Дизајн и инженеринг на облека

Дизајн и инженеринг на облека

НАСТАВЕН ПЛАН ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ

ДИЗАЈН И ИНЖЕНЕРИНГ НА ОБЛЕКА (ДИО)

Прва година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ТМФ131Математика 1I338
2.ТМФ132Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ133Физика 1I327
4.ТМФ134Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ235Математика 2II338
6.ТМФ236Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ237Физика 2II237
8.ТМФ238Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222260

Втора година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ДИО03З1Текстилни влакна 1 III337
2.ТМФ03З1Органска хемија III337
3.ДИО03З2Структура и дизајн на преѓите III327
4.ДИО0333Модна илустрација  III124
5.ДИО03З4Дизајн на текстилот III215
6.ДИО04З1Текстилни влакна 2 IV337
7.ДИО04З2Ткаенини IV326
8.ДИО04З3Плетенини IV326
9.ТМФ04З1Основи на менаџмент IV214
10.ДИО04З4Историја на дизајн и облека IV213
11.ДИО04И1Изборен предмет 1 IV214
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма272160

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1. ДИО04И11Неткаен текстил IV214
2. ДИО04И12Специјални преѓи IV214

Трета година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.  ДИО05З1 Конструкција на облеката 1 V336
2.  ДИО05З2 Технологија на облеката 1 V336
3.  ДИО05З3 Подготовка и доработка на текстил и облека V326
4.  ДИО05З4 Моден дизјан 1 V234
5.  ДИО05З5 Конфекциски машини V224
6.  ДИО05И1Изборен предмет 1 V214
7.  ДИО06З1 Конструкција на облеката 2 VI337
8.  ДИО06З2 Технологија на облеката 2 VI337
9.  ДИО06З3 Боење текстил и облека VI326
10.  ДИО06З4 Моден дизајн 2 VI236
11.  ДИО06И2Изборен предмет 2 VI214
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма28 26 60 

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1. ДИО05И11Преплетки кај ткаенините V214
2. ДИО05И12Проектирање на ткаенини V214

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1. ДИО06И21Бизнис и администрација VI214
2. ДИО06И22Маркетинг VI214
3. ДИО06И23Индустриски менаџмент VI214
4. ДИО06И24Циркуларна економија VI214

Четврта година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ДИО07З1Испитување на текстилотVII337
2.ДИО07З2Моделирање и градирање на облекатаVII236
3.ДИО07З3Студија на работаVII214
4.ДИО07З4Печатење на текстилотVII215
5.ДИО07И1Изборен предмет 1VII214
6.ДИО07И2Изборен предмет 2VII214
7.ДИО08З1CAD/CAM во конфекциско производствоVIII226
8.ДИО08З2Производен инженеринг и менаџмент во конфекциска индустријаVIII236
9.ДИО08З3Производен инженеринг и менаџмент во конфекциска индустријаVIII214
10.ДИО08З4Менаџмент на квалитетVIII214
11.ДИО08З5Дипломска работаVIII1710
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма22 24 60 

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1. ДИО07И11Познавање и нега на облеката VII214
2. ДИО07И12Површински активни средства VII214

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1. ДИО07И212Д и 3Д моделирање VII214
2. ДИО07И22Kреативно студио VII214

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare