Календар

Календар

КАЛЕНДАР НА АКТИВНОСТИ 2022/2023 академска година

 • 1 октомври 2022 (сабота)-почеток на учебната 2022/23 година и почеток на наставата
 • 3 октомври 2022 (понеделник)-13 јануари 2023 (петок)- времетраење на наставата во зимскиот семестар (15 недели)
 • 28 ноември 2022(понеделник)- 2 декември 2022 (петок)- 1-ва колоквиумска недела во зимскиот семестар
 • 9 јануари 2023 (понеделник) – 13 јануари 2023 (петок)- 2-ра колоквиумска недела во зимскиот семестар
 • 28 декември 2022 (среда)- 13 јануари 2023 (петок) – пријавување на испити во првата  испитна сесија
 • 16 јануари 2023 (понеделник) – 14 февруари 2023 (вторник)- ПРВА ИСПИТНА СЕСИЈА
 • 13 февруари 2023 (понеделник)-24 февруари 2023 (петок)- заверка на зимскиот семестар и запишување на летен семестар
 • 16 февруари 2023 (четврток) – 31 мај 2023 (среда)- времетраење на наставата во летниот семестар (15 недели)
 • 24 април 2023 (понеделник)- 28 април 2023 (петок)- 1-ва колоквиумска недела во летниот семестар
 • 23 мај 2023 (вторник)- 30 мај 2023 (вторник) -пријавување на испити во втората испитна сесија
 • 23 мај 2023 (вторник)- 31 мај 2023 (среда) – 2. колоквиумска недела во летниот семестар
 • 31 мај 2023 (вторник)- 27 јуни 2023 (понеделник)-  завршни испити и испити за студентите кои не ги положиле колоквиумите- ( втора испитна сесија)
 • 24 јули 2023 (понеделник)- 21 август 2023 (понеделник)- пријавување на испити во третата испитна сесија
 • 29 август 2023 (вторник) – 29 септември 2023 (петок) – ТРЕТА ИСПИТНА СЕСИЈА (4 недели)
 • 19 септември 2023 (вторник)- 28 септември 2022 (четврток)- запишување на зимски семестар во учебната 2023/2024 година и заверка на летниот семестар
 • 30 септември – крај на студиската 2022/2023 година.

 Неработни денови за сите граѓани на РМ во учебната 2022/2023 година

Во 2022 година:

За сите граѓани на РМ

 • 11 Октомври (вторник) – Ден на народното востание
 • 23 Октомври (недела) – Ден на македонската револуционерна борба
 • 8 Декември (четврток) – ,,Св.Климент Охридски”

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 Ноември (вторник) – Празникот на сите светци
 • 25 Декември (недела) – прв ден на Божиќ

За граѓаните припадници на албанската заедница на РМ

 • 22 Ноември (вторник) –  Ден на албанската азбука

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда) – Ден на настава на турски јазик

Неработни денови во 2023 година се:

За сите граѓани на РМ

 • 1 јануари (недела)-  Нова година;
 • 7 јануари (сабота) – Божиќ
 • 17 април (понеделник)- Велигден
 • 1 мај (понеделник) – Ден на трудот;
 • 2 мај (понеделник)- Рамазан Бајрам;
 • 24 мај (среда)- ,,Св. Кирил и Методиј”- Ден на сесловенските просветители;
 • 2 август (среда) – Ден на Републиката;
 • 8 септември (петок)- Ден на независноста.

За граѓаните од православна вероисповед

 • 6 јануари (петок) –  Бадник, ден пред Божиќ;
 • 19 јануари (четврток) – Богојавление (Водици);
 • 14 април (петок) – Велики Петок, петок пред Велигден;
 • 17 април (понеделник) – Велигден- втор ден
 • 2 јуни (петок) – петок пред Духовден;
 • 28 август (понеделник) –  Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 10 април (понеделник) – втор ден Велигден.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 22 април (Рамазан Бајрам, прв ден;
 • 28 јуни (среда) – Курбан Бајрам, прв ден.

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 16 септември (сабота) – Јом Кипур;

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (четврток) – меѓународен ден на Бошњаците;

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (петок) – Свети Сава;

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 8 април (сабота) – Меѓународен ден на Ромите;

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (вторник) – Национален ден на Власите.
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare