Неорганско инженерство и заштита на животна средина

Неорганско инженерство и заштита на животна средина

Прва година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.ТМФ131Математика 1I338
2.ТМФ132Општа и неорганска хемија 1I338
3.ТМФ133Физика 1I327
4.ТМФ134Основи на инженерска техника 1I237
5.ТМФ235Математика 2II338
6.ТМФ236Општа и неорганска хемија 2II338
7.ТМФ237Физика 2II237
8.ТМФ238Основи на инженерска техника 2II327
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма222260

Втора година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС0331Физичка хемијаIII337
2.НИЗЖС03И1Изборен предмет 1III225
3.НИЖЗС0332Аналитичка хемија 1III337
4.НИЗЖС0333Органска хемијаIII336
5.НИЗЖС0334Општа неорганска технологијаIII225
6.НИЗЖС437Заштита на животна срединаIV225
7.НИЗЖС438Основи на менаџментIV225
8.НИЗЖС435Аналитичка хемија 2IV336
9.НИЗЖС436Технолошки операции 1IV337
10.НИЗЖС439Основни суровини и нивна технолошка подготовкаIV337
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма262660

Изборен предмет 1

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС3И11Основи на компјутерско работење III225ТМФ
2.НИЗЖС3И12Примена на програмирање во наука III225ТМФ
3.НИЗЖС3И13Бизнис администрација III225ТМФ
4.НИЗЖС3И14Комуникациски вештини III225ТМФ

Трета година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС531Теоретски основи на базна неорганска хемиска технологијаV327
2.НИЗЖС532Наука за неоргански материјалиV327
3.НИЗЖС533Горива, горење и печкиV326
4.НИЗЖС5И1Изборен предмет 2V335
5.НИЗЖС5И2Изборен предмет 3V325
6.НИЗЖС634Технологија на киселини и базиVI337
7.НИЗЖС635Добивање на керамички материјалиVI337
8.НИЗЖС636Технологија на водаVI225
9.НИЗЖС637Мерење и автоматска регулација во процесна индустријаVI336
10.НИЗЖС6И3Изборен предмет 4VI225
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма282460

Изборен предмет 2

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС5И11Технолошки операции 2 V335ТМФ
2.НИЗЖС5И12Индустриски дизајн и проектирање  V335ТМФ
3.НИЗЖС5И13Моделирање и оптимизација на процеси                 V335ТМФ

Изборен предмет 3

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС5И21Примена на софтвери во неорганската хемиска технологија V325ТМФ
2.НИЗЖС5И22Индустриски менаџмент V325ТМФ
3.НИЗЖС5И23Корозија и заштита на материјалиV325ТМФ
4.НИЗЖС5И24Заштита при работа V325ТМФ

Изборен предмет 4

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС6И31Енергетика и околина VI225ТМФ
2.НИЗЖС6И32Енергетика и околина VI225ТМФ
3.НИЗЖС6И33Почисто производствоVI225ТМФ
4.НИЗЖС6И34Нулта емисија VI225ТМФ

Четврта година

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТС
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС731Технологија на соли и ѓубриваVII337
2.НИЗЖС732Цврст отпад и рециклирањеVII326
3.НИЗЖС733Процеси на преработка на отпадни водиVII336
4.НИЗЖС734Загадување на почви и ревитализацијаVII326
5.НИЗЖС7И1Изборен предмет 5VII225
6.НИЗЖС835Влијание на глобалните климатски промени врз карактеристиките на водата и почвата  VII325
7.НИЗЖС836Неоргански материјали и животна срединаVIII325
8.НИЗЖС837ПолутантиVIII225
9.НИЗЖС8И2Изборен предмет 6VIII225
10.НИЗЖС838Дипломска работаVIII1710
Вкупно часови (предавања/вежби) и број на ЕКТС-кредити во студиската програма252760

Изборен предмет 5

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањаВежби
1.НИЗЖС7И11Материјали во заштита на културно наследство VII225ТМФ
2.НИЗЖС7И12Груба и фина керамикаVII225ТМФ
3.НИЗЖС7И13Огноотпорни материјали VII225ТМФ
4.НИЗЖС7И14Врзивни материјали VII225ТМФ

Изборен предмет 6

Реден бројКод на предметотНазив на наставниот предметСеместарНеделен фонд на часовиЕКТСЕдиница
ПредавањеВежби
1.НИЗЖС8И21Течни ѓубрива  VIII225ТМФ
2.НИЗЖС8И22Структура, кристализација и особини на неоргански соли VIII225ТМФ
3.НИЗЖС8И23Специјални керамички материјали VIII225ТМФ
84НИЗЖС8И24Стакло и стакло-керамика VIII225ТМФ
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare