Биотехнологија

Биотехнологија

ПРВА ГОДИНА         

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ТМФ131Математика 1I338
2.ТМФ132Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ133Физика 1I327
4.ТМФ134Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ235Математика 2II338
6.ТМФ236Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ237Физика 2II237
8.ТМФ238Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222260

ВТОРА ГОДИНА

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.БТ331Физичка хемијаIII337
2.БТ332Органска хемијаIII337
3.БТ333Аналитичка хемијаIII337
4.БТ334Биолошки основи на суровинитеIII225
5.БТ3И1Изборен предмет 1III225
6.БТ4И5Технолошки операции 1IV337
7.БТ436Методи на испитување на органски соединенијаIV225
8.БТ437Биохемија 1IV236
9.БТ4И2Изборен предмет 2IV225
10.БТ438Основи на менаџментIV213
11.БТ439Пресметки, интерпретација и презентација на податоциIV123
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма252660

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.БТ3и11Заштита при работа и заштита на животната срединаIII225ТМФ
2.БТ3и12Почисто производство и безбедност во технолошките системиIII225ТМФ

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.БТ4И21Генетски модифицирани суровини и микроорганизмиIV225ФЗНХ
2.БТ4И22Хетероцикли во биолошко активни молекулиIV225ТМФ

ТРЕТА ГОДИНА

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.БТ5З1МикробиологијаV337
2.БТ5З2Биохемија 2V225
3.БТ5З3Ензимско инженерствоV236
4.БТ5З4Технологија на биополимериV226
5.БТ5И1Изборен предмет 1V325
6.БТ6И5Микробно инженерствоVI236
7.БТ6З6Еколошка биотехнологијаVI225
8.БТ6З7Фармацевтска технологијаVI336
9.БТ6З8Индустриска микробиологијаVI235
10.БТ6З9Изолација и пречистување на биопродуктиVI225
11.БТ6З10Мелничарство и технологија на житаркиVI225
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма252760

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.БТ5и11Технолошки операции 2V325ТМФ
2.БТ5и12Моделирање и оптимизација на процесиV325ТМФ
3.БТ5и13Дизајнирање на хемиска процесна опремаV325ТМФ
4.БТ5и14Хемиски реакториV325ТМФ

ЧЕТВРТА ГОДИНА

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.БТ7З1Технологија на козметички производиVII337
2.БТ7З2Технологија на вино и алкохолни пијалациVII225
3.БТ7З3Технологија на овошје и зеленчукVII225
4.БТ7З4Технологија на млеко и млечни производиVII225
5.БТ7З5Легислатива за биотехнолошки производиVII213
6.БТ7И1Изборен предмет 1VII225
7.БТ8З6Контрола на квалитет на биотехнолошки производиVIII225
8.БТ8З7Технологија на пакувањеVIII225
9.БТ8И2Изборен предмет 2VIII225
10.БТ8И3Изборен предмет 3VIII225
11.БТ8З8Дипломска работаVIII1710
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222760

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањеВежби
1.БТ7и11Технологија на месо и месни производиVII225ТМФ
2.БТ7и12Технологија на кондиторски производиVII225ТМФ
3.БТ7и13Валоризација на нус-производиVII225ТМФ

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањеВежби
1.БТ8и21Технологија на слад и пивоVIII225ТМФ
2.БТ8и22Биотехнолошко производство на хемикалииVIII225ТМФ
3.БТ8и23Пластична амбалажаVIII225ТМФ
4.БТ8и24Технологија на масти и маслаVIII225ТМФ

Изборен предмет 3

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањеВежби
1.БТ8и31Мерење и автоматска регулација во процесна индустријаVIII225ТМФ
2.БТ8и32Анализа и синтеза на процесиVIII225ТМФ
3.БТ8и33Компјутерска подршка на технолошки процесиVIII225ТМФ
4.БТ8и34Економска оптимизација на технолошки процесиVIII225ТМФ
5.БТ8и35Индустриски менаџментVIII225ТМФ
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare