Инженерство на материјали и нанотехнологии

Инженерство на материјали и нанотехнологии

НАСТАВЕН ПЛАН ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ
ИНЖЕНЕРСТВО НА МАТЕРИЈАЛИ И НАНОТЕХНОЛОГИИ (ИМН)

Прва година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПВ
ПРВА ГОДИНА
1.ТМФ1З1Математика 1I338
2.ТМФ1З2Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ1З3Физика 1I327
4.ТМФ1З4Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ2З5Математика 2II338
6.ТМФ2З6Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ2З7Физика  2II237
8.ТМФ2З8Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредитиво студиската година222260

Втора година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПВ
ВТОРА ГОДИНА
1.ИМН331Вовед во инженерство на материјалиIII325
2.ИМН332Физичка хемијаIII326
3.ТМФ333Органска хемијаIII336
4.ИМН334Аналитичка хемијаIII225
5.ИМН335Англиски јазикIII203
6. Изборен предмет 1III225
7.ИМН431Феномени на преносIV225
8.ИМН432Фазна рамнотежа и фазни трансформацииIV335
9.ИМН433Производство на полимериIV326
10.ИМН434Добивање на керамички материјалиIV326
11.ИМН435Производство на металиIV325
12.ИМН4З6Основи на менаџментIV213
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската година312360

Трета година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПВ
ТРЕТА ГОДИНА
1.ИМН531Преработка на метали во течна состојбаV225
2.ИМН532Структура и својства на материјалиV225
3.ИМН533Керамички материјалиV225
4.ИМН5З4Преработка на полимеритеV225
5.ИМН535Корозија и деградација на материјалитеV225
6.ИМН536Технологија на пластична деформација на металиV225
7.ИМН631Карактеризација на материјалитеVI325
8.ИМН632Мерење, автоматска регулација и мониторинг системиVI225
9. Изборен предмет 2VI225
10. Изборен предмет 3VI225
11. Изборен предмет 4VI225
12. Изборен предмет 5VI225
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската година252460

Четврта година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПВ
ЧЕТВРТА ГОДИНА
1.ИМН731Композити и нанокомпозитиVII336
2.ИМН732Наноматеријали и нанотехнологииVII336
3.ИМН733Индустриски менаџментVII213
4.ИМН734Спроводливи материјалиVII225
5. Изборен предмет 6VII225
6. Изборен предмет 7VII225
7. Изборен предмет 8VIII225
8. Изборен предмет 9VIII225
9. Изборен предмет 10VIII225
10. Изборен предмет 11VIII225
11.ИМН8И6Дипломска работаVIII1710
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската година232860

Изборни предмети

Реден бројКодНазив на предметотСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПВ
1.ИМН3И11Компјутерска поддршка во инженерство на материјали (Изборен предмет 1)III225ТМФ
2.ИМН3И12Примена на програмски пакети во инженерство (Изборен предмет 1)III225ТМФ
3.ИМН6И21Менаџмент на технолошки развој и иновации (Изборен предмет 2 и 3)VI225ТМФ
4.ИМН6И22Бизнис планирање (Изборен предмет 2 и 3)VI225ТМФ
5.ИМН6И23Маркетинг менаџмент и дигитален маркетинг (Изборен предмет 2 и 3)VI225ТМФ
6.ИМН6И24Инженерска економија (Изборен предмет 2 и 3)VI225ТМФ
7.ИМН6И25Бизнис и претприемништво (Изборен предмет 2 и 3)VI225ТМФ
8.ИМН6И31Механичко однесување на материјалите (Изборен предмет 4 и 5)VI225ТМФ
9.ИМН6И32Огноотпорни материјали (Изборен предмет 4 и 5)VI225ТМФ
10.ИМН6И33Груба и фина керамика (Изборен предмет 4 и 5)VI225ТМФ
11.ИМН6И34Материјали и животна средина (Изборен предмет 4 и 5)VI225ТМФ
12.ИМН6И35Изборен предмет од друга насока (Изборен предмет 4 и 5)VI225ТМФ
13.ИМН7И41Термичка обработка на метали (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
14.ИМН7И42Биоразградливи полимерни материјали (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
15.ИМН7И43Материјали во заштита на културно наследство (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
16.ИМН7И44Заварување и спојување (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
17.ИМН7И45Заштита при работа (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
18.ИМН7И46Моделирање во преработка на материјали (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
19.ИМН7И47Врзивни материјали (Изборен предмет 6-7)VII225ТМФ
20.ИМН7И48Изборен предмет од друга насока (Изборен предмет 6-7)VII225TMФ
21.ИМН8И51Јаглеродни наноматеријали (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
22.ИМН8И52Прашкасти и нанометали (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
23.ИМН8И53Електродни наноматеријали (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
24.ИМН8И54Наносензори (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
25.ИМН8И55Легури на основа на железо (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
26.ИМН8И56Паметна керамика (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
27.ИМН8И57Наноматеријали во фармацевтско инженерство (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
28.ИМН8И58Ретки метали (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
29.ИМН8И59Стакло и стакло-керамика (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
30.ИМН8И510Индустриски полимери (Изборен предмет 8-11)VIII225ТМФ
Вкупно:    
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare