Металургија

Металургија

Прва година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ТМФ131Математика 1I338
2.ТМФ132Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ133Физика 1I327
4.ТМФ134Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ235Математика 2II338
6.ТМФ236Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ237Физика 2II237
8.ТМФ238Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222260

Втора година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.МЕТ3З01Физичка металургија 1III336
2.МЕТ3З02Теорија на металуршки процеси 1III335
3.МЕТ3З03Вовед во металургијаIII335
4.МЕТ3З04Кристалографија и минералогијаIII225
5.МЕТ3З05Топлотна техникаIII225
6.МЕТ3И06Изборен наставен предметIII224
7.МЕТ4З07Физичка металургија 2IV335
8.МЕТ4З08Теорија на металуршки процеси 2IV336
9.МЕТ4З09Металуршки печкиIV335
10.МЕТ4З10Мерење и регулација во металургијаIV225
11.МЕТ4З11Екологија во металургијаIV225
12.МЕТ4И12Изборен наставен предметIV224
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската година303060

Изборни предмети

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.МЕТ3И061Комуникациски вештиниIII224Институт за хемиско и контролно инженерство
2.МЕТ3И062Основи на компјутерско работењеIII224Институт за хемиско и контролно инженерство
3.МЕТ4И121Основи на менаџментIV224Институт за текстилно инженерство
4.МЕТ4И122Бизнис администрацијаIV224Институт за текстилно инженерство

Трета година

Реден број Код на предметот Назив на наставниот предмет Семестар Неделен фонд на часови ЕКТС 
Предавања Вежби
1. МЕТ5З01Металургија на обоени метали 1 V325
2. МЕТ5З02Металургија на железо V325
3. МЕТ5303Хидрометалургија V225
4. МЕТ5З04Испитување на метали V335
5. МЕТ5З05Прашкаста металургија V225
6. МЕТ5З06Електрометалургија V335
7. МЕТ6З07Феролегури VI225
8. МЕТ6З08Теорија на леење на метали VI325
9. МЕТ6З09Пластична деформација на метали VI325
10. МЕТ6З10Металургија на челик  VI335
11. МЕТ6З11Металургија на обоени метали 2 VI335
12. МЕТ6З12Ретки и високочисти метали VI225
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската година322860

Четврта година

Реден број Код на предметот Назив на наставниот предмет Семестар Неделен фонд на часови ЕКТС 
ПредавањаВежби 
1. МЕТ7З01Технологија на леење на метали VII335
2. МЕТ7З02Технологија на пластична деформација на метали VII335
3. МЕТ7З03Термичка обработка VII225
4. МЕТ7З04Наноматеријали VII225
5. МЕТ7З05Заварување VII225
6. МЕТ7З06Корозија и заштита на метали VII225
7. МЕТ8З07Специјални челици и легури VIII224
8. МЕТ8И08Изборен наставен предмет VIII224
9. МЕТ8И09Изборен наставен предмет VIII224
10. МЕТ8И10Изборен наставен предмет VIII224
11. МЕТ8И11Изборен наставен предмет VIII224
12. МЕТ8ЗИ12Дипломски труд VIII0810
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредитиво студиската година243260

Изборни предмети

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.МЕТ8И081 Електрохемиски постапки за добивање нанометали VIII224Институт за екстрактивна металургија 
2.МЕТ8И082 Оптимизација на металуршки процеси VIII224Институт за екстрактивна металургија 
3.МЕТ8И083 Вонпечна металургија VIII224Институт за екстрактивна металургија 
4.МЕТ8И084 Безбедност при работа во металургијата VIII224Институт за екстрактивна металургија 
5.МЕТ8И091 Современи постапки на електролиза VIII224Институт за екстрактивна металургија 
6. МЕТ8И092 Нанометали VIII224Институт за екстрактивна металургија 
7. МЕТ8И093 Добивање и примена на наночестички од обоени метали VIII224Институт за екстрактивна металургија 
8. МЕТ8И094 Современи постаки за добивање на обоени метали VIII224Институт за екстрактивна металургија 
9. МЕТ8И101 Квантитативна металографија  VIII224Институт за преработувачка металургија 
10. МЕТ8И102 Испитување без разрушување  VIII224Институт за преработувачка металургија 
11. МЕТ8И111 Инженерски дизајн во металургија VIII224Институт за преработувачка металургија 
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare