Прехранбена технологија

Прехранбена технологија

Прва година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ТМФ131Математика 1I338
2.ТМФ132Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ133Физика 1I327
4.ТМФ134Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ235Математика 2II338
6.ТМФ236Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ237Физика 2II237
8.ТМФ238Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222260

Втора година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ПТ331Физичка хемијаIII337
2.ПТ332Органска хемијаIII337
3.ПТ333Аналитичка хемијаIII337
4.ПТТ334Биолошки основи на суровинитеIII225
5.ПТ3И1Изборен предмет 1III225
6.ПТ435Технолошки операции 1IV337
7.ПТ436Методи на испитување на органски соединенијаIV225
8.ПТ437Биохемија 1IV236
9.ПТ438Храна и исхранаIV225
10.ПТ439Основи на менаџментIV213
11.ПТ4310Пресметки, интерпретација и презентација на податоциIV123
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма232660

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.ПТ3и11Заштита при работа и заштита на животната срединаIII225ТМФ
2.ПТ3и12Почисто производство и безбедност во технолошките системиIII225ТМФ

Трета година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ПТ5З1МикробиологијаV337
2.ПТ5З2Биохемија 2V225
3.ПТ5З3Хемија на хранатаV225
4.ПТ5З4Основи на биохемиско инженерствоV236
5.ПТ5И1Изборен предмет 2V325
6.ПТ6З5Основи на прехранбено инженерствоVI237
7.ПТ6З6Микробиологија на храна и санитацијаVI225
8.ПТ6З7Еколошка биотехнологијаVI225
9.ПТ6З8Индустриска микробиологијаVI225
10.ПТ6З9Мелничарство и технологија на житаркиVI225
11.ПТ6З10Технологија на масти и маслаVI225
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма242760

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.ПТ5и11Технолошки операции 2V325ТМФ
2.ПТ5и12Моделирање и оптимизација на процесиV325ТМФ
3.ПТ5и13Дизајнирање на хемиска процесна опремаV325ТМФ
4.ПТ5и14Хемиски реакториV325ТМФ

Четврта година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ПТ7З1Процеси на конзервирање на хранаVII337
2.ПТ7З2Технологија на овошје и зеленчукVII225
3.ПТ7З3Технологија на вино и алкохолни пијалациVII225
4.ПТ7З4Технологија на млеко и млечни производиVII225
5.ПТ7З5Легислатива за прехранбена индустријаVII213
6.ПТ7И1Изборен предмет 3VII225
7.ПТ8З6Контрола на квалитет на прехранбени производиVIII225
8.ПТ8З7Технологија на пакувањеVIII225
9.ПТ8И2Изборен предмет 4VIII225
10.ПТ8И3Изборен предмет 5VIII225
11.ПТ8З8Дипломска работаVIII1710
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222760

Изборен предмет 3

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.ПТ7и11Технологија на месо и месни производиVII225ТМФ
2.ПТ7и12Технологија на кондиторски производиVII225ТМФ
3.ПТ7и13Валоризација на нус-производиVII225ТМФ

Изборен предмет 4

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.ПТ8и21Технологија на слад и пивоVIII225ТМФ
2.ПТ8и22Биотехнолошко производство на хемикалииVIII225ТМФ
3.ПТ8и23Пластична амбалажаVIII225ТМФ

Изборен предмет 5

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.ПТ8и31Мерење и автоматска регулација во процесна индустријаVIII225ТМФ
2.ПТ8и32Анализа и синтеза на процесиVIII225ТМФ
3.ПТ8и33Компјутерска подршка на технолошки процесиVIII225ТМФ
4.ПТ8и34Економска оптимизација на технолошки процесиVIII225ТМФ
5.ПТ8и35Индустриски менаџментVIII225ТМФ
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare