Прехранбена технологија и биотехнологија (КТС 3)
15.09.2023 2023-09-19 10:32Прехранбена технологија и биотехнологија (КТС 3)
НАСТАВЕН ПЛАН ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ
ПРЕХРАНБЕНА ТЕХНОЛОГИЈА И БИОТЕХНОЛОГИЈА (ПТБ)
ПРВА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0131 | Математика 1 | 3 | 3 | – | – | 90 | 8 |
ТМФ0132 | Општа и неорганска хемија 1 | 3 | 3 | – | – | 90 | 8 |
ТМФ0133 | Физика | 4 | 4 | – | – | 120 | 10 |
ТМФ01И4 | Изборен предмет 1 (УКИМ) | 2 | 0 | – | – | 30 | 2 |
ТМФ01И5 | Изборен предмет 2 (УКИМ) | 2 | 0 | – | – | 30 | 2 |
ТМФ01Ф6 | Физичко образование | 0 | 2 | – | – | 30 | – |
ТМФ0231 | Математика 2 | – | – | 3 | 3 | 90 | 8 |
ТМФ0232 | Општа и неорганска хемија 2 | – | – | 3 | 3 | 90 | 8 |
ТМФ0233 | Основи на инженерска техника | – | – | 4 | 4 | 120 | 10 |
ТМФ02И4 | Изборен предмет 3 (УКИМ) | – | – | 2 | 0 | 30 | 2 |
ТМФ02И5 | Изборен предмет 4 (УКИМ) | – | – | 2 | 0 | 30 | 2 |
ТМФ02Ф6 | Физичко образование | – | – | 0 | 2 | 30 | – |
ВКУПНО: | 14+12 | 14+12 | 780 | 60 |
Изборните предмети од 1 до 4 (УКИМ) се бираат од единствената Универзитетска листа на слободни предмети која ќе биде објавена на ВЕБ страницата од Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.
ВТОРА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0331 | Физичка хемија | 3 | 3 | – | – | 90 | 8 |
ТМФ03И2 | Изборен предмет 1 | 0 | 2 | – | – | 30 | 2 |
ТМФ03И3 | Изборен предмет 2 | 2 | 0 | – | – | 30 | 2 |
ТМФ0334 | Аналитичка хемија | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ТМФ0335 | Органска хемија | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ТМФ03И6 | Изборен предмет 3 | 2 | 1 | – | – | 45 | 3 |
ТМФ04И1 | Изборен предмет 4 | – | – | 2 | 0 | 30 | 3 |
ТМФ0432 | Основи на менаџмент | – | – | 2 | 1 | 45 | 3 |
ТМФ0433 | Методи на испитување на органски соединенија | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ТМФ0434 | Технолошки операции 1 | – | – | 3 | 3 | 90 | 7 |
ПТБ04И5 | Изборен предмет 5 | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ПТБ04И6 | Изборен предмет 6 | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ПТБ04И7 | Проект (изборен предмет 7) | – | – | 1 | 2 | 45 | 3 |
ВКУПНО: | 13+12 | 14+12 | 765 | 60 |
Изборен предмет 1
Шифра | Предмет |
ТМФ03И21 | Основи на компјутерско работење |
ТМФ03И22 | Вовед на програмирање |
Изборен предмет 2
Шифра | Предмет |
ТМФ03И31 | Бизнис администрација |
ТМФ03И32 | Комуникациски вештини |
Изборен предмет 3
Шифра | Предмет |
ТМФ03И61 | Заштита при работа |
ТМФ03И62 | Безбедност во технолошките системи |
Изборен предмет 4
Шифра | Предмет |
ТМФ04И11 | Заштита на животна средина |
ТМФ03И12 | Почисто производство |
Изборен предмет 5
Шифра | Предмет |
ТМФ04И51 | Биолошки основи на суровините |
ТМФ03И52 | Вовед во суровините за прехранбената технологија и за биотехнологијата |
Изборен предмет 6
Шифра | Предмет |
ТМФ04И61 | Основи на молекуларна биологија |
ТМФ03И62 | Основи на генетика |
Изработката на Проектот ги опфаќа следните активности: користење на домашна и странска литература, компјутерско пребарување, компјутерска обработка на проектот, пишување и POWER- POINT- презентација, и др. Темата на проектот се избира од предметите што припаѓаат на студиската година, а се координира од наставникот што го предава тој предмет.
Модул 1-Прехранбена технологија
ТРЕТА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0531 | Технолошки операции 2 | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ0532 | Биохемија 1 | 2 | 3 | – | – | 75 | 6 |
ПТБ0533 | Микробиологија | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ1534 | Хемија на храната | 2 | 2 | – | – | 60 | 5 |
ПТБ1535 | Храна и исхрана | 2 | 2 | – | – | 60 | 5 |
ПТБ0631 | Биохемија 2 | – | – | 2 | 2 | 60 | 6 |
ПТБ1632 | Микробиологија на храна и санитација | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ПТБ0633 | Еколошка биотехнологија | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ПТБ1634 | Основи на прехранбеното инженерство | – | – | 2 | 3 | 75 | 5 |
ПТБ1635 | Основи на биохемиското инженерство | – | – | 2 | 3 | 75 | 5 |
ПТБ06И6 | Изборен предмет 8 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ВКУПНО: | 12+13 | 12+14 | 765 | 60 |
Изборен предмет 8
Шифра | Предмет |
ПТБ06И61 | Мелничарство и технологија на житарки |
ПТБ06И62 | Генетика на индустриски микроорганизми |
ЧЕТВРТА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0731 | Индустриски менаџмент | 2 | 1 | – | – | 45 | 3 |
ПТБ1732 | Контрола на квалитет на прехранбени производи | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ1733 | Технологија на пакување | 2 | 2 | – | – | 60 | 4 |
ПТБ1734 | Процеси на конзервирање на храната | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ17И5 | Изборен предмет 9 | 2 | 2 | – | – | 60 | 4 |
ПТБ1736 | Индустриска микробиологија за прехранбени производи | 2 | 1 | – | – | 45 | 3 |
ПТБ17И7 | Изборен предмет 10 | 1 | 1 | – | – | 30 | 3 |
ПТБ18И1 | Изборен предмет 11 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ18И2 | Изборен предмет 12 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ18И3 | Изборен предмет 13 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ18И4 | Изборен предмет 14 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ18И5 | Изборен предмет 15 | – | – | 1 | 1 | 30 | 3 |
ПТБ18И6 | Дипломска работа | – | – | 1 | 7 | 120 | 10 |
ВКУПНО: | 15+13 | 10+16 | 810 | 60 |
Изборен предмет 9
Шифра | Предмет |
ПТБ17И51 | Технологија на вино и алкохолни пијалаци |
ПТБ17И52 | Технологија на млеко и млечни производи |
ПТБ17И53 | Генетски модифицирани суровини |
Изборен предмет 10
Шифра | Предмет |
ПТБ17И71 | Хемиска инженерска термодинамика |
ПТБ17И72 | Моделирање и оптимизација на процеси |
ПТБ17И73 | Дизајнирање на хемиска процесна опрема |
Изборен предмет 11, 12, 13 и 14 (се бираат 4 предмети од понудената листа)
Шифра | Предмет |
ПТБ18И1-4/1 | Технологија на масти и масла |
ПТБ18И1-4/2 | Технологија на слад и пиво |
ПТБ18И1-4/3 | Технологија на овошје и зеленчук |
ПТБ18И1-4/4 | Технологија на месо и месни производи |
ПТБ18И1-4/5 | Технологија на кондиторски производи |
ПТБ18И1-4/6 | Биотехнолошко производство на специфични хемикалии |
Изборен предмет 15
Шифра | Предмет |
ПТБ18И51 | Инженерска статистика |
ПТБ18И52 | Мерење и автоматска регулација во процесна индустрија |
ПТБ18И53 | Компјутерска подршка на технолошки процеси |
ПТБ18И54 | Анализа и синтеза на процеси |
ПТБ18И55 | Економска оптимизација на технолошки процеси |
ПТБ18И56 | Основи на хемиско инженерство |
ПТБ18И57 | Полимерни материјали за амбалажа на храна |
Модул 2-Биотехнологија
ТРЕТА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0531 | Технолошки операции 2 | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ0532 | Биохемија 1 | 2 | 3 | – | – | 75 | 6 |
ПТБ0533 | Микробиологија | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ2534 | Генетски модифицирани суровини | 2 | 1 | – | – | 45 | 4 |
ПТБ2535 | Технологија на пакување | 2 | 2 | – | – | 60 | 4 |
ПТБ0631 | Биохемија 2 | – | – | 2 | 2 | 60 | 6 |
ПТБ2632 | Основни процеси во биотехнологија 1 | – | – | 2 | 3 | 75 | 6 |
ПТБ2633 | Еколошка биотехнологија | – | – | 2 | 2 | 60 | 5 |
ПТБ2634 | Фармацевтска технологија | – | – | 3 | 3 | 90 | 7 |
ПТБ26И5 | Изборен предмет 8 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ26И6 | Изборен предмет 9 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ВКУПНО: | 12+12 | 13+14 | 765 | 60 |
Изборен предмет 8
Шифра | Предмет |
ПТБ26И51 | Мелничарство и технологија на житарки |
ПТБ26И52 | Генетика на индустриски микроорганизми |
Изборен предмет 9
Шифра | Предмет |
ПТБ06И61 | Изолација и пречистување на биопродукти |
ПТБ06И62 | Биотехнолошко производство на специфични хемикалии |
ЧЕТВРТА ГОДИНА
Шифра | Предмет | Зимски | Летен | Час. | Кред. | ||
предавања | вежби | предавања | вежби | ||||
ТМФ0731 | Индустриски менаџмент | 2 | 1 | – | – | 45 | 3 |
ПТБ2732 | Контрола на квалитет на биотехнолошки производи | 3 | 3 | – | – | 90 | 7 |
ПТБ2733 | Основни процеси во биотехнологија 2 | 2 | 3 | – | – | 75 | 6 |
ПТБ2734 | Индустриска микробиологија | 2 | 3 | – | – | 75 | 5 |
ПТБ27И5 | Изборен предмет 10 | 2 | 2 | – | – | 60 | 4 |
ПТБ27И6 | Изборен предмет 11 | 2 | 2 | – | – | 60 | 4 |
ПТБ2831 | Технологија на козметички производи | – | – | 3 | 2 | 75 | 7 |
ПТБ28И2 | Изборен предмет 12 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ28И3 | Изборен предмет 13 | – | – | 2 | 2 | 60 | 4 |
ПТБ28И4 | Изборен предмет 14 | – | – | 1 | 1 | 30 | 3 |
ПТБ28И5 | Изборен предмет 15 | – | – | 1 | 1 | 30 | 3 |
Дипломска работа | – | – | 1 | 7 | 120 | 10 | |
ВКУПНО: | 13+14 | 10+15 | 780 | 60 |
Изборен предмет 10 и 11 (се бираат 2 предмети од понудената листа)
Шифра | Предмет |
ПТБ27И5,6/1 | Технологија на вино и алкохолни пијалаци |
ПТБ27И5,6/2 | Технологија на млеко и млечни производи |
ПТБ27И5,6/3 | Технологија на биополимери |
Изборен предмет 12 и 13 (се бираат 2 предмети од понудената листа)
Шифра | Предмет |
ПТБ28И2,3/1 | Технологија на масти и масла |
ПТБ28И2,3/2 | Технологија на слад и пиво |
ПТБ28И2,3/3 | Технологија на овошје и зеленчук |
ПТБ28И2,3/4 | Технологија на месо и месни производи |
Изборен предмет 14 и 15 (се бираат 2 предмети од понудената листа)
Шифра | Предмет |
ПТБ28И4,5/1 | Инженерска статистика |
ПТБ28И4,5/2 | Мерење и автоматска регулација во процесна индустрија |
ПТБ28И4,5/3 | Компјутерска подршка на технолошки процеси |
ПТБ28И4,5/4 | Анализа и синтеза на процеси |
ПТБ28И4,5/5 | Економска оптимизација на технолошки процеси |
ПТБ28И4,5/6 | Основи на хемиско инженерство |
ПТБ28И4,5/7 | Полмерни материјали за амбалажа на храна |