Прехранбена технологија
13.09.2023 2023-10-03 12:09Прехранбена технологија
Прва година
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | |
Предавања | Вежби | |||||
1. | ТМФ131 | Математика 1 | I | 3 | 3 | 8 |
2. | ТМФ132 | Општа и неорганска хемија 1 | I | 3 | 3 | 8 |
3. | ТМФ133 | Физика 1 | I | 3 | 2 | 7 |
4. | ТМФ134 | Основи на инженерска техника 1 | I | 2 | 3 | 7 |
5. | ТМФ235 | Математика 2 | II | 3 | 3 | 8 |
6. | ТМФ236 | Општа и неорганска хемија 2 | II | 3 | 3 | 8 |
7. | ТМФ237 | Физика 2 | II | 2 | 3 | 7 |
8. | ТМФ238 | Основи на инженерска техника 2 | II | 3 | 2 | 7 |
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма | 22 | 22 | 60 |
Втора година
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | |
Предавања | Вежби | |||||
1. | ПТ331 | Физичка хемија | III | 3 | 3 | 7 |
2. | ПТ332 | Органска хемија | III | 3 | 3 | 7 |
3. | ПТ333 | Аналитичка хемија | III | 3 | 3 | 7 |
4. | ПТТ334 | Биолошки основи на суровините | III | 2 | 2 | 5 |
5. | ПТ3И1 | Изборен предмет 1 | III | 2 | 2 | 5 |
6. | ПТ435 | Технолошки операции 1 | IV | 3 | 3 | 7 |
7. | ПТ436 | Методи на испитување на органски соединенија | IV | 2 | 2 | 5 |
8. | ПТ437 | Биохемија 1 | IV | 2 | 3 | 6 |
9. | ПТ438 | Храна и исхрана | IV | 2 | 2 | 5 |
10. | ПТ439 | Основи на менаџмент | IV | 2 | 1 | 3 |
11. | ПТ4310 | Пресметки, интерпретација и презентација на податоци | IV | 1 | 2 | 3 |
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма | 23 | 26 | 60 |
Изборен предмет 1
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | Единица | |
Предавања | Вежби | ||||||
1. | ПТ3и11 | Заштита при работа и заштита на животната средина | III | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
2. | ПТ3и12 | Почисто производство и безбедност во технолошките системи | III | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
Трета година
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | |
Предавања | Вежби | |||||
1. | ПТ5З1 | Микробиологија | V | 3 | 3 | 7 |
2. | ПТ5З2 | Биохемија 2 | V | 2 | 2 | 5 |
3. | ПТ5З3 | Хемија на храната | V | 2 | 2 | 5 |
4. | ПТ5З4 | Основи на биохемиско инженерство | V | 2 | 3 | 6 |
5. | ПТ5И1 | Изборен предмет 2 | V | 3 | 2 | 5 |
6. | ПТ6З5 | Основи на прехранбено инженерство | VI | 2 | 3 | 7 |
7. | ПТ6З6 | Микробиологија на храна и санитација | VI | 2 | 2 | 5 |
8. | ПТ6З7 | Еколошка биотехнологија | VI | 2 | 2 | 5 |
9. | ПТ6З8 | Индустриска микробиологија | VI | 2 | 2 | 5 |
10. | ПТ6З9 | Мелничарство и технологија на житарки | VI | 2 | 2 | 5 |
11. | ПТ6З10 | Технологија на масти и масла | VI | 2 | 2 | 5 |
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма | 24 | 27 | 60 |
Изборен предмет 2
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | Единица | |
Предавања | Вежби | ||||||
1. | ПТ5и11 | Технолошки операции 2 | V | 3 | 2 | 5 | ТМФ |
2. | ПТ5и12 | Моделирање и оптимизација на процеси | V | 3 | 2 | 5 | ТМФ |
3. | ПТ5и13 | Дизајнирање на хемиска процесна опрема | V | 3 | 2 | 5 | ТМФ |
4. | ПТ5и14 | Хемиски реактори | V | 3 | 2 | 5 | ТМФ |
Четврта година
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | |
Предавања | Вежби | |||||
1. | ПТ7З1 | Процеси на конзервирање на храна | VII | 3 | 3 | 7 |
2. | ПТ7З2 | Технологија на овошје и зеленчук | VII | 2 | 2 | 5 |
3. | ПТ7З3 | Технологија на вино и алкохолни пијалаци | VII | 2 | 2 | 5 |
4. | ПТ7З4 | Технологија на млеко и млечни производи | VII | 2 | 2 | 5 |
5. | ПТ7З5 | Легислатива за прехранбена индустрија | VII | 2 | 1 | 3 |
6. | ПТ7И1 | Изборен предмет 3 | VII | 2 | 2 | 5 |
7. | ПТ8З6 | Контрола на квалитет на прехранбени производи | VIII | 2 | 2 | 5 |
8. | ПТ8З7 | Технологија на пакување | VIII | 2 | 2 | 5 |
9. | ПТ8И2 | Изборен предмет 4 | VIII | 2 | 2 | 5 |
10. | ПТ8И3 | Изборен предмет 5 | VIII | 2 | 2 | 5 |
11. | ПТ8З8 | Дипломска работа | VIII | 1 | 7 | 10 |
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма | 22 | 27 | 60 |
Изборен предмет 3
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | Единица | |
Предавања | Вежби | ||||||
1. | ПТ7и11 | Технологија на месо и месни производи | VII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
2. | ПТ7и12 | Технологија на кондиторски производи | VII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
3. | ПТ7и13 | Валоризација на нус-производи | VII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
Изборен предмет 4
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | Единица | |
Предавања | Вежби | ||||||
1. | ПТ8и21 | Технологија на слад и пиво | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
2. | ПТ8и22 | Биотехнолошко производство на хемикалии | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
3. | ПТ8и23 | Пластична амбалажа | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
Изборен предмет 5
Реден број | Код на предметот | Назив на наставниот предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | Единица | |
Предавања | Вежби | ||||||
1. | ПТ8и31 | Мерење и автоматска регулација во процесна индустрија | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
2. | ПТ8и32 | Анализа и синтеза на процеси | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
3. | ПТ8и33 | Компјутерска подршка на технолошки процеси | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
4. | ПТ8и34 | Економска оптимизација на технолошки процеси | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |
5. | ПТ8и35 | Индустриски менаџмент | VIII | 2 | 2 | 5 | ТМФ |