Д-р Донка Донева – Шапческа, редовен професор

Д-р Донка Донева – Шапческа, редовен професор

Д-р Донка Донева – Шапческа, редовен професор
Институт: Органска технологија
email: donka@tmf.ukim.edu.mk
тел: ++389 2 3088 261

2005, доктор на технички науки; наслов на докторската теза:“Влијание на слободните и гликозидно врзаните монотерпени врз аромата на грозјето и вината” Технолошко-металуршки факултет,Скопје
1995, магистер на технички науки; наслов на магистерскиот труд: “Оптимизација на составот на подлогата и условите на ферментација за биосинтеза на бактериска алфа-амилаза”, Технолошко-металуршки факултет,Скопје
1986, дипломиран инженер технолог; наслов на дипломската работа:“Определување на кинетичките параметри на растење на габата А.niger ТМФ-15 и образување пектолитички ензими”, Технолошко-металуршки факултет, Скопје

Редовен професор на Технолошко-маталуршки факултет, Универзитет Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, од 31.01.2017
Вонреден професор на Технолошко-маталуршки факултет, Универзитет Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, од 29.12.2011-31.01.2017
Насловен доцент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, 2006-2011
Асистент на Технолошко-металуршкиот факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје,1996-2006
Помлад асистент на Технолошки факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, октомври 1987-1996
Надворешен соработник на Технолошки факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, 1986-1987

2009, Wageningen University, Wageningen (NL) Faculty of Agricultural Science, Department of Food Microbiology, Bomenweg 2, 6703 HD Wageningen
2008, Graz University of Technology, Faculty of Technical Chemistry, Chemical Engineering and Biotechnology,Austria
2006, Institute of Environmental Research in Dortmund, Germany
2003, State Research Institute Geisenheim, Germany
2000, University in Bari, Faculty of Agriculture, Bari, Italy
1998, Institute Meurice, Av Emile Grysan 1, Brussels, Beut Mauricie-Brisel, Belgija

Микробиологија
Биохемија 1
Технологија на вино и алкохолни пијалоци
Еколошка биотехнологија
Биохемија 2
Технологија на слад и пиво

Биохемиско инженерство,Безбедност на храната, Пробиотици и пребиотици,
Управување со отпад, Развој на нови производи,процеси и методи (поглавја: контрола на квалитет, и проценка на животен циклус на производ; Стартер култури, Ензими во процесната индустрија, Управување до квалитет; Влијание на прехранбената индустрија врз животната средина; Еколошки микробни процеси

“Aromatic Components in Grape and Wine” 22.09.2006, 1st International Scientific Colloquium within the Center of Applied Spectroscopy, sponsored by DAAD and Stability Pact for Southeast European Countries, at Faculty of Technology and Metallurgy, Skopje

а) печатени трудoви

Donka Doneva-Sapceska, Silvija Trpkovska, Igno Tasev, Krum Boskov, Determination and comparision of some Congeners in few type of wines. International symposium of agriculture and food (ISAF), 7-9 October 2015 Ohrid, Republic of Macedonia (2015)

M. Dimitrovska, M. Bocevska, D. Dimitrovski and D. Doneva-Sapceska, Evolution of anthocyanins during vinification of Merlot and Pinot noir grapes to wines. Acta Alimentaria, Vol. 44 (2), pp. 259–267 (2015).

Verica Bogdanoska, Donka Doneva-Sapceska, Elizabeta Gavazova, Florentina Ristovska-Shurbevska . Fungal contamination of cereals and flour-based products, including breads and determination of ochratoxin A with ELISA technique. Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol. 8, pp. 112-115 (2014).

Bozidar Ristovski, Donka Doneva Sapceska, Ivana Generalic Mekinic, Danijela Skroza, Ivica Ljubenkov, Visnja Katalinic, Mirjana Bocevska . Influence of medical plant phenolic extracts on color evolution in anthocyanin extracts under different light conditions during storage. Journal of Hygienic Engineering and Design, Vol.6, pp.102-111(2014).

Doneva-Sapceska Donka, Rudger Wolf and Tasev Igno, Analysis of Volatile Components in Riesling wines with and without enzyme treatment by SBSE-GC/MS technique, Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy, 46,4,pp.409-418 (2011).

Димитровска Маја, Боцевска Мирјана, Донева-Шапческа Донка, Антоцијани во грозје и вино – хемиска структура, својства и идентификација, Архиви на јавното здравје (Archives of Public Health), Vol 1, No 1, p.89-96 (2009).

Donka Doneva-Sapceska, Aco Dimitrovski, Trajko Bojadziev, Goran Milanov, and Borimir Vojnovski, Free and potentially volatile monoterpene in grape varieties from the Republic of Macedonia, Bull. Chem. Technol. Macedonia, Vol. 25, No.1, pp.51-56 (2006).

Donka Doneva-Sapceska, Aco Dimitrovski and Ursel Werwitzke, Analysis of the Influence of the Enzyme Novarom A on Glycosidically Bound Compounds in White Wines by Application of a Glycosyl Glucose Assay and Other Methods, Journal of Wine Research, Vol. 16, No. 3, pp. 259–267 (2005).

V. Rafajlovska, D. Doneva-Sapceska, R. Slaveska-Raicki, Z. Djarmati and Lj. Cvetkov, Antimicrobial activity of stinging nettle extracts (Urtica dioica L.) obtained by supercritical CO2, Herba Polonica, Tom XLVI, Nr.3, pp.125-132 (2000).

Aco Dimitrovski and Donka-Doneva-Sapceska “Utilization of rice bran as substrat for alpha-amylase production by Bacillus sp.1b1-3”, Mikrobiologija, Vol.32, No.2, pp. 225-233 (1995).

S. Kuzmanova, A. Dimitrovski, E. Vandeska and D. Doneva, “Utilization of Grape waste by two-step cultivation of mould and yeast”, Microbiologija, vol. 26, No 2, pp. 159-164 (1989).


b) Печатени нерецензирани

1.Д. Донева-Шапческа, А. Димитровски, Г. Миланов, С. Стојческа, Одредување на содржината на слободни и гликозидно врзани терпени кај некои сорти грозје, II Македонски симпозиум по лозарство и винарство со меѓународно учество, 26-28 септември 2001 год. Скопје, Зборник на научни трудови, стр. 221-230.
2.Д. Донева-Шапческа, А. Димитровски, Т. Бојаџиев, Примена на LC 18 SPE колони и гасна хроматографија за определување монотерпени во грозје и вина, I Балкански и III Македонски симпозиум по лозарство и винарство (Зборник на научни трудови стр. 213-218), 26-28 ноември, 2003 Скопје
3.Д. Донева-Шапческа, А. Димитровски и В. Р. Шпонхолц* Примена на “SBSE” (Stir Bar Sorptive Extraction) постапка за анализа на ароматични компоненти во вина, XVIII Конгрес на хемичарите и технолозите на Македонија, 23-25 септември 2004 Охрид.
4.Donka Doneva-Sapceska, Igno Tasev, Silvija Trpkovska, Goran Bojadziski & Aco Dimitrovski, The influence of enological tannins on color od red wine, XX Congres of the society of chemists and technologist of Macedonia BFT–05-E, 17-20 September, 2008 Ohrid
5.Klime BELESKI, Zvonimir BOZINOVIC, Violeta DIMOVSKA, Srebra ILIC-POPOVA, Donka DONEVA-SAPCESKA, Climate influence on the grapevine phenology and anthocyanins content in wines from the Skopje vineyard area, Republic of Macedonia, VII th International Terroir Congress 2008, 19th – 23th May, 2008, Agroscope Changins-Wädenswil Research Station ACW (Nyon, Switzerland)
6. Aleksandar Cadikovski, Eleonora Winkelhauzen, Donka Doneva-Sapceska, Beer flavour stability in different types of packaging, 7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, pp. 269-274, September 20-23, 2011, Opatija, Croatia

в)Трудови презентирани на советувања и/или конгреси

1.V. Rafajlovska, Lj. Cvetkov, R. Slaveska-Raicki, D. Doneva-Sapceska, Content of total polyphenols and tannins in the extracts of St.John Wort (Hipericum perforatum, L.), 2nd International conference on instrumental methods of analysis (Book of abstracts P-112), 5-8 September 2001 Ioannina, Grece
2.В. Рафајловска, Д. Донева-Шапческа, В. Шотароска, Љ. Цветков, Содржина на полифеноли и танини во сорти грозје, XVII Конграс на хемичарите и технолозите на Македонија (Програма и абстракти,стр. 226-227), 18-20 април 2002 Скопје,
3.Д. Донева-Шапческа, А. Димитровски, Б. Цветковска, Т. Бојаџиев, и Б. Војновски, Слободни и гликозидно врзани терпени во грозје и вина, XVII Конграс на хемичарите и технолозите на Македонија (Програма и абстракти, стр. 230-231), 18-20 април 2002 Скопје
4.Igno Tasev and Donka Doneva-Sapceska, Content of aromatic compounds in wines varieties, International symposium on Organic Chemistry, Book of abstract, p.161,P2-51,December 9-12, 2006 Sofia, Bulgaria
5.Dimitrovska Maja, Bocevska Mirjana, Doneva-Sapceska Donka, Anthocyanin Pattern of Several Grape Varieties Grown in Macedonia, 3rd International Congress on Food and Nutrition, 22-25 April, 2009,p. 134-135, Antalya, Turkey
6.Donka Doneva-Sapceska, Marko Novovic, Zoran Bozinovski, Joti Popovski, Efficiency of anaerobic wastewater treatment plants for municipal wastewater, XXI Congres of the society of chemists and technologist of Macedonia ACE-22 p.68, 23-26 September, 2010 Ohrid
7.Donka Doneva-Sapceska, Saska Spesevska, Milica Pletvarska, Igno Tasev, Influence of two different vinification techniques on phenolic compounds and colour of young red wine Vranec, XXI Congres of the society of chemists and technologist of Macedonia BFT-13, p.131, 23-26 September, 2010 Ohrid
8.Dimitrovska Maja, Bocevska Mirjana, Doneva-Sapceska Donka, Anthocyanins, phenolic composition and color characteristics of red wines in relation to their antiradical activity, International symposium of Health Benefits of Foods-From Emerging Science to Innovative Products, 5-7 October 2011, Prague, Czech Republic

– A New Scientific Approach for Improvement and Appropriate Management of Wastewater Systems in the Republic of Macedonia, Minsitry of Education and Science of the Republic of Macedonia (2011-2012) Bilateralen makedonsko-avstriski proekt.
– Влијание на фенолните екстракти од лековитите растенија врз стабилноста на антоцијаните од грозјето ((анг. Effect of medicinal plant phenolic extracts on the stability of grape anthocyanins) Билатерален македонско – хрватски проект 2011
– Improving Academia-Industry Links in Food Safety and Quality (158714-TEMPUS-ES-TEMPUS-JPHES, 2010-2013
– New Curriculum Models for Educating Food Engineers,TEMPUS- CD_JEP-40065-2005 (2006-2009)
– Влијание на слободните и гликозидно врзаните монотерпени врз аромата на вината, финансиран од министерството за наука,2000-2003
– Restructuring of the undergraduate studies in biotechnology. Tempus CD_JEP_12332-97 (1997-2000)
– Производство на микробна липаза со одбрани соеви габи, финансиран од министерството за наука, Скопје, 1995
– Биосинтеза на термостабилна алфа-амилаза со одбрани соеви на бактеријата Bacillus subtilis, финансиран од Министерството за наука Скопје,1991
– Production of ethanol by immobilized yeast cells, проект JFP 941 финансиран од YU-US заеднички фонд на Министерство за наука на Р.Македонија и Министерство за енергија на САД, 1990
– Производство на цитолитички ензимски препарати од микробно потекло и нивна примена во прехрамбената индустрија, финансиран од РЗ за научно истражувачка дејност,Скопје, 1989
– Ферентација на хидролизни шекери со квасци, финансиран од РЗ за научно истражувачка дејност, Скопје, 1989
– Биосинтеза на пектолитичките ензими врз отпадна јаболкова суровина и други отпадни органски материјали”, финансиран од РЗ за научно истражувачка дејност, Скопје 1987

англиски, руски

Технолошко-металуршки факултет

ул. „Руѓер Бошковиќ“ бр. 16 1000 Скопје, Република Северна Македонија

Претплати се

Добијте ги најновите вести од ТМФ на вашата електронска пошта

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare