанца и задолжително користење на средствата за дезинфекција.

ДЕКАНАТ НА ТМФII известување за студентите!01 ОКТ/20
Ги известуваме сите студенти од I година дека пријавувањето на изборните и задолжителните предмети во IKNOW системот ќе може да се реализира од понедeлник или вторник т.е. oд 5 или 6 октомври 2020 година.
За сите информации можете да се информирате и електронски на следните мејлови:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk
dekanat@tmf.ukim.edu.mk

Деканат на ТМФИзвестување за студентите од I година!01 ОКТ/20
Известување за студентите од I година!

Почитувани студенти,
Ве известуваме дека во I година ќе ги имaтe следните предмети:

ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПРЕДМЕТИ
- МАТЕМАТИКА- секој студент има право да избере кај професор сака да го следи предметот
(избор: проф. д-р Бети Андоновиќ или д-р Павле димовски, вонр. проф)
- ФИЗИКА- се запишува во Iknow во I семестар но поради обемноста на материјалот ќе го следите во двата семестра
- НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА
за студиската програма: прехранбена технологија и биотехнологија студентите треба да ја изберат проф. д-р Гордана Русеска
а сите преостанати од другите програми треба да ја изберат проф. д-р Билјана Анѓушева, вонр. проф.
- ОСНОВИ НА ИНЖЕНЕРСКА ТЕХНИКА(се слуша во I семестар, но се запишува во II семестар)

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ
Студентите можат да изберат 2 изборни предмети од долуназначените 6 изборни предмети:

1. Англиски јазик 1- проф.д-р.Солзица Поповска

2. Хемија на храна- проф. д-р.Весна Рафајловска

3. Основни процеси во биотехнологијата- проф. д-р.Мишела Темков

4. Полимерни композитни материјали- проф. д-р.Гордана Богоева-Гацева

5. Процеси на преработка на отпадни води- проф. д-р.Гордана Русеска

6. Дизајнирање на хемиска процесна опрема- проф. д-р.Славчо Алексовски

Деканат на ТМФПродолжување на рокот за пријавување и запишување на Конкурс...28 СЕП/20
ИЗВЕСТУВАЊЕ

Со Одлука на Ректорска Управа бр. 02-756/4 од 22.09.2020 год. се продолжува рокот за пријавување и запишување на Конкурсот за запишување студенти на трет циклус – докторски студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и тој се продолжува до 15.10.2020 година.

Измената на Конкурсот за запишување студенти на трет циклус – докторски студии на студиските програми наУниверзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во Глава V. Рокови за пријавување и запишување на кандидатите со табеларниот преглед, дополнително ќе биде објавена.Анкетни листови!26 СЕП/20
Почитувани студенти,
сите анкетни листови за упис на зимски семестар се објавени на студентскиот портал!ЕЛЕКТРОНСКИ АДРЕСИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ!14 СЕП/20
Почитувани кандидати,
Ве информираме дека на веб страната на УКИМ се поставени две електронски адреси, на кои треба да се доставуваат документите за пријавување од страна на кандидатите, за запишување на трет циклус докторски студии, скенирани во pdf форма (согласно објавениот Конкурс за трет циклус студии).

Електронските адреси за конкурирање на III ЦИКЛУС ДОКТОРСКИ СТУДИИ се следните:
odd.nauka@ukim.edu.mk
skola_za_ds@ukim.edu.mk
За сите дополнителни информации, секој кандидат може да се информира на следниот линк:
http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=152&glavno=8

Пријавите од секој кандидат ќе бидат испечатени и заверени со архивски број во Ректоратот на УКИМ, а потоа сите документи ќе бидат препратени до соодветната студиска програма (раководителот и администрацијата на таа студиска програма), по електронски пат.
Во прилог го објавуваме Конкурсот за упис на III циклус студии.

Рок за пријавување и запишување Прв уписен рок Втор уписен рок
Пријавување на кандидатите- 14-28.9.2020 14–21.12.2020
Објавување прелиминарни листи 5.10.2020 25.12.2020
Одлучување по приговори 12.10.2020 11.01.2021
Објавување конечни листи 19.10.2020 18.01.2021
Запишување на кандидатите 26–30.10.2020 25-29.1.2021

Раководители на III циклус студии на Технолошко-металуршки факултет се:
- професор д-р Кирил Лисичков- Раководител на ТЕХНОЛОГИЈА(mail:lkiril@tmf.ukim.edu.mk)
- вонреден професор д-р Дафинка Стоевска-Гоговска-Раководител на МЕТАЛУРГИЈА (mail:dafinka@tmf.ukim.edu.mk)

Деканат на ТМФ


Konkurs-tret_ciklus_2020_2021.pdfПРОМЕНА НА ЛИСТАТА НА ДОБИТНИЦИ НА СТИПЕНДИИ ОД УКИМ!14 СЕП/20
Почитувани,
Ве известуваме дека првите 10 кандидати со највисоки поени се добитници на едногодишни стипендии од Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј" во Скопје.
Овој тип стипендија е едногодишна и со неа студентите се ослободени од плаќање на годишната партиципација.
Во прилог ги објавуваме 10 добитници на овие стипендии, но поради административни прописи, сите студенти ќе ги платат влезните трошоци а ќе бидат ослободени од трошоците во вториот и третиот семестар.
За сите дополнителни информации секој студент ќе биде известен!
Деканат на ТМФ


ДОБИТНИЦИ НА ЕДНОГОДИШНИ СТИПЕНДИИ.pdfОГЛАС за доделување на 2 стипенди од ОКТА за 2 циклус студии...01 СЕП/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме Огласот за доделување на 2 стипендии од ОКТА АД за студентите кои за првпат се запишуваат на втор циклус студии на Технолошко-металуршкиот факултет.
Условите за конкурирање се објавени во приложениот документ.
Деканат на ТМФ


Oglas ТMF_2020.pdfИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА НОВИТЕ КАНДИДАТИ!27 АВГ/20
Почитувани кандидати,
Ве известуваме дека при запишувањето на Технолошко-металуршкиот факултет потребно е следното:
1. ДА СЕ ИСЧИТА КОНКУРСОТ ЗА УПИС И УПАТСТВОТО КОЕ Е ЗАКАЧЕНО ВО Power point форма.
2. Оваа година пријавувањето се одвива ЕЛЕКТРОНСКИ, и тоа на 2(две) места:
- во IKNOW програмот и
- на следната мејл адреса: upisi-tmf@ukim.edu.mк
2.1. Во IKNOW- треба да се пополнат сите барани податоци со НАПОМЕНА, дека на последната страница сите документи кои се објавени треба:
- да се потполнат,
- испечатат,
- потпишат,
- скенираат и
- да се прикачат во соодветното поле кое е означено со името на документот.
На пример. - Свидетелство 1 година предна страна-
Свидетелството треба да се скенира и предната страна да се прикачи во тоа поле...
На крај, откако ќе се прикачат сите документи во IKNOW се стиснува копчето ПРАТИ и со тоа е завршена пријавата.
2.2. Сите барани документи за пријава потребно е да СЕ СКЕНИРААТ и да се зипуваат во WINRAR фолдер и да се ипратат на следниот мејл:upisi-tmf@ukim.edu.mk
Во полето Subject потребно е да се внесе бројот на Вашата онлајн пријава од IKNOW системот ( на пример: 81529- електронксиот број се наоѓа во Iknow системот на сината горна линија).
Напомена:
СИТЕ ДОКУМЕНТИ КАКО ШТО СЕ:
- ИЗЈАВА ЗА ВЕРОДОСТОЈНОСТ
- ИЗЈАВА ЗА СОГЛАСНОСТ и други треба да се испечатат и потпишат а потоа да се скенираат и испратат заедно со сите други докуметни.
ДОКОЛКУ НЕКОЈ ИМА БИЛО КАКОВ ПРОБЛЕМ ПОВРЗАН СО УПИСИТЕ СЛОБОДНО МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ НА СЛЕДНИТЕ ТЕЛЕФОНСКИ БРОЕВИ:
075 223 544/075 223 535/02 3088 201 или на мејл адресите:
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk или dekanat@tmf.ukim.edu.mk
Деканат на ТМФУПИСИ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЗА АКАДЕМСКАТА.pptxISCMP2020****ONLINE26 АВГ/20
Се известуваат сите студенти, магистранти и докторанди, дека овогодинешниот IV. Меѓународен конгрес на материјали и полимери ќе се одржи онлајн, во периодот од 7-10 октомври 2020, согласно околностите поврзани со КОВИД 19.
За сите подетални информации го споделуваме следниот линк: http://www.iscmp.org/
Деканат на ТМФAdria Internship Programme!25 АВГ/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме известувањето за програмата:,,Adria Internship Programme".
Оваа програма се реализира од страна на Рударско-геолошко-нафтениот факултет при Универзитетот во Загреб и се однесува на сите студенти од Адриа регионот во кој влегува и нашата држава.
За сите дополнителни информации можете да се информирате на следната веб страница:https://adriainternship.wordpress.com или на следниот мејл:petra.grgasovic@rgn.unizg.hr
Деканат на ТМФ


AdriaInternshipProgramme.pdfЛинк за пријава на проблеми при уписи на ТМФ!24 АВГ/20
Почитувани,
доколку при упишување на IKNOW системот Ви се појават некакви проблеми, можете да ги пријавите на оваа страна:
http://ukim.edu.mk/iknow-help/
каде навремено ќе добиете помош и одговор.
Деканат на ТМФОтворена опцијата за испраќање на е-пријавата!12 АВГ/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Почитувани кандидати Ве известуваме дека во I-KNOW системот е отворена опцијата за испраќање на сите потребни скенирани документи и дека истата можат да ја активираат. Како што пишуваше во I-KNOW системот секој кандидат би требало на мејл веќе да има добиено известување за оваа опција.
Воедно ги известуваме сите кандидати кои ја имаат целосно пополнето електронската пријава во I-KNOW системот дека треба истите скенирани документи да ги препратат и на следната електронска адреса: upisi-tmf@ukim.edu.mk.
Во прилог Ви ја препраќаме сликата од последната страна на која се ставени сите документи кои треба да се скенираат.
За сите дополнителни информации, можете да се обратите на следните мејлови или телефонски броеви:
dekanat@tmf.ukim.edu.mk - 02 3088 201
st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk- 075 223 535
Деканат на ТМФ117387146_223764065727484_5310910238561417486_n.jpgИздавање на документи!17 ЈУЛ/20
Почитувани студенти,
Согласно објавениот Конкурс за прием на студенти, запишани на додипломски студии во државните студентски домови и други објекти за сместување во Република С.Македонија за студиската 2020/2021 година, од страна на Министерството за образование и наука, Ве информираме дека Технолошко-металуршкиот факултет ќе издава уверенија на 14,17 и 18 Август 2020 година.
Согласно ситуацијата со КОВИД19, се замолуваат сите студенти кои имаат потреба од било каков документ дека истиот ќе го превземаат од СТУДЕНТСКИОТ ПОРТАЛ, следејќи ги следните упатства:
1. Издавање на УВЕРЕНИЕ ЗА ПОЛОЖЕНИ ИСПИТИ
- се симнува од Студентскиот портал и треба да се пополни во три примероци;
2. ПОТВРДА
- се превзема од Студентскиот портал, со цел на дознака за каде што ви е потребно
3. УППИ-ОБРАЗЕЦ
- се превзема од страната на Министерство за образование и наука(МОН)
4. За издавање на уверение за положени испити потребно е да се уплати на уплатница износ од 400,00 денари на жиро-сметката на факултетот.
Доколку имате некакви прашања или потреба од било какви други уверенија или потврди, слободно можете да ја контактирате Службата за студентски прашања на ТМФ, на следниот мејл: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk или на следниот телефон: 075 223 535.
Притоа Ве известуваме дека Службата за студентски прашања, на следните датуми: 14,17 и 18 август 2020 ќе ги издава уверенијата на два начина:
1. електронски (потпишани и скенирани) или
2. ќе се подигаат физички во горенаведените термини по претходен договор со Службата.
Деканат на ТМФКонкурс за III циклус студии за академската 2020/2021 година...13 ЈУЛ/20
Почитувани кандидати,
во прилог Ви го објавуваме Конкурсот за III циклус студии за академската 2020/2021 година и истиот со сите дополнителни информации можете да ги најдете на следниот линк:
http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=152&glavno=8

Роковите за пријавување и конкурирање се следните:
---------------------------------------------------------------
Рок за пријавување и запишување- Прв уписен рок-Втор уписен рок
Пријавување на кандидатите 14–28.9.2020 14-21.12.2020
Објавување прелиминарни листи 5.10.2020 25.12.2020
Одлучување по приговори 12.10.2020 11.01.2021
Објавување конечни листи 19.10.2020 18.01.2021
Запишување на кандидатите 26–30.10.2020 25–29.01.2021

На долуозначениот линк се наоѓа листата со ментори од ТМФ.
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Mentori_2020_2021.pdf

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Mentori_2020_2021.pdfКонкурс за II циклус студии за академската 2020/2021 година!01 ЈУЛ/20
Почитувани дипломци и кандидати,
Ве известуваме дека излезе Конкурсот за II циклус студии, за академската 2020/2021 година.
Технолошко-металуршкиот факултет нуди 10 студиски програми од втор циклус:
- металургија и метални материјали;
- екстрактивна металургија;
- нови материјали-полимери;
- неорганско инженерство и заштита на животна средина;
- дизајн и менаџмент на технолошки процеси;
- електрохемиско инженерство;
- текстилна хемиска технологија и екологија;
- менаџмент на конфекциски процеси;
- инженерство на животна средина и
- менаџмент на квалитет.
Доколку сте заинтересирани да ги продолжите Вашите знаења во некоја од горенаведените области, во прилог го објавуваме Конкурсот, во кој можете да се запознаете со сите детали и информации.
Ве известуваме дека роковите за пријавување и запишување за сите студиски програми се по следниот редослед:
I рок
- пријавување на кандидатите: 30 септември-15 октомври 2020 година
- запишување на кандидатите: 20-23 октомври 2020 година
II рок
- пријавување на кандидатите: 1 февруари-1 март 2021 година
- запишување на кандидатите: 3-5 март 2021 година.
За сите дополнителни информации можете да се обратите на следните телефонски броеви: 02 3088 201 и 3088 267.

Деканат на ТМФ


http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_II_ciklus_2020_2021.pdf


Konkurs_II_ciklus_2020_2021.pdfКонкурс за прием на 2 истражувачи за работа на проект!25 ЈУН/20
Во рамките на проектот „Преносни полначи“ (“Portable chargers” Nato SPS G5772), финансиран од програмата NATO наука за мир и безбедност, се распишува следниов:
К О Н К У Р С
за прием на 2 млади истражувачи за работа на проектот во периодот од 15.9.2020 до 15.09.2023г.
Услови за прием на кандидатите се следни:
•да поседуваат диплома за дипломиран инженер технолог или дипломиран инженер по хемија или дипломиран инженер по физика и
•да го познаваат добро англискиот јазик (говорење и пишување).

Подетални информации може да се добијат на електронска пошта кај проф. д-р Александра Бужаровска на следниот мејл:abuzar@tmf.ukim.edu.mk

Апликациите (кратка биографија и кратко мотивациско писмо), да се испратат на следната маил адреса: abuzar@tmf.ukim.edu.mk до 1 август 2020 година.Конкурс за упис во академската 2020/2021 година!25 ЈУН/20
Почитувани кандидати,
во прилог го објавуваме Конкурсот за упис во академската 2020/2021 година.
За сите дополнителни информации можете да се информирате на следните начини:
- телефонски броеви: 02-3088-201 или 3088 267
- мail:dekanat@tmf.ukim.edu.mk или info@tmf.ukim.edu.mk
- Facebook страна: Faculty of Technology and Metalurgy in Skopje

Деканат на ТМФ
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs-I-ciklus_2020_2021.pdf


Konkurs-I-ciklus_2020_2021.pdfКонкурс Еразмус + за академската 2020/2021 година! 25 ЈУН/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Почитувани студенти,
во прилог го доставуваме Конкурсот за Еразмус + за академската 2020/2021 година.
Студентите, кои аплицираат, треба да ги достават апликациите во 3 примероци односно еден примерок за студентот, 1 за Еразмус+ координаторот и 1 за Универзитетот.
Примероците треба да се достават најдоцна до 5 октомври 2020 гпдина, кај координаторот за Еразмус+ а факултетот прави ранг-листа на пријавените студенти согласно поставените критериуми (успех во студиите, познавање на странски јазик на кој се изведува наставата на универзотетот во ЕУ, мотивација и сл).
Сите дополнителни информации може да се најдат на веб- страната на универзитетот, под меѓународна соработка/ERASMUS + програма или во консултација со Еразмус + координаторот.

Деканат на ТМФ


650_650_KONKURS-1.docxНека ни е честит 19 јуни- ДЕНОТ НА ФАКУЛТЕТОТ!19 ЈУН/20
Почитувани колеги и студенти,

19 Јуни, Денот на Технолошко- металуршкиот факултет - 61 година од основањето. Едукација, наука, истражување, соработка со стопанство, меѓународна соработка, едуциран кадар - дипломци, магистри, доктори на науки, студенти...нашата мисија и визија.

Традиционалното доделување на дипломите, студентската модна ревија, денес се во убавите наши спомени, но со надеж дека повторно тоа ќе биде наша цел.

Сепак, да го означиме Денот на ТМФ во духот на сегашноста (линк од факултети:https://www.fakulteti.mk/news/19062020/intervju-so-v-d-dekankata-na-tmf-profesor-d-r-emilija-fidanchevski-stolbot-na-nashiot-fakultet-se-uspeshnite-diplomirani-studenti)

Денес, кога славиме 61 година од постоењето на нашата високообразовна институција, во услови на актуелна состојба на пандемија, нашиот факултет, како еден од техничките факултети на УКИМ, успева успешно да одговори на сите предизвици, поврзани со наставата по електронски пат!

Нека ни е честит Денот на нашиот факултет -19 Јуни!


https://www.fakulteti.mk/news/19062020/intervju-so-v-d-dekankata-na-tmf-profesor-d-r-emilija-fidanchevski-stolbot-na-nashiot-fakultet-se-uspeshnite-diplomirani-studenti?fbclid=IwAR039xWiVeJTF3bgJ6N5Ptlc9rUXDprE8iddNZTkBUBGI-4xEbSqxmRsRiIПријавување на испити само електронски!19 ЈУН/20
С О О П Ш Т Е Н И Е

Почитувани студенти,

Ве информираме дека согласно моменталната состојба пријавувањето на испитите во јунската сесија ќе се одвива само електронски.
Сите пријави ќе треба да се поднесат во Службата за студентски прашања во септември.

Деканат на ТМФПротокол при изведување на испитите!11 ЈУН/20
Почитувани студенти,
поради почитување на Протоколот за полагање на испитите со физичко присуство, Ве молиме, пред полагање на испитот и влезот во зградата на факултетот, да нема групирање.

Пред започнување на испитот, местото каде што треба да бидат студентите е големиот паркинг на влезот од факултетската зграда со почитување на растојанието.

Студентите не треба да влегуваат на испит се додека не бидат повикани од предметниот професор.

Деканат на ТМФПротокол и информација за тек на испитите!08 ЈУН/20
Почитувани ,
Ве информираме дека фотокопирницата во рамките на нашиот факултет, ќе започне со работа на 08.06 (понеделник) 2020 согласно на потребите.
Доколку имате потреба од копирање на материјали Ве молиме претходно да се јавите на тел.број 070 217 949 или на адреса fotokopir.knizarnica@gmail.com со цел да не се создаваат гужви и групирање за фотокопирање на материјалите.
Потврдата за копирање и тетратки за испит ќе се подигнуваат преку шалтерот на информации во Деканат.
Тетратките треба да се подигнат најмалку 1 час пред полагање на испитот и да се постават на работната површина, во просторијата во која ќе се полага испитот, пред да влезат студентите со задолжително растојание и примена на протоколот за полагање на испити кои Ви беше доставен.
По завршување на испитот студентот тетратката да ја остави на работната површина. Студентите просторијата да ја напуштаат еден по еден без групирање во зградата на факултетот заради заштита од Ковид 19 и да не се задржуваат во зградата.
Со почитување на протоколите и дадените насоки заеднички да придонесеме за поголема заштита на здравјето.
Деканат на ТМФПротокол при изведување на испитите!01 ЈУН/20
Почитувани студенти,
во прилог Ви го објавуваме Протоколот кој мора да се запази при полагање на испитите.
Деканат на ТМФ


ПРОТОКОЛ ПРИ ИЗВЕДУВАЊЕ НА ИСПИТИТЕ.pdfОтворен семинар преку интернет во соработка со КОСТАЛ!21 МАЈ/20
Почитувани студенти,
во прилог Ви го објавуваме отворениот семинар преку интернет кој се реализира во соработка со компанијата ,,КОСТАЛ" од Охрид.
Сите заинтересирани студенти можат да се приклучат, а особено е важен за студентите од 3 и 4 година од студиските насоки: Инженерство на материјали и нанотехнологии и Металургија.
Деканат на ТМФ


Отворен семинар преку интернет во соработка со КОСТАЛ_0.pdfПОВИК ЗА СТУДЕНТИТЕ ЗА УЧЕСТВО НА СКУН!19 МАЈ/20
Ни претставува чест и задоволство официјално да Ви ја најавиме Првата Студентска Конференција на младите Уметници и Научници (СКУН), организирана од ФСС ТМФ, ФСС ПМФ и ФСС ФЛУ, што ќе се одржи на 13-14 октомври 2020 година во Амфитеатарот на ТМФ. Конференцијата е отворена за сите студенти од прв, втор и трет циклус. Во прилог можете да ги најдете повикот за трудови и образецот за пишување на трудови, кој треба да го превземете како и да го користите истиот документ за пишување на Вашите трудови. Во повикот ќе најдете повеќе информации, а доколку имате дополнителни прашања може да нè контактирате преку e-mail: skun.konferencija@gmail.com, на Instagram: skun.2020 или на Facebook: СКУН.
Им посакуваме успешна работа на сите учесници!

ФСС ТМФ


Повик-за-трудови-СКУН-converted.pdfПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2020 година...18 МАЈ/20

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ
ЗА ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2020 година

Пријавување на испити за ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА ќе се врши во период од 18 мај 2020 до 31 мај 2020 година.
Сите студенти испитите задолжително треба да ги пријават електронски преку IKNOW системот.
Студентите што ќе извршат уредно електронско пријавување на испит во IKNOW системот, задолжително треба да достават и комплетно пополнета хартиена пријава до предметниот наставник

Поради новонастаната состојба во државата со пандемијата и Корона вирусот-Ковид 19, Технолошко-металуршкиoт факултет дополнително ќе Ве извести за начинот на полагање на испитите и доставување на пријавите за испит во хартиена форма кога ќе се создадат услови.
Одделение за студентски прашањаУпатство за користење на Мicrosoft Teams за студентите!14 АПР/20
Почитувани студенти,
во прилог го препраќаме упатството за користење на апликацијата Microsoft Teams, кое би можеле сите студенти од ТМФ, да го користат во договор со наставниот кадар.
Притоа Ве информираме дека се отворени сите сметки на студентите на Технолошко-металуршкиот факултет, на следниот начин:ime.prezime@students.tmf.ukim.mk.
Линкот на кој може да се дознае корисничкото име/студентска e-mail адреса и промена на лозинка е следниот:https://www.youtube.com/watch?v=AAL23pVUiT4&feature=youtu.be
Деканат на ТМФ


inbound1759564481986078674.pdfЛЕТНА ПРАКСА ВО АЛКАЛОИД!12 АПР/20
Почитувани студенти,
во прилог го објавуваме огласот за летна пракса во АЛКАЛОИД АД СКОПЈЕ.
Притоа напоменуваме дека редовните студенти на додипломските студии од Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, од следните студиски програми можат да аплицираат на овој конкурс:
-Неорганско инженерство и заштита на животната средина,
студенти од 6. или од 8. семестар;
-Полимерни материјали – дизајн и менаџмент, студенти од
6. или од 8. семестар;
-Прехранбена технологија и биотехнологија, студенти од
6. или од 8. семестар;
- Дизајн и менаџмент на технолошки процеси, студенти од
6. или од 8. семестар и
-Инженерство на материјали и нанотехнологии, студенти од
6. или од 8. семестар.
Вашите апликации (кратка биографија и мотивациско писмо) можете да ги испратите на следниот мејл: intern@Alkaloid.com.mk најдоцна до 19.4.2020 година.
Изборот на најмалку 30 (триесет) практиканти ќе биде спроведен во април и во мај 2020 година преку процес на селекција, проследен со тестирања и со интервјуа.
Деканат на ТМФ


HR-Letna Praksa 2020 - Oglas - FINAL.PDFСоопштение за студентите!10 АПР/20
С О О П Ш Т Е Н И Е
Ве известуваме дека поради новонастанатата ситуација поврзана со КОВИД 19, Технолошко -металуршкиот факултет наставата во летниот семестар ќе ја организира преку средствата за електронска комуникација.
Начинот на наставата ќе се одвива согласно објавениот распоред и во договор со предметните наставници.
Во прилог следи одлуката.

Деканат на ТМФ


Одлука за настава.pdfСООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ 26 МАР/20
Почитувани студенти,

Согласно новоностанатата состојба со вирусот COVID-19 и вонредната состојба во државата, Технолошко-металурски факултет наставата ќе ја реализира преку средства за електронска комуникација.

Студентите кои имаат изборни предмети, а сеуште не стапиле во контакт со наставниците за начинот за реализација на наставата имаат ибврска по електронска пошта(емаил) да ги исконтактираат наставникот.

Доколку Ви се потребни одредени дополнителни информации барањето може да го поднесете на следната емаил адреса: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk.

Универзитет ,,Св. Кирил и Методијˮ во Скопје
Технолошко-металуршки факултет - Скопје
СООПШТЕНИЕ ДО СТУДЕНТИТЕ!25 МАР/20
Почитувани студенти,

Согласно новонастанатата состојба со корона вирусот COVID-19 и во насока на целосно почитување на препораките од Министерството за здравство и заклучоците на Владата на Рeпублика Северна Македонија, а со цел заштита на Вашето здравје, здравјето на вработените на факултетот и јавното здравје во целост, Ве информираме за следните можности за комуникација со нас, со цел да излеземе во пресрет на Вашите барања/потреби во периодот кој претстои.

Секој студент од прв, втор и трет циклус студии на факултетот доколку има потреба од соодветен документ треба да испрати барање по електронски пат. Вашето барање треба да го поднесете на следната е-мail адреса: st.sluzba@tmf.ukim.edu.mk.

Во доставеното барање треба да доставите име и презиме, број на индекс, студиска програма, е-mail адреса и документот кој Ви е потребен.

Во најкраток можен рок, потребниот документ скениран ќе Ви биде доставен на Вашата е-mail адреса.

Деканат на ТМФОn-line настава по Физика!20 МАР/20
И З В Е С Т У В А Њ Е
Ги известуваме сите студенти,кои го следат предметот ФИЗИКА, кај професор д-р Маргарита Гиновска, дека наставата ќе се одвива on-line со користење на Zoom платформата.
На оваа платформа ќе се држат предавања, аудиториски вежби и консултации, а се прават напори и за одржување на виртуелни лабораториски вежби.
Искрено веруваме дека ќе има позитивен ефект во заедничкото совладување на материјалот по Физика и на ваков начин.
Воедно Ве известуваме дека наскоро ќе бидете информирани и за текот на наставата и по другите предмети на ТМФ.
Деканат на ТМФСоопштение од МОН!11 МАР/20
Почитувани,
во прилог го објавуваме најновото Известување од МОН!

Деканат на ТМФ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ.pdfОфицијално известување од РЕКТОРАТОТ НА УКИМ!11 МАР/20
Почитувани,
во прилог го објавуваме Известувањето од УКИМ за прекин на наставата, а со самото тоа сите закажани и предвидени активности се откажани во овој период од 14 дена, без разлика дали станува збор за предавања, практични вежби, одбрани на разни трудови и сл.
Се молат студентите стриктно да го почитуваат ова известување и да постапуваат согласно дадените препораки.
Деканат на ТМФ


Izvestuvanje za prekin na nastavata.pdfИЗВЕСТУВАЊЕ-ТМФ нема да работи во следните 14 дена!10 МАР/20
И З В Е С Т У В А Њ Е
Согласно заклучоците на Комисијата за заразни болести како и Одлуката од Владата од 10.03.2020 година, Ве известуваме дека во моментот на Технолошко-металуршкиот факултет нема да се изведува настава во следните 14 дена започнувајќи од утре т.е. од 11.03.2020 година.
Доколку се добијат дополнителни известувања и упатства од Ректоратотот на УКИМ и од сите други надлежни државни институции, навремено ќе бидете известени за понатамошните активности.
Ве молиме во следните 14 денови континуирано да ги следите сите известувања и новости на нашата веб страница.
Со почит,
Деканат на ТМФ
ИЗВЕСТУВАЊЕ!10 МАР/20
Известување
Се известуваат сите студенти и вработени поради новонастанатата ситуација во државата и регионот, дека е потребно строго да се придржуваат до препораките кои се упатени од Министерството за здравство.
Сите кои престојувале во земјите кои се ризични, задолжително да се пријават на соодветните телефони и да се придржуваат до периодот на можна инкубација во времетраење од 2 недели, кога и треба да бидат во домашни услови, ослободени од секакви обврски.
Заради општото добро на сите да се придржуваме до препораките од Министерството за здравство и МОН!
Во прилог објавуваме совети за превенција!
Деканат на ТМФ


zastita od korona.pptxПотврда за ЈСП!03 ОКТ/19
Инфо од јавен карактер Именик со вработените Годишен извештај 2020 Годишен извештај 2021 Барање за пристап до информации од јавен карактер Листа на информации Статут на УКИМ Закон за високо образование Статут на ТМФ Список на активности Годишен план за јавни набавки 2022 Процедура за внатрешно пријавување Извештај за самоевалуација 2019 Извештај за самоевалуација 2017 Извештај за финансиско работење Завршна сметка 2021 - 603 Завршна сметка 2021 - 631 Завршна сметка 2021 - 785 Завршна сметка 2021 - 788 СТУДЕНТСКА СЛУЖБА СМЕТКА НА ТМФ СМЕТКА ЗА ДОНАЦИИ ЛИНКОВИ УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ" Министерство за образование и наука на Македонија Центар за кариера Студентски парламент Инженерска институција на Македонија Водородна Асоцијација на Македонија Сојуз на хемичари и технолози на Македонија Здружение на Металурзи на Македонија IX International Congress of Metallurgists of Macedonia НАНОМАК Nato project: Graphene/Polymer Based Sensor SPS G5244 SCOPUS TEMPUS www.techno-sus.com Факултет за електротехника и информациски технологии Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство Машински факултет Технолошки факултет во Лесковац Sveučilište u Zagrebu - Metalurški fakultet