Инженерство на храна – Иновации, одржливост и технологии
01.07.2025 2025-07-01 13:45Инженерство на храна – Иновации, одржливост и технологии
Распоред на предмети по семестри и години на студии за академски студии (АС)
| Реден број | Код на предметот | Назив на предмет | Семестар | Неделен фонд на часови | ЕКТС | |
| П | В | |||||
| ПРВА ГОДИНА | ||||||
| 1 | ИХ1З1 | Трендови во прехранбеното процесно инженерство | I | 3 | 3 | 8 |
| 2 | ИХ1З2 | Паметно и одржливо пакување на храна | I | 3 | 3 | 7 |
| 3 | ИХ1З3 | Циркуларно и одржливо прехранбено инженерство | I | 3 | 3 | 7 |
| 4 | ИХ1И1 | Изборен предмет 1 | I | 3 | 3 | 6 |
| 5 | ИХ2И2 | Изборен предмет 2 | II | 3 | 3 | 6 |
| 6 | ИХ2И3 | Изборен предмет 3 | II | 3 | 3 | 6 |
| 7 | ИХ2З4 | Магистрески труд | II | 2 | 18 | 20 |
| Вкупно часови (предавања/вежби) и ЕКТС за година | 28 | 32 | 60 | |||
Изборни предмети на студиската програма (во Листата се вклучуваат изборните предмети од студиска програма и наставни предмети кои се изведуваат на друга единица на универзитетот, согласно член 139 став 9 од Законот за високото образование (Службен весник на Република Македонија 82/18)
| Реден број | Код | Назив на предметот | Семе стар | Неделен фонд на часови | ЕКТ С | Од која единица | |
| предав ања | вежби | ||||||
| 1 | ИХ1И11 | Дизајн на одржливи прехранбени производи и процеси | I | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 2 | ИХ1И12 | Управување со квалитет и безбедност на храна | I | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 3 | ИХ1И13 | Специјална храна | I | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 4 | ИХ1И14 | Физичко-хемиски промени при преработка на храната | I | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 5 | ИХ2И21 | Законски прописи за обезбедување на квалитет на храната | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 6 | ИХ2И22 | Сензорска перцепција на храната | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 7 | ИХ2И23 | Методи и техники за контрола на квалитет на храната | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 8 | ИХ2И24 | Претприемништво и иновации во | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки |
| прехранбената индустрија | факултет, Економски факултет | ||||||
| 9 | ИХ2И31 | Третман и валоризација на биоотпад | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 10 | ИХ2И32 | Безбедност на храна и анализа на ризик | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| 11 | ИХ2И33 | Вовед во токсикологија на храна | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет, |
| 12 | ИХ2И34 | Дигитализација во синџирот на храна | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет, ФИНКИ |
| 13 | ИХ2И35 | Ферментологија | II | 3 | 3 | 6 | Технолошко- металуршки факултет |
| Вкупно: | |||||||